Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Dániában tanult, dolgozni hazajött

Míg sok egyetemista külföldre menne dolgozni, Bende Ibolya a tanulmányait végezte el más országban és hazajött munkába állni. Kihasználta, hogy Dániában a magyaroknak is ingyenes a felsőoktatás. Most középiskolákban tart erről tájékoztatást.
A fővárosban tanult közgazdásznak Bende Ibolya. Az utolsó évben az európai uniós Erasmus-ösztöndíj révén fél évre a koldingi International Business Academyre jelentkezett. Annyira megtetszett neki az ottani oktatás, hogy másfél évig kint maradt és elvégezte angol nyelven a nemzetközi kereskedelem és marketing szakot. Így két diplomát szerzett.

Az uniós állampolgároknak, így a hazánkbelieknek is, ingyenes a felsőoktatás Dániában. A külföldi egyetemen kapott végzettség álláskereséskor előnyt jelent, Ibolya azonban ennél is fontosabbnak tartja, hogy a kinti tapasztalatok emberségesebbé, személyiségét nyitottabbá tették. Szerinte az idegen nyelveket itthon is jól meg lehet tanulni, a külföldi iskolába járásban az a különleges, hogy egyedül egy
fiatal kénytelen beilleszkedni, így az sem baj, ha kellően talpraesett.

Ibolya ráadásul nemcsak a kultúrát ismerhette meg Dániában, hanem osztálytársai révén többek közt a filippínókét, a hollandokét, a japánokét és a lengyelekét is. Barátságokat kötött, üzleti kapcsolatokat alapozott meg.

– A statisztikák szerint Dánia a világ legboldogabb országa és tapasztalataim is ezt igazolják. Az embereknek nem kell tizenkét órát dolgozni naponta a megélhetésért. Elég a család fenntartásához, a gyerekneveléshez, ha két felnőtt négy-négy órát, vagy egyikük napi nyolc órát tölt a munkahelyén. Persze nem tudni, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, a jólét vagy a boldogság, de meggyőződésem, hogy a dánok mentalitása jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a manapság őket jellemző gazdasági szintre jutottak. Nem csalnak, nem is értik, miről van szó, ha ilyesmivel szembesülnek, de sajnos a bevándorlók révén azért az utóbbi időben romlott náluk a közbiztonság – mondta el Bende Ibolya és hozzátette: ha a hazai oktatás gyakorlatias, akkor nem is tudja, milyen jelzővel illethetné a dániait, mert ott még inkább az. A tananyagról a tanárok beszélgetnek a hallgatókkal és csakis esettanulmányok, létező cégek jelenlegi helyzete alapján.

A fiatal hölgy mégis szívesen jött haza, úgy érzi, itt van otthon. Mosonmagyaróvárra költözik, a győri Széchenyi-egyetem mesterképzésére jár és középiskolákban tart tájékoztatókat a külföldi továbbtanulási lehetőségekről. Nemzetközi tanulmányi kiállítások szervezését is segíti, amit november 4–5-én Budapesten International Education Fair – Hungary címmel tartanak meg dániai, svájci, amerikai, ausztráliai, új-zélandi intézmények képviselői részvételével. A továbbtanulás előtt álló magyar diákoknak szóló rendezvényről részletek a www.kulfoldrol.kisalfold.hu internetes oldalon találhatók.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rieger Tibor szobrászművész kiállítása Mosonmagyaróváron

Rieger Tibor szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Flesch Károly Művelődési Központban. Tovább olvasom