Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

˝Diákok százait kényszerítjük Győrbe˝

˝Úgy tűnik, a Klik nem mérte fel sem azokat a szellemi erőforrásokat, amelyek a tantestületek tudásában rejlenek, sem azt az infrastruktúrát, amely az iskolák rendelkezésére áll" – reagált a a kedden megjelent „Káosz várható a szakképzésben?" című cikkünkre Kovács Árpád mosonmagyaróvári tanár.


A szakképzést érintő változásokról számolt be a Kisalföld a helyi MSZP-elnök tájékoztatása alapján. Erre reagált érintettként Kovács Árpád, a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskola tanára.

„Kovács Tamásnak abban igaza van, hogy valóban maradnak a Hunyadi-iskolában a fodrász- és kozmetikusképzések, valamint az ipari – például fa- és építőipari, illetve a gép- és a vasipari – szakmák. Abban már kevésbé, hogy ezek iránt nincs érdeklődés. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) döntése értelmében nem szűnik meg a teljes kereskedelmi szakmacsoport képzése: az eladói szakma továbbra is az iskolában maradna, de a kereskedelmi szakközépiskolai és a faipari szakközépiskolai képzés szűnne meg az iskolában.

A kereskedelmi szakközépiskolai képzés nem indulhatna kilencedik évfolyamon – és ami igazán fölháborító –, nem indulhatna az érettségit követő 13. évfolyam sem. Így azoknak a diákoknak, akik úgy képzelték, hogy az érettségi után itt, a Hunyadiban maradnának szakképzésre – erre készültek négy évig –, most másik szakmát vagy iskolát kell keresniük. Tudni kell, hogy a tanulók és tanárok 2012 szeptemberében kezdték meg a munkát az új, TISZK-es épületrészben, ahol a teljes második emelet a kereskedelmi szakmacsoport képzését szolgálja. Korszerű taniroda, 8 vonalkódos, számítógép-alapú és 15 hagyományos pénztárgép, dekorációs és marketingismeretek oktatására alkalmas szak- és nyelvi szaktantermek állnak a képzés rendelkezésére. A kereskedelmi munkaközösség tagjai többdiplomás kollégák, többen szakvizsgával.

– Hasonlóan nem indulhatna a faipari szakközépiskolai képzés sem. A képzésben részt vállaló kollégák között van, aki tankönyv szerzője, szakértő, szerepel az országos vizsgáztatói névjegyzékben. A faipari és építőipari munkaközösség az évek során több száz tanulót készített fel sikerrel szakmai versenyekre – írta szerkesztőségünknek Kovács Árpád.

A Hunyadi-iskola pedagógusa kitért a másik két szakképző intézményben megszűnő szakmákra is. „Eltűnnének a Bolyaiból a korábbi igazgató, Márkus Józsefné által indított szakmák, és eltűnnének a Haller turisztikai és idegenforgalmi képzései – mindeközben Mosonmagyaróvár kiemelt szerepet szán a turizmusnak."

„Úgy tűnik, a Klik nem mérte fel sem azokat a szellemi erőforrásokat, amelyek a tantestületek tudásában rejlenek, sem azt az infrastruktúrát, amely az iskolák rendelkezésére áll. Nem mérték fel sem a járás munkaerő-piaci igényeit, sem a szülői-tanulói igényeket. Több esetben nagy létszámú, homogén osztályok indításában gondolkodnak, így ha ezek a tervek megvalósulnak, bizonyos szakmákban nem lesz helyi munkaerő, másokban pedig túlkínálat jelentkezik majd – ha egyáltalán sikerül feltölteni ezeket az osztályokat. Nem véletlen, hogy a Hunyadi is általában olyan osztályokat indított, ahol két szakmát fogott össze, biztosítva ezzel a képzés sokszínűségét, mindeközben figyelve a tanulói-szülői érdeklődésre és piaci igényekre" – vélekedett továbbá a mosonmagyaróvári tanár. Szerinte a legszomorúbb a helyi szakképzés leépítésében az, „hogy diákok százait kényszerítjük Győrbe – ha egyáltalán lesz iskola, ami befogadja őket".

Kovács Árpád továbbá utalt arra is, hogy november 6-án már nyílt nap lesz a Hunyadiban. „Nekünk pedig azt kell közölnünk a szülőkkel, hogy a kereskedelmi és faipari szakközép nem indul! A jelen állás ugyanis ez!"

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. Abrafax 2013. november 08. 19:23
  „66: 2012-ben 157, 5 milliárd, 2013-ban 156,7 milliárd jutott felsőoktatásra. (EMMI) Ami csökkenés, de 0,8 (nulla egész nyolc tized) milliárdos, ami nem 47 milliárd és nem is 60. Örülök, hogy a mai "bolsevik idők" ellenére is bátran lehetsz ellenzéki. Te se higgy el mindent, amit a sajtóban olvasol.
  67: Azt mondtam: nincs még döntés, és hogy hangulatkeltés folyik, továbbá hogy nem eszik olyan forrón a kását. Mindháromban igazam volt. Neked is elmondom, hogy a minisztérium meghosszabított karja nem ijed meg tíz névtelen kommentelőtől. Tudod, ahogy az egér és az elefánt sem dübörög együtt a hídon. Olyan szakmai döntés született, aminek történetesen minden helybeli örülni tud, velem együtt.”
 • 67. kotorék 2013. november 08. 09:36
  „Meghátrált a Klik , nyilván azért mert Abrafax , meg Pancser annyira védte a Klik , korábbi álláspontját!?
  Menjetek Győrbe , ott talán eredményesebbek lesztek!
  Köszönet mindenkinek aki vette a bátorságot és kiállt az eszement ötletek ellen!”
 • 66. Boli 2013. november 07. 19:06
  „65. Abrakadabra... bűvészkedünk a számokkal?
  Olyan pénzről beszélsz, amit majd... talán... ha... egyszer...
  Tényleg tévedtem, csak a felsőoktatásból vontak már ki 42 milliárdot!
  JELEN IDŐ!
  Gyengébb képességűek részére - a Magyar Rektori Konferencia állásfoglalása és nyilatkozata is ezt erősíti meg, olvasható az oldalaikon...
  Részedre is érthetően meg leírta a Napi Gazdaság:
  "Elkészült az állami egyetemek és főiskolák idei büdzsé-számítása. A Napi Gazdaság birtokába jutott dokumentumból kiderül, 42 milliárd forinttal kevesebbet szán az állam a felsőoktatási intézményeire.

  Az idei pénzosztás legnagyobb vesztesei a tudományegyetemek, a dobogó legfelső fokán az Eötvös Loránd tudományegyetem (ELTE) áll, amely a tavalyi 19,4 milliárd helyett idén már csak 14,5 milliárd forintból gazdálkodhat. A Pécsett hallgató diákok és oktatókat is kellemetlenül érinti a nadrágszíj idei meghúzása, a Baranya megyei egyetemtől 5,4 milliárdot "vonnak" el, mert míg 2012-ben 16,2 milliárdos állami támogatásban részesült, addig idén ez az összeg 10,7 milliárdra apad. A Debrecen Tudományegyetem a veszteséglista harmadik helyezettje 4,8 milliárd forinttal, ott idén már csak 14,5 milliárdos lesz a büdzsé. A Szegedi Tudományegyetemnek pedig a tavalyi 16,6 milliárd után csak 12,4 milliárd jut a központi költségvetésből - írta a Napi Gazdaság, amely további részletekkel is szolgált."

  A közép és alapszintű oktatásból ennél nagyobb forráskivonás történt.
  Beszélgess már el egy tanárral, oszt felhomályosítanak... vagy higgy PÁRT-nak, netán valamelyik droidjának. Az is szép, de hát a mai bolsevik időkben van akinek megéri HINNI!”
 • 65. Abrafax 2013. november 06. 20:50
  „64 Boli: Nem tudom, honnan veszed a számaidat, de 150 milliárd pedagógus-béremelésre az neked smafu?
  Most minek ezt újra elkezdeni?”
 • 64. Boli 2013. november 06. 19:31
  „61. Pancser! Segíts nekem!
  60 milliárd kivonása az oktatásból, az szimpla takarékosság csak?
  Mert akkor értem... Különben nem...
  Vagy racionalizálásnak nevezzük?
  Most akkor ennyivel több jut a focira?”
 • 63. hegeri 2013. november 06. 15:12
  „Azért remélem azzal tisztában vagytok, hogy nem az iskola vezetése dönti el, hogy milyen szak indul(hat).”
 • 62. justitia18 2013. november 06. 15:00
  „Kedves Pancser,
  látom végtelenül irigy és anyagilag féltékeny vagy...::)) hiszen te csak egy pancser vagy....:::))) mindenben...
  Ezek szerint a narancsos tartó gazdáid nem fizetnek elég jól a politikai mocskolódásaidért.
  Mondd, te miért nem pályáztál a nemzeti dohányboltra, tudod, mint a Gabika, meg a sok narancsos haver...Vagy esetleg fordulj segélyért, azt biztosan adnak a gazdik neked.
  Az pedig, amit az "ellenzék" vezére mond, az az igazság sajnos helyben is. Móváron emberek ezrei nyomorognak a panelokban, nem tudják fizetni a rezsit, mert nincs elegendő fizetésük, nyugdíjuk...
  Ha olyan jól menne az emberek sorsa a városban, nem tartoznának százmilliókkal a városi és országos közszolgáltató cégeknek...
  Vagy te ezt nem tudod ?? Ja persze, neked ezt kell mondanod, mert ez a központi propaganda szövege...ala Fidesz...”
 • 61. pancser 2013. november 06. 14:30
  „60. nagyjancsi 2013.11.06. 07:47
  Dehogy tett tönkre, dehogy. Rendbe tett sok mindent, az agyakat lehet a legnehezebben. Azt nem szabad elfelejteni, hogy 4 évtized államszocializmusa itt okozta a legnagyobb kárt. Sok ember a gondoskodó államra, meg a politikusokra pályázik inkább, ahelyett hogy maga tenne erőfeszítést, mert ezt szokták meg a nagyszülők, szülők és részben tovább adják a gyerekeiknek. És persze megy a nyavalygás, mert ez is hozzá tartozik.
  Az ország szekere jól halad, gazdagodik az is aki itt hirdeti az ellenkezőjét, szép ház, jó autó azért van, de rossz minden mondja ellenzéki vezér is, aki hangos mint meleg nyári este a békalencsés tóban békazenét adó vöröshasú unkák serege!
  Aki ebben a városban rossz sorsára panaszkodik az nem hiteles ember, kivéve persze ha betegség vagy családi tragédiák sújtják.
  A megoldást rég elhalt nagyanyám is tudta, aki megélt sok történelmi vihart, rendszert. "Segíts magadon, az Isten is megsegít!"”
 • 60. nagyjancsi 2013. november 06. 07:47
  „Nagyon szomorú, hogy a nagyot álmodni akaró fidesz országos átgondolatlan kapkodó szervezkedéssel mennyi mindent tönkretett. És a legdurvább, hogy a közigazgatásban, oktatásban, klikben senki nem mer önálló döntést hozni.. ezt pedig a hatalomgyakorlásnak lehet köszönni, egyfajta megfélemlítés ami történik, illetve megtörtént. Esztelen, idealista irányítás, törvényalkotás zajlik és semmilyen körülményt, szakmai véleményt nem vesznek figyelembe. Értelmetlen kommunikációs gumicsontokat szórnak el magyarázatként mindenre.. Persze nem állítja senki, hogy az mszp a megoldás, ez a legszomorúbb, hogy már nemigen van megoldás.”
 • 59. amivarosunk 2013. november 06. 04:41
  „58. Igen, a nem sok tényszerű hozzászóláson van a lényeg. Hogy kifélék az ideírogatók, engem nem érdekel. Ennek a hozzászólósdinak épp az a lényege,hogy bárki leírhatja véleményét, az oldal v.megjelenteti v. nem. S hogy a városban ettől még nem változott semmi? Hát dehogynem! Hisz a Bolyaiban mégiscsak indítanak közgazdasági szakot,ahogy a nevéhez illik!”
 • 58. Abrafax 2013. november 05. 21:16
  „54: Te épp ne vedd magadra, de nem sok tényszerű hozzászólást olvastam az 56-ból.
  Ez utóbbi viszont komolytalan tőled, szerintem túlértékeled ezt a fórumot. Egy tucat politikamániás és egy másik tucat aktivista írogat, a felük nem is idevaló. Az olvasottság napi 100-150 körül lehet, és azok sem a hsz-okra kíváncsiak. Ettől még semmi nem változott ebben a városban.”
 • 57. kotorék 2013. november 05. 21:08
  „Pancser a Polgármester kiáll és helyre teszi , cáfolja vagy megerősíti a rosszindulatú szoci híresztelést városunk oktatásának jövőbeli alakulásáról ?”
 • 56. pancser 2013. november 05. 20:45
  „55. kotorék 2013.11.05. 19:59
  A szocik mint a józanság fékje? Mint amikor a rosszlány szűznek adja ki magát.
  Törpésednek, törpésednek a fiúk, ez a párt örökre elbúcsúzhat a kormányzástól, itt a városban is látjuk a fiataljaikból még az óvatos kuruttyolás képessége is hiányzik.”
 • 55. kotorék 2013. november 05. 19:59
  „53. Abrafax 2013.11.05. 18:31
  Ha "szocik" habzó szájjal, égnek emelt ököllel, gyalázkodva nem "kampányolnak, a 2/3-ad, aki már a látszatra sem ad , mindent megcsinál ami a szemnek szájnak , mármint az övékének ,ingere. Igen is kell az ország nyilvánossága az ellenkező vélemények megjelenése is.
  Ezt hívják féknek, ami ha nem lenne az ország még gyorsabban szaladna olyan őrültségbe, amit soha nem lehet helyrehozni!
  Ne felejtsed a 2/3-ad nem kétharmad!”
 • 54. amivarosunk 2013. november 05. 19:20
  „A Bolyaiban bekövetkezett mai pozitív változás , az ezen honlapon megjelent tényszerű hozzászólásoknak köszönhető.”
 • 53. Abrafax 2013. november 05. 18:31
  „Mit ad Isten, egyik napról a másikra megjelenik a bólyais honlapon, hogy mégis lesz közgáz szak... Ezek szerint minden hangulatkeltés ellenére mégsincs döntés. Lehet habzó szájjal, égnek emelt ököllel, gyalázkodva kampányolni a szocialistáknak oktatáspolitika ürügyén, csak benne van a pakliban, hogy az sem igaz, ha kérdeznek... Akinek inge, az beállhat libasorban Kovács Tamás mögé, Baján operatőrt keresni.
  Látod, Jusztícia, attól hogy soxor elmondasz valamit, még nem lesz igaz.”
 • 52. pancser 2013. november 05. 08:15
  „49. abszurdisztán 2013.11.05. 05:58
  Ahogy látom a nők iránti civilizált hozzáállásoddal is súlyos bajok vannak.”
 • 51. hegeri 2013. november 05. 07:38
  „abszurdisztán!
  menj fel a Bolyai weboldalára, és láthatod, hogy közgáz és informatika is indul!!!”
 • 50. pancser 2013. november 05. 07:32
  „49. abszurdisztán 2013.11.05. 05:58
  Moderáld magad végre, ilyen beszólások után mit vársz? Nem ismered azt a szót, hogy polgármester úr? Nem volt gyerekszobád azt látjuk!”
 • 49. abszurdisztán 2013. november 05. 05:58
  „A Bolyaiban kiadványszerkesztő és ügyviteli titkár szakok indulnak.Egyik sem vethető össze a régi közgazdasági és informatikai szakokkal. A Hallerban nem indul a vendéglátói szakközép, csak szakmunkásképzés lesz ! Felháborító ! Szólaljon meg a Kubatov és nézzen a városlakók szemébe ! Szólaljon meg a tankerületi főokos asszonyság !! Miért hallgatnak ? Senki sem mossa le rólik, hogy részt vettek az iskolák tönkretételében.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felejthetetlen ünnepet ült az Őszirózsa

Idén ünnepli 35. születésnapját a Mosonszolnoki „Őszirózsa" Nyugdíjas Klub. Több mint 150-en… Tovább olvasom