Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Diákigazolvány-hamisítás

A különböző kedvezményekre jogosító diákigazolványokat, s hozzá a bélyegeket könnyen beszerezhetik azok is, akik már nem koptatják az iskolapadot. Erre szakosodott csoportok már nyolcezer forintért árulják az idei félévre érvényes bélyegeket.

A papír alapanyagú könnyű volt

A kilencvenes évek eleji, papír alapú diákigazolvánnyal igen könnyű dolga volt az egyetemista hamisítóknak: bejelentették, hogy elveszett a dokumentumuk, s néhány hét múlva már kettő is ott lapult a zsebükben. A megrendelő fényképének beragasztása előtt csak pecsételtetni kellett a tanulmányi osztályon, s már húszezerért el is adhatta a viszonylag könnyen megszerzett iratot.

Semmi sem jelent akadályt

Feketén nyolcezerért árulják az „egyetemi piacon
Éppen a hamisítások elterjedése miatt egyre szigorúbban ellenőrizték a vonatokon az „áldiákokat", s új hologramos igazolványt vezettek be a tanintézetekben. Ezen már nemcsak az arckép, az iskola, a szak szerepel, de minden félévben egy-egy más színű matricával – melyből minden beiratkozott tanuló csak egyet kap – érvényesíteni kell az okmányt. Egy névtelenséget kérő fiatalember szerint azonban a leleményes hamisítóknak ez sem jelent leküzdhetetlen akadályt.
– Főleg nappali tagozatos diákigazolványt érdemes szerezni, hisz az jogosít a legtöbb kedvezményre – kezdte a fiatalember. – A módszer itt a régi: a későbbi eladó bejelenti, hogy elvesztette azt, majd hamarosan így újat kap. Igaz, ez kétezer forintjába kerül. Azonban a feleslegessé válót busás haszonnal tudja eladni. Ha a vevőt valahogy mégiscsak elkapják a vonaton, akkor ő azt állítja a kalauznak, hogy találta az igazolványt. Az eladót szintén nem tudják megbüntetni, hisz bejelentette az eltűnést.

Inkább matricát keresnek

A megrendelők többsége azonban már rendelkezik diákigazolvánnyal: ők inkább érvényességet igazoló matricát keresnek, amivel „papíron" meghosszabbíthatják diákéveiket – legalábbis az utazási kedvezmények tekintetében. Az erre szakosodott csoportok egészen egyszerűen ellopják vagy megszerzik a tanulmányi osztályról ezeket a matricákat. Véleményem szerint minden félévben van jó néhány olyan diák, aki nem érvényesítteti igazolványát hanyagságból vagy egész egyszerűen közel lakik az iskolához, s nincs szüksége a kedvezményekre. Ilyenkor szeptember közepén a maradékot is értékesítik az érdeklődők között. A nappalis diákigazolvány egyébként hatvanhét százalékos utazási kedvezményre, valamint sport- és kulturális rendezvényeken vehető igénybe. Jelenleg ilyen matricát nyolcezer forintért lehet beszerezni, ám ez az összeg akár már négy fővárosi út során megtérül, a hatvanhét százalékos kedvezményt kihasználva – tudtuk meg egy bennfentestől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs megegyezés a terminál ügyében

Kedden négyórányi egyeztetés után sem született végleges megállapodás a hegyeshalmi kamionterminál… Tovább olvasom