Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Díj a felelősségvállalásért és a közösségi munkáért

A magyaróvári egyházközség Giesswein Sándor-emlékbizottsága kitüntette Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, valamint posztumusz dr. Iváncsics János egyetemi tanárt.

Giesswein Sándor az erkölcsös, az örök emberi értékeken alapuló politizálás példaképe.

Giesswein Sándor papként és keresztényszocialista politikusként azt hirdette, az egyén nem lehet közönyös a társadalmi környezete iránt és végzetes hiba a pesszimizmus, mely a társadalmi bajokat javíthatatlannak tartja. Maradandót alkotott a lelkipásztorkodás, a tudomány és a politika területén egyaránt. Sokoldalú munkássága megismertetését célul tűzve jött létre 2006-ban a magyaróvári egyházközség Giesswein Sándor-emlékbizottsága. Minden évben kitüntetéssel ismerik el olyan emberek tevékenységét, akik Giesswein szellemében a szociális érzékenység, a közösségi és karitatív munka, a szolidaritás, a társadalmi felelősségvállalás képviselői. Ezáltal évről évre összekapcsolódik Mosonmagyaróvár neve olyan személyiségekkel, akik példát mutatnak arra, hogy az erkölcsös közélet, politizálás megvalósítható, ahogy ezt Giesswein Sándor élete mutatja.

Az emlékbizottság idén emlékéremmel díjazta Kozma Imrét, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét.

– A hit védelmét és a szegények szolgálatát hirdető máltai eszme jegyében épült fel a szeretetszolgálat hálózata. A társadalmi bajokra adott válaszainkat nem íróasztal mellett dolgozzuk ki – mondta Kozma Imre atya –, hanem jelen vagyunk és önmagukat adjuk ott, ahol a szükség, a nyomor nehezíti az életet. Olyan közösséget építünk, melyben újra helyet kapnak mindazok, akik valamilyen okból kiszorultak a társadalomból.

Posztumusz ismerte el az emlékbizottság dr. Iváncsics János egyetemi tanár tevékenységét. Kiemelték közösségi és egyházközségi munkáját, szociális érzékenységét. Az emlékplakettet a 2002-ben elhunyt egyetemi tanár özvegye vette át.

A Giesswein-emléknapra készült el a Szent László téri kőkereszt restaurálása. A város és a hívek adományából megújuló 300 éves kőkereszt a város akkori mértani középpontjában állt – mondta Nagy István polgármester az ünnepségen. Egykor azért állították, mert fontosnak érezték kifejezni a jövő reményét, a hálát a túlélésért. A felújításra szánt adományok azt mutatják, hogy a ma embere is ragaszkodik elődei értékeihez. A polgármester reményét fejezte ki, hogy számunkra is tájékozódási pontot jelent majd ez az értékrend.

Az ünnepség résztvevői elhelyezték koszorúikat Kovács Károly Zoltán, a magyar kereszténydemokrácia jelesének, az emlékbizottság örökös tiszteletbeli elnökének emléktáblájánál és a templomkerti Giesswein-szobornál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikkasztás: keresik a 47 éves mosonmagyaróvári nőt

A Győri Rendőrkapitányság sikkasztás megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a képen látható… Tovább olvasom