Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Defibrillátorra gyűjtenek

Mecsér - Még májusban történt a tragédia Dunaszentpálon futballedzés közben. Egy negyvenhét éves férfi vesztette életét a pályán, megállt a szíve. Bár a defibrillátor rajta nem segíthetett volna, barátja úgy érezte, tennie kell valamit azért, hogy legyen egy készülék a faluban.
A barátban, a Mecséren élő Takács Sándorban akkor, a tragédia után fogalmazódott meg a gondolat, ha lenne a faluban ilyen könnyen mozgatható készülék, talán meg lehetne előzni a hasonló tragédiákat.

– Fölkerestem a helyi civil szervezeteket és a segítségüket kértem – emlékszik vissza Takács Sándor, a Mecséri Sportegyesület korábbi elnöke. – Legnagyobb örömömre mindnyájan mellém álltak, így hónapok óta együtt gyűjtünk adományokat Mecsér lakóitól.

Szinte mindenki segítőkész és adakozik lehetőségéhez mérten. Mostanra összegyűlt csaknem 300 ezer forint, ez körülbelül fele a félautomata defibrillátor árának, így továbbra is keresünk segítő szándékú embereket. Ha sikerül megvennünk az 540 ezer forintba kerülő műszert, önkénteseket képezünk ki a kezelésére. Elsősegély-tanfolyamot is indítunk majd, hiszen kevesen emlékeznek már a jogosítványhoz szükséges elsősegély-ismeretekre. Egy balesetnél mindezeken felül persze elengedhetetlen a segítő szándék és a tenni akarás, de ebből nálunk nincs hiány.

Mészáros Lajos megmutatja a mentőállomás hordozható, aktatáska méretű félautomata defibrillátorát (balra) és az esetkocsiban található hagyományos, „talpas
Mészáros Lajos megmutatja a mentőállomás hordozható, aktatáska méretű félautomata defibrillátorát (balra) és az esetkocsiban található hagyományos, „talpas" defibrillátort (jobbra).


A hirtelen szívleállások jó része kamrafibrillációból, azaz szívkamraremegésből fakad (ilyenkor a szív nem húzódik össze, így nem képes vért pumpálni). Ezt ismeri fel a félautomata defibrillátor, s ha öt percen belül használják, helyreállíthatja a szív működését, így akár 15–20 százalékkal nagyobb lehet az esély a túlélésre. A műszer használata egyszerű, hangos utasításokat ad, hibázni szinte lehetetlen.

Arról sem a megye kórházaiban, sem a mentőállomásokon nincs adat, hogy pontosan hány defibrillátor található a térségben (akár magán-, akár köztulajdonban). Mosonmagyaróváron a kórház és a mentőállomás tudomása szerint csak a Motim Zrt. gyára rendelkezik félautomata defibrillátorral. Elképzelhető, hogy máshol is van, de a bejelentési kötelezettség hiánya miatt nem tudnak róla. Az említett gyár néhány évvel ezelőtt vásárolta a műszert, s dr. Takács János főorvost, a kórház kardiológiai osztályának vezetőjét és Mészáros Lajost, a mentőállomás vezetőjét kérte fel, hogy tanítsák meg a defibrillátor használatát, és alapvető elsősegély-nyújtási ismereteket adjanak át a gép leendő kezelőinek. Mivel a gép használata egyszerű, a felkészítés mindössze néhány órát vett igénybe, de célszerű évente átismételni a tudnivalókat.
– Rendkívül hasznosnak tartanám, ha minél több kistelepülésen lenne félautomata defibrillátor – mondja dr. Takács János. – Addig is, amíg a műszert a baleset helyszínére viszik, meg kell kezdeni az alapszintű újraélesztést, és hívni kell a mentőket is. Ha sikeres is az újraélesztés, kórházba kell szállítani a beteget, hogy elkerülhető legyen a maradandó agykárosodás.

– Sporteseményeken különösen fontos lenne a defibrillátor, hiszen a hirtelen szívhalál bármikor bekövetkezhet, előzmény nélkül is – figyelmeztet Mészáros Lajos. – Mecséren nagy szükség van rá, hiszen oda a mentő a legjobb esetben is negyedóra alatt ér ki, és ennyi idő alatt megtörténhet a tragédia.
Aki segítene

Amennyiben segítene, hogy Mecséren is legyen félautomata defibrilláló készülék, keresse Takács Sándort: 06-30/497-3462.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyelmi az igazgatónak

Mosonmagyaróvár - Az önkormányzat által lefolytatott fegyelmi vizsgálat szerint hibázott a… Tovább olvasom