Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Csordogál a víz a fenékküszöbnél

A dunakiliti fenékküszöbnél szinte csak a termés- kövek látszanak: víz alig csordogál a mederben. A vízügyi szakaszmérnök szerint kisvizes időszakban vagyunk, s a Duna vízhozamának megfelelő szintet kell produkálniuk.
Szigetközi horgászok és turisták kedvenc területe a dunakiliti fenékküszöb. Az őszi kisvíz idején alig érkezik víz Szlovákiából, s szinte csak néhány részen csordogál át a víz a terméskövek között. Így akár a folyó közepéig is könnyedén besétálhatnak a rablóhalakra pályázó horgászok. Kertész József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke szerint semmi különös nincs az alacsony vízállásban.

– Az érvényben lévő üzemelési szabályzat szerint az ötvenes évek vízjárásának megfelelő állapotokat kell biztosítanunk – kezdte a szakaszmérnök. – A hullámtéri ágrendszer felé – a mindenkori pozsonyi vízhozam figyelembevételével – dinamikusan változó 30–134 köbmétert vezetünk le. Most Pozsonyban és Gönyű magasságában is rendkívül alacsony a vízállás, így ennek megfelelően a dunakiliti fenékküszöbnél, a felvízen is alacsony szintet tartunk, hisz a Duna vízhozamának megfelelően kell a szintet szabályoznunk. A duzzasztómű zsilipjeinek nyitásával és zárásával szabályozzuk a hullámtérbe gravitációsan betáplált vízhozam nagyságát. A mostani alacsony vízállás tehát nem rendkívüli esemény, ilyen kisvizes időszak többször is előfordult már – mondta Kertész József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A növényi készítményeken a hangsúly

Az idei orvostudományi világkongresszuson – melyen dr. Dávid Tamás lébényi professzor is… Tovább olvasom