Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Csúszópénz: Mennyit kell a kalapba dobni?

Magyarország a Világbank kelet–európai korrupciós ranglistáján a hatodik helyen áll. Az általunk megkérdezett vállalkozók és önkormányzati vezetők szerint mindennapjainkat átszövi a korrupció: beköltözött a hivatalokba, a multinacionális cégekhez, a közlekedési és tömegközlekedési ellenőrzések menetébe is.
Közbeszerzés: A felmérés szerint ezen a téren tapasztalható a legtöbb megvesztegetés.
A Világbank tízezer vállalatvezetőt kérdezett meg a felmérése során a kenőpénzről. Nemrégiben közzétett adataikból kiderült: elsősorban az adózás és a közbeszerzések terén tapasztalható a legtöbb megvesztegetés. A felmérés szerint a legkorruptabb ország a térségben Kirgizisztán. A megállapítások között szerepel az is, hogy a bíróságokon és a közszolgáltatóknál jelentősen visszaesett a megvesztegetések száma. A GfK Piackutató Intézet felmérése szerint pedig a magyarok 27 százaléka tartja az élet természetes részének a csúszópénzt, míg további 19 százalék véli, hogy ez mindennapos dolog.

A közbeszerzések

 FÓRUMTÉMA >>

Korrupció Magyarországon?

Tapasztalatok és vélemények >>
A csúszópénzek kapcsán egy megkérdezett szigetközi településvezető elmondta: ha egy állami pályázaton nyer az önkormányzatuk, akkor nem ők írhatják ki a kivitelezés előtt a közbeszerzési eljárást.

Mint mondják, ebből többször anyagi káruk származott, s korrupciót sejtenek a háttérben. A településvezető szerint különösen jó üzlet többek közt a csatornaberuházás és a járdaépítés. A polgármesternek legutóbb a járdaépítésük kapcsán merültek fel aggályai. Kivitelezőnek ugyanis a legdrágább ajánlatot tevő céget bízták meg. Ez egymillió forintos többletet jelentett, melynek egy része az önköltségekbe, a többi a megnyert pályázati összegbe épült be. A közbeszerzéseknél tapasztalható „megkereséseket", s a drágább ajánlat elfogadásáról szóló híreket kérdésünkre több szigetközi településvezető is megerősítette. Ahogy mondják: „ilyen sajnos mindig volt, s mindig lesz is".

A szállítás során

Egy szintén névtelenséget kérő beszállító szerint a multinacionális cégek szekcióvezetői csak akkor rendelnek tőle árut, ha annak értékének tíz százalékát a zsebükbe csúsztatja.

– Ez beszállítónként átlagban tízezer forintot jelent: ki lehet számolni, mennyit kaszál az a vezető, akinek 8–10 beszállítója van. A vállalkozásom elindításakor még nem voltam tisztában a viszonyokkal, ha nem fizettem, máris kerestek másik beszállítót. Meglátásom szerint egész Magyarországot átszövi a korrupció, akinek nincs kapcsolatrendszere, s a kenőpénzekhez szükséges tőkéje, az esélytelen az üzleti életben.

Gépjármű ellenőrzésekor

Egy másik névtelenül megszólaló mosonmagyaróvári vállalkozót a fővárosi rendőrök hoztak kellemetlen helyzetbe.
– Budapestről tartottam hazafelé, amikor a külvárosban gépjármű-ellenőrzés miatt megállítottak – meséli a férfi. – Ekkor derült ki, néhány napja lejárt a zöldkártyám érvényessége. A rendőrök rögtön ecsetelni kezdték, hogy így nem is mehetek tovább, elveszik a forgalmi engedélyemet. Papírokat kezdtek töltögetni – ceruzával –, s közben többször rám néztek, megálltak az írással, s nyomatékosították vétségem súlyosságát.

Teljesen egyértelműen utaltak rá, hogy pár ezresért cserébe megúszhatom az esetet. Nagyon kényelmetlenül éreztem magam, ám végül fejenként kétezer forintot adtam a rendőröknek. Megijedtem, s fogalmam sem volt, hogy juthatnék másképp haza. Utólag már megbántam a dolgot, s megfogadtam, legközelebb inkább hagyom, hogy feljelentsenek, csak ne kerüljek ilyen kellemetlen helyzetbe. A történtek ellenére nem tartom az összes rendőrt korruptnak, mivel húsz év alatt ez volt az egyetlen ilyen eset.

A nemzetközi vonatokon

– A nemzetközi járatokon és az intercityken a legkönnyebb lefizetni a jegykezelőt – állítja egy mosonmagyaróvári fiatalember. – Olyan eset még nem történt, hogy megbüntettek volna. Legutóbb egy tömött intercityre szálltam fel, melyre már nem lehetett jegyet kapni. Két vagon között álltam: a kalauz érkezésekor persze kiderült, hogy nincs jegyem. Azt kérdeztem: „Mennyit kell a kalapba dobni?" Meglepetésemre a jegykezelő valóban levette a kalapját, s elém tartotta: ötszáz forintból megúsztam az esetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határt törtek a lomisok

Áttörte a határt furgonjával Hegyeshalomnál a belépőoldalon két Zala megyei férfi. Nem jutottak… Tovább olvasom