Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Darnózselin megtartják az árvíz miatt elmaradt falunapot

Darnózselit nem veszélyeztette az árvíz, lakói mégsem nézték tétlenül a közelükben zajló eseményeket. A községben számos fejlesztés történt idén.

A tűzoltó-egyesület ismét bevetheti ifjúsági és felnőttcsapatát, új járművet kaptak.

A június eleji árvíz miatt a június 8-ra tervezett falunap elmaradt Darnózselin. A községet nem veszélyeztette az ár, mégis tudták, hogy összefogásra van szükség, így a szórakozást későbbre halasztották.

„A program szereplőitől, a részt vevő művészektől kedvező visszajelzést kaptam az esemény halasztása okán. Egyetértettek a döntéssel, sőt, többen ott voltak velünk a gáton a közeli falvakban. Ezzel együtt néhány helybeli felháborodott, hogy nem tartjuk meg a rendezvényt. Ezt a viselkedést nem tudtam mire vélni. A lakók többsége azonban kitűnően helytállt a védekezés során. A homokzsákoláson kívül sokan szendvicseket készítettek, főztek, a vállalkozók segítettek jelentős adományaikkal. Persze a falunapot megtartjuk később. Július 27-én számos programmal várjuk a vendégeket, amit egy hangulatos utcabállal zárunk majd" – tudatta Fazekas Zoltán, a község polgármestere, aki az éppen zajló fejlesztésekről is beszélt.

„Egy nyertes pályázatnak köszönhetően várhatóan július végére befejezzük a napkollektorok és napelemek építését az iskola és az óvoda területén. A templom renoválására 18 millió forintot nyert az egyházközség LEADER-pályázaton, a püspökségtől pedig 8 millió forintot kapott a plébánia tetőszerkezetének felújítására. Szintén LEADER-pályázaton 7,7 millió forintot nyert a falu, melyből sétány kialakítását és a falu központjának szebbé tételét tervezzük. A játszótér eszközfejlesztésére önkormányzati és alapítványi pénzeket fordítunk. Ezenfelül pályázat kiírására várunk az önkormányzati utak rendbetételéhez" – sorolta terveiket a településvezető.

Jó hír az is, hogy a darnózseli Szigetköz Körzeti Általános Iskola Héderváron és Lipóton működő tagintézményeivel közösen idén februárban közel 55 millió forintot nyert az „Innovatív iskolák fejlesztése" című pályázaton.
„A diákok a mindennapos testnevelés részeként úszni, lovagolni tanulhatnak, erdei és ökoiskolában, sportkirándulásokon, táborokban, nyelvi témaheteken, egészségnapokon vehetnek részt. Konfliktuskezelésről és a családi életre nevelésről hallgathatnak előadásokat, valamint baleset-meg-
előzési és egészségfejlesztési ismereteket szerezhetnek. A projekt kétéves futamideje alatt az iskolában tanító pedagógusok továbbképzéseken vesznek részt. A pályázatnak nagy jelentősége van az intézmény életében, hiszen anyagi támogatást nyújt a közoktatásban létrejött változtatások megvalósításához" – tudtuk meg a részleteket.

A település polgármestere elmondta azt is, az idén százhuszonöt éves Darnózseli Tűzoltó Egyesület 1963-ban gyártott tűzoltóautóját januárban ki kellett vonni a forgalomból. Így nem tudták bevetni az ifjúsági és felnőtt önkéntes csapatokat.

„A probléma megoldásához a helyiek segítségét kértük. Ennek köszönhetően közadakozásból, illetve másfél millió forint önkormányzati támogatásból sikerült megvenni az új autót, mely Németországból érkezett, s már az első bevetése is megvolt. Nyár végétől egy kiállítás keretében be is mutatjuk a tűzoltó-egyesület történetét" – tudatta Fazekas Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Hazaárulás˝ az új földforgalmi törvény

A Jobbik által múlt hétre szervezett, ám végül elmaradt, földtörvény elleni tiltakozó demonstráció… Tovább olvasom