Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Decembertől működik az új buszvégállomás

A tervek szerint december közepén, a menetrendváltozással egyidejűleg adják át Mosonmagyaróvár új autóbusz-végállomását a Királyhidai úton.
Korszerű: Az utolsó munkálatok az új buszvégállomáson.
Számos vitát váltott ki az elmúlt hónapokban Mosonmagyaróvár új autóbusz-végállomásának kijelölése. Több városi képviselő is felvetette, hogy az általános rendezési terv a Hild teret jelöli ki buszpályaudvarként. A Volán szerint a Királyhidai úti létesítmény azonban nem pályaudvar, hanem csupán egy decentrum.

Amint Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Rt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: a rekonstrukció során elsőként a műszaki üzem készült el. Építettek egy új mosót, üzemanyagtöltő állomást és parkolóállásokat.

Továbbfejlesztették a telephely infrastruktúráját, kiépítettek egy korszerű veszélyesanyag-tárolót és raktárat. A műszaki létesítmények kialakítása a telephely-átalakítás közel 400 milliós végösszegéből mintegy kétharmadot tett ki. A kivitelezésben közel 100 millió forintos költséget jelentett a környezetvédelem. Így például a mosó szennyvizének egy részét a saját tisztítórendszeren keresztül újra felhasználják, s még a telepről kikerülő szennyvíz is a határértékek alatt marad. A több ezer négyzetméternyi területről összegyűjtött csapadékvíz is tisztítás után távozik a csatornába.

A vezérigazgató hangsúlyozta: az új végállomás kialakításánál a Volán figyelembe vette a Mosonmagyaróvár jövőjére vonatkozó terveket. Sőt, itt a teljes irányítás egy helyről történik majd. A társaság tervezi továbbá a járműkövetési rendszer kiépítését Mosonmagyaróváron, s ennek segítségével a forgalmista minden pillanatban ellenőrizni tudja az adott járat tartózkodási helyét. Az új végállomáson a kényelmes, fűtött váróterem mellett többek közt egy korszerű utastájékoztatási rendszert is kiépítettek. A létesítmény műszaki átadása már megtörtént, még néhány kisebb kivitelezési munka folyik a területen. A tervek szerint a december 15-i menetrendváltozással egyidejűleg veszi használatba a Volán az új végállomást.

A vezérigazgató elmondta, hogy a Hild téren is megmarad az utaskiszolgálás, ám annak részleteiről még nem tudott nyilatkozni, mivel még egyeztetések folynak. Pócza Mihály szerint elsősorban a MÁV-nak és az önkormányzatnak kell egyezségre jutnia a területről.
Az új végállomás megnyitásával a helyi járatok vonalvezetése nem változik – mondta el Rémai Péter, a mosonmagyaróvári üzemág vezetője. Az új végállomás szomszédságában lévő hipermarkettel a Volán tárgyal még annak érdekében, hogy az 1-es helyi járat városházi végpontját áthelyezzék az új telephelyre. A hipermarket azonban egyelőre csupán a hétvégi időszakra finanszírozza ezt.

A helyközi járatok közül a Győr, Jánossomorja és Máriakálnok felől érkezők továbbra is megállnak a vasútállomáson, majd Mosonon át végigmennek a városon az új decentrumig. A Szigetköz irányából érkező buszok a régi nyomda megállóhelytől a Királyhidai úti végállomásra mennek. A munkásjáratoknál a Volán lehetőséget biztosít átszállásra a Régi vámház téren. További változás, hogy a Darnózseli felől egy időben érkező és induló munkásjáratok közül az egyik Halászin, míg a másik Máriakálnokon keresztül megy. A Hegyeshalom felől jövő buszok végállomása a Királyhidai úti új telephelyen lesz, azonnali átszállási lehetőséggel. A reggeli diákjáratok továbbra is megmaradnak a régi útvonalon.

„ A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt az utazók többségének érdeke, másrészt, hogy minél kisebb rezsivel működtessük, illetve ez a terület társaságunk tulajdonában van. Ezen szempontok szerint optimális a helyszín."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűbb élet

Megkezdték már a Dunaszentpáltól Mecsérig húzódó árvízi védvonal tervezését, s akár már jövőre… Tovább olvasom