Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Demonstráció spekulánsokkal

Két tucat „csendes demonstráló”, rendőrök, néhány helyi és tizenegy osztrák vásárló jelent meg a jánossomorjai földárverést megelőző – korábban meghirdetett – regisztráción.
Két tucat „csendes demonstráló", rendőrök, néhány helyi és tizenegy osztrák vásárló jelent meg tegnap a jánossomorjai földárverést megelőző – korábban meghirdetett – regisztráción. A Központi Igazságügyi Hivatal képviselője bejelentette: a földművelésügyi miniszter kedd este felfüggesztette a regisztrációt és a licitet.

– Ha nem sikerül megakadályozni, simán akkor sem fog lemenni a rendezvény – nyilatkozta lapunknak múlt héten (Kisalföld, 2005. január 11.) a jánossomorjai Fazekas Imre az utolsó megyei földárverés kapcsán.
Mint ismert, több mint húsz gazda az eddig bérelt földjét félti, leginkább az osztrák spekulánsoktól. A 206 hektáros szántóföldre licitet írt ki a Központi Kárrendezési Iroda. A regisztrációt tegnap délelőtt tartották – volna.

A megélhetésükért küzdő gazdák a regisztráció napjára, azaz tegnapra csendes demonstrációt jelentettek be a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon. Csendeset, ugyanis a polgári törvénykönyvet lapozgatva rájöttek, hogy a hatósági eljárás akadályozása bűncselekmény, s három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Az árverés első körben úgynevezett 2/1-es lett volna, ami annyit jelent: a helyi kárpótlási jeggyel érkezők licitálhattak volna a földekre.

Kárpótlási jegyek andaui kézben

Reggel nyolc óra: gyűlnek a gazdák a helyi művelődési ház előtt. Körülöttük rendőrök, biztosítani jöttek. Kilencre vagy huszonhárom csendes demonstráló várja, lesz-e regisztráció. Azt suttogják a bejáratnál: az egyik országgyűlési képviselő azt ígérte, minden követ megmozgat az ügyben. – Van remény – mondja az egyik gazda. Időközben szaporodnak az osztrák rendszámú autók is a létesítmény körül. – Ahogy azt sejtettem. Remélem, hiába jönnek – mondja Fazekas Imre, a demonstráció szervezője. – Ahogy látom, egy mosonmagyaróvári cég ausztriai tulajdonosa, s jó néhány andaui gazda szeretne itt földet venni.

Tegnap ugyanis azok regisztráltathatták volna magukat, akik valamilyen családi örökség folytán kárpótlási jeggyel rendelkeztek: jó néhány szomszédos andaui apjától, nagyapjától vettek el földeket annak idején Jánossomorján. „Ráadásul a kárpótlási jegyet honosítani is lehet egy széljegyzet segítségével" – mondják a helyiek.

Osztrákok kontra magyarok

– Nem magukkal van gondom, hanem magával az árverés kiírásával – magyarázza Fazekas Imre egy osztrák vállalkozónak.
Időközben a sógorok száma nő, már tizenegyen vannak, helyi regisztráltató pedig csak három. Egyikük úgy nyilatkozik: ő tíz éve göngyölgeti a kárpótlási jegyét, ha lehetősége van, akkor most szeretne földet venni. Legtöbbjüknek azonban már nincs kárpótlási jegye, ugyanis 1995-ben mindenkinek azt mondták: Jánossomorján már nem lesz több licit.

Csakhogy az önkormányzat módosítási kérelmet nyújtott be tíz éve a hulladéklerakó miatt. Az ügy húzódott, képbe került a Kisalföldi Erdőgazdaság is, s kiderült: most lehetne árverezni a területet.
– Az érintett részek a hulladéklerakó mellett vannak. Ha ez néhány éven belül megtelik, s bővíteni kell, akkor az önkormányzatnak majd „osztrák áron" adják el a területet a spekulánsok – magyarázzák a demonstrálók. – Hat az egyhez, hogy nem lesz regisztráció, s akkor licit sem – mondja Fazekas Imre fél tizenegykor. – A kárrendezési iroda tizenegy órára ígérte a regisztráció kezdetét, ám órákkal előbb szoktak jönni, összeszerelni a számítógépeket.
A feszültség nő, pontban tizenegykor megjelennek az illetékesek, s mindenkit a terembe hívnak.

Elhalasztott árverés, csereterületek

Nemes Gábor, a Központi Igazságügyi Hivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselője elmondja: reméli, nem lesz atrocitás.
– Tegnapig (hétfőig) úgy volt, hogy megtartjuk a regisztrációt és a licitet. Gráf József földművelésügyi miniszter azonban hétfő este levelében arról tájékoztatott bennünket, hogy tavaly október hatodikai határozatát visszavonta, döntése alapján elhalasztják az árverést, s regisztráció sem lesz az újabb döntéséig. A földárverés azonban nem marad el, csereterületeket kér a minisztérium az önkormányzattól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A betegek fele vidékről jön

Az ügyeleti rendszerbe bevonnák a városkörnyéki települések fogorvosait is mosonmagyaróvári kollégáik, mivel a felmérések szerint betegeik fele onnan érkezik: így 30 ezer helyett 72 ezer ember tartozik hozzájuk. Ehhez a polgármesterek segítségét kérik: szerintük az önkormányzattal megkötött szerződés módosításával mindez elérhető lenne. Tovább olvasom