Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Cukortartó az olimpiai bajnoknak

Mosonmagyaróvár - Emléktáblát avattak a Bauer Rudolf utca 2. szám alatt az utca névadójának tiszteletére. A rendezvényen a magyar atlétika első olimpiai bajnokának leszármazottai is megjelentek.
Bauer Rudolf olimpiai bajnok diszkoszvető tiszteletére több ülést, sporttörténeti kiállítást, sportversenyt rendeztek már. Ezúttal a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület, a Mosoni Polgári Kör és a Széchenyi Polgári Kör kezdeményezésére avattak emléktáblát a róla elnevezett utca elején.

Itt a családtagok – két unoka, Dinyés Lászlóné és Nagyné Berky Eszter, valamint a dédunoka, Mőcsényi Zsuzsa – is tiszteletüket tették. A bronzból készült alkotás Bauer Rudolf unokaveje, Dinyés László képzőművész – aki a sportoló életrajzának megírásán is fáradozik – alkotása.

Bauer Rudolf emléke máig elevenen él a családban, annak ellenére, hogy olimpiai bajnok sportolónk fiatalon, 54 évesen hunyt el, így unokái már nem ismerhették.

Bauer Rudolf unokái, dédunokája és az emléktábla alkotója, Dinyés László.
Bauer Rudolf unokái, dédunokája és az emléktábla alkotója, Dinyés László.

– Papi teljes ember volt, minden feladatot szívvel-lélekkel végzett. Eleinte Budapesten jogot tanult, majd 1899-ben került a magyaróvári Gazdasági Akadémiára. A helyi atlétikai klub színeiben indult a párizsi olimpián. Amit viszont kevesen tudnak, hogy két társának is ő fizette az útját a második olimpiára – mesélik a családtagok. Az ötkarikás versenyen a diszkoszvető Bauer nem aranyérmet kapott díjként, hanem egy ezüst cukortartót, de ezt is utólag küldték el postán. A család büszkén őrzi ezt a nem mindennapi ereklyét. Az újkori olimpia akkori szervezetlenségét jelzi továbbá, hogy a magyar bajnoknak eleinte az amerikai, majd az osztrák himnuszt „húzták", és csak végül a magyart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rajkai képviselő és az etika

Győr, Rajka - A győri ügyészség szerint a rajkai képviselő megnyilvánulása egyetlen bűncselekményi… Tovább olvasom