Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Csúcsidőszak a határátkelőnél

A Németországban dolgozó román és szerb vendégmunkások az ünnepek után visszaindultak euróban fizető nyugati kenyéradójukhoz. A hegyeshalmi határátkelőnél már szombat este hatalmas volt a forgalom, s ez egészen ma délelőttig eltarthat.
Néhány órás várakozásra kényszerült az, aki a hétvégén – nem számolva az ilyenkor szokásos csúcsidőszakkal – Hegyeshalomnál próbált átjutni Ausztriába. A román és szerb autók és buszok több kilométeres sorban várakoztak az átléptetésre a dermesztő hidegben.
A karácsonyi ünnepek és szilveszter után visszatérnek német munkahelyükre a vendégmunkások, s az év első hétvégéjén ezrek próbáltak átjutni a hegyeshalmi határállomáson. Orodán Sándor ezredes, a határőrség szóvivője szerint már szombaton este jelentősen nőtt a forgalom az átkelőnél.

– Tegnapelőtt este tíz óra körül már jó néhány autó és busz torlódott fel Hegyeshalomnál – kezdte a szóvivő. – Az éjszaka folyamán a személygépkocsiknak két órát, az autóbuszoknak három órát kellett várakozniuk. Az osztrák oldalon négy sávot nyitottak meg, ám a megnövekedett forgalom miatt ezt eggyel bővítették. Tegnap délelőttre aztán a gépkocsivezetők már csak egy, a buszok utasai két órát vesztegeltek a határátkelőnél. Ezzel együtt az osztrák kollégák rögtön le is zártak egy sávot. A fennakadást okozó vendégmunkások nyolcvan százaléka román, húsz százaléka szerb állampolgárságú volt. Az előrejelzések szerint a kocsisor csak ma délelőttre fogy el, hisz ez az egyik csúcsidőszak a hegyeshalmi határátkelőnél – mondta Orodán Sándor.

Tegnap délelőtt ottjártunkkor még legalább másfél kilométeres személygépkocsi- és autóbuszsor várta az átjutást. A dermesztő északi széllel dacolva autójuk mellett várakozó – főleg román – munkások az átkelésig csak növelték a határátkelő melletti árkok szemetét. Hegyeshalom környékén több rendőrautóval is találkoztunk. Az útlevélkezelőtől már csak száz méterre álló román autósok kérdésünkre elmondták: másfél órája vesztegelnek a határon. Már sietnének vissza Hamburg felé, hisz hétfőn munkába kell állniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beletört a kés

Késszúrással végződött egy családi veszekedés péntek dél körül Mosonmagyaróváron egy Szent… Tovább olvasom