Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Csúszásgátlás és új zebra pályázati pénzből

Több mint tízmillió forintból két gyalogátkelőt biztonságosabbá tenne, egy újat pedig létesítene az önkormányzat. A költségek jelentős részét pályázati pénzből finanszíroznák, tizenhárom százalékos önrésszel.
Pályázati forrásból létesítene új gyalogátkelőt, illetve tenne biztonságosabbá már meglévő zebrákat az önkormányzat. A fejlesztéshez szükséges pénzt a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ által az önkormányzatok közlekedésbiztonsági beruházásainak támogatására kiírt pályázattal szeretné a város előteremteni. Az úgynevezett kis költségű forgalombiztonsági beavatkozások megvalósítására hirdetett pályázat segítségével három közlekedésbiztonságot növelő forgalomtechnikai fejlesztést valósítanának meg Mosonmagyaróváron.

A városban két, már meglévő gyalogátkelőt fejlesztenének úgynevezett „Living Road" csúszásgátló útburkolati rendszerrel. Ennek lényege, hogy a zebráknál az úttest menetirány szerinti jobb oldali sávjaiban 25 méteres szakaszon fehér, illetve világosbarna színű sebességcsillapító csúszásgátló burkolatot telepítenek. Az érdes felületű sávszakaszok mintegy felére csökkentik a fékutat. A sebességcsillapítók várható élettartama forgalomtól függően öt-tíz év. Ezzel a módszerrel a Szent István király út és Bakó utca, illetve a Kossuth és Bakó utcák kereszteződésénél lévő gyalogátkelőket tenné biztonságosabbá az önkormányzat. Az előbbi esetében 2,88 millió, míg a másiknál 2,96 millióba kerül a „csúszásgátlás". A költségek 13 százalékát biztosítaná a város, a többit pedig pályázati forrásból fedeznék. Szintén ebből a pályázatból szeretne a város forrást szerezni egy új gyalogátkelő létesítéséhez a Szent István király úton a Magtár utca és a Fehér Ló Közösségi Ház környékén. A zebrára itt azért van szükség, mert a szakemberek szerint a Futurában kialakítandó létesítmény esetenként jelentős gyalogosforgalommal járhat. Emellett a Szent István király út az 1-es számú főút városi szakasza, amin a buszmegálló és a páros oldalon nagyobb számban működő üzletek miatt már most is gyakorta mennek át átlósan a gyalogosok. Az átkelőhely biztonságosabbá teszi az Enge János utcai társasházak gyalogosforgalmának főúton történő áthaladását is. A kialakítás költsége 4,75 millió forint, amihez az önkormányzat 617 ezer forint önrészt biztosít.

Csúszásgátló sebességcsökkentő bordákkal tennék biztonságosabbá az átkelést a Szent István király út, Bakó utak kereszteződésénél is, ennél a zebránál történt már halálos baleset az elmúlt években. Fo
Csúszásgátló sebességcsökkentő bordákkal tennék biztonságosabbá az átkelést a Szent István király út, Bakó utak kereszteződésénél is, ennél a zebránál történt már halálos baleset az elmúlt években. Fotó: M. Á.


A csúszásgátló burkolat érdes felületű sávszakaszai mintegy felére csökkentik a fékutat.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. dmitrij 2011. március 01. 20:02
  „ekkora baromságot úúúúúúúúúúúúúúúú”
 • 23. bika07 2011. február 23. 19:47
  „Azért ilyen drága 3 átkelő mert sokan osztoznak rajta.

  Nagyon nevetséges.”
 • 22. Lone_wolf.. 2011. február 23. 12:13
  „19. boborjan 2011.02.20. 09:42
  Mosonra kellett a pénz meg a futurára .Az utak le vannak szarva.Amíg a fő utca és a "goa"híd traktorral járható addig semmit sem tesz a város.A közlekedők le vannak...”
 • 21. 01010 2011. február 20. 11:46
  „"Kíváncsi lennék miből van az a csúszásgátló ?Közel 3 millió forint ?"
  Érdesített műgyanta 2 * 2 * minimum 3m*50m en
  kb 600nm”
 • 20. kobresz 2011. február 20. 10:16
  „Kíváncsi lennék miből van az a csúszásgátló ?
  Közel 3 millió forint ?
  Nevetséges!!!!!!!!!!!!!”
 • 19. boborjan 2011. február 20. 09:42
  „Az a baj Óvárnak nemcsak a zebrái vannak katasztrófális állapotban hanem az összes út is......”
 • 18. Alex64 2011. február 19. 20:02
  „Igen kell de ez az egész Nekem kicsit olyan mint amikor egy földutat(város útjainak lassan több mint 80%-a) keresztez az aszfalt út (az elkészülő új zebrák)”
 • 17. HT 2011. február 19. 17:04
  „Szerintem is jobb világítás kellene a gyalogátkelő helyekre,mert sötétedéskor,szitáló esőben még ha lépésben haladsz,akkor sem veszed észre a fekete ruhában (fekete csukját fejre húzó) fiatalokat.Mert ha csak egy kis fényvisszaverő lenne vagy a cipőn vagy a dzsekin már jobban lehetne látni.”
 • 16. Olajos 2011. február 19. 11:41
  „Tisztelt jobbám !
  Bocsánat, ha sértésnek tűnt a dolog, nem rád gondoltam!!! Félreértés történt! De ettől függetlenül sok ember egyszerűen nem ismeri a féket , a kreszt meg még annyira sem... Itt különben senki sem kiabál, csupán vázoljuk a tényeket.

  U.I.: B,C,E... 15éve...”
 • 15. hovatovabb 2011. február 19. 06:14
  „inkább tennének kamerákat vagy Forgalomlassító-pihenő-szigetet a két forgalmi irány közé .
  MInt Mosoni piacnál (lenne hova menekülni :(”
 • 14. 01010 2011. február 18. 21:27
  „Hát igen a "zebránál" fontos tényező a világítás is , >>>hiánya mint a Károly-Móra F útnál
  Az érdesített burkolat meg majd arra szoktatja a Vezetgető sofőrőket , hogy ráérek később fékezni !!!!!!
  És a legközelebbi NEM érdesítetten meg majd jól elcsapja a gyalogost!!!!!!”
 • 13. jobbám 2011. február 18. 21:03
  „Olajos!

  Járj utána...kikérem magamnak, hogy "eszement barom"nak nevezel! 15 éve vezetek, s nem csak a sebességen múlik...bár gyalog, biciklivel könnyű beszélni. Igenis jó dolog ez a living road cucc.

  A közútkezelőnél meg Pesten volt egy eset, amikor egy ember fogta és befoltozott a saját pénzén egy kátyút. Feljelentették, rongálásért...ki kellett bontania, mert nem engedélyezte a közút......no ennyit erről. Ja és emberek gondolkodjunk már, pályázati pénzből csak a kiírt dologra lehet költeni....

  Egy gyalogátkelő készítése meg nem öt csík felfestéséből áll ám...a lényeg, kispadról kiabálni megint....meg lehet próbálni jobban csinálni!

  jobbám”
 • 12. Olajos 2011. február 18. 20:01
  „A zebrák tényleg borzalmas állapotban vannak. Mint minden egyéb útburkolati jel ,ezek sincsenek felfestve Mosonmagyaróváron. Ha az emlékezetem nem csal a kreszben világosan le van írva, hogy hogyan is kell gépjárművel megközelíteni a zebrát. Nem spéci útburkolat kell oda, hanem normális söfőrök, nem holmi eszement barmok... A városi útviszonyokban tapasztalható egyértelmű hiányosságokért, meg könnyű a megyei közútkezelőt hibáztatni... Szerintem az útkarbantartásos érdekeinket nem megfelelően képviselik tisztel megbízottak... különben meg ha lehet piszkálni az utat holmi fékútjavító burkolattal, akkor a zebrákat is fel lehet festeni. Nem hiszem a megyei közútkezelő megharagudna érte...”
 • 11. jobbám 2011. február 18. 15:18
  „ja és még valami, a zebrák karbantartásáért a megyei közútkezelő a felelős....no ennyit erről...”
 • 10. jobbám 2011. február 18. 15:13
  „a Living Road rendszerben még esős, csúszós viszonyok között is 50%(!!)-kal hamarabb állnak meg az autók! Talán utána kéne nézni a sok "nagyokosnak" akik itt kiabálnak! Debrecenben van már ilyen és jól működik, sőt tőlünk nyugatra már évtizedek óta használják....én örülök, hogy lesz! Gyakorló autósként tudjuk, hogy este még a jó megvilágítás ellenére sem lehet mindig észre venni a pl. fekete ruhában lelépő gyalogost...itt egy újabb esély a megállásra! Mondom én örülök neki és hajrá! Még több ilyet! a helyszínek meg jók, iskola, kórház....

  jobbám”
 • 9. ladarevolution 2011. február 18. 11:23
  „Esetleg a Kossuth Lajos és a Hársfa utca sarkánál is felfesthetnék a zebrát a Kossuth-ra mert 5 éve biztos nincs, és konkrétan le van kopva az egész, és már nem is látszik hogy ott valaha fel volt festve. :)”
 • 8. nagy_greg 2011. február 18. 07:17
  „A bíróságságnál van 2db zebra. Egyik sincs felfestve. A másodiknál még tábla sincs. Na?”
 • 7. Abrafax 2011. február 17. 22:13
  „Nyugi Invektus, a meglevő zebrák is etetve lesznek!
  Éppen csak más sorban található az abrak ára, nem a pályázati önrészek között...
  (Ha hinni lehet a pletykáknak, volt, aki több oldalt is látott már és nem lapozta át az unalmas részeket :)”
 • 6. INVEKTUS 2011. február 17. 19:16
  „A gázolásos balesetek kb 77 % zebrán történik

  ezt a pénzt inkább a meglévö elkopott zebrák etetésére forditanám”
 • 5. X-men 2011. február 17. 18:41
  „Világítás, meg kamera kell a zebrákhoz. Mert a sok barom akkor is átmegy a zebrán, mikor a gyalogos már a negyedénél-felénél jár. Tisztelet a kivételnek. De már láttam olyant is, az egyik oldalon megáll az autós szemből még három autó át hajt. Mindenkori út viszonyokat be kell tartani!!!!!!! Akkor még meglehet állni, nem csúszás gátlós burkolat kell. Iskola időben meg lehet nézni mit művelnek az autósok, az iskola körzetében.
  Félreértés ne történjen, hogy egy oldalon állok, én sofőr vagyok. Nap mint - nap látom ezeket.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy szigetközi település keres egy háziorvost

Március 31-ével a négy szigetközi falut ellátó dr. Wiegand Britta felmondta a háziorvosi ellátást.… Tovább olvasom