Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Csoporttal ellenőrzik a bérlakásokat

Mosonmagyaróvár - Lakás-ellenőrzési csoport létrehozásáról döntött a képviselő-testület, hogy így próbálják elejét venni a szociális bérlakások körüli visszásságoknak.

A szocialisták szerint aggályos, hogy csak egyetlen kisebbség, a cigány önkormányzat tagja vesz részt a csoportban.

Hosszú ideje okoznak problémát az önkormányzatnak a szociális bérlakások azon bérlői, akik nem rendeltetésszerűen használják az ingatlant vagy nem végeznek karbantartást. Ezek a bérlők így nagymértékben károsítják az önkormányzati vagyont, de sokszor az épület többi lakójának az életét is megkeserítik. Az ilyen gondok megoldása érdekében egy lakás-ellenőrzési csoport létrehozásáról tárgyalt és határozott legutóbbi ülésén a képviselő-testület. A csoport az ellenőrzéseket évente két alkalommal, tavasszal és ősszel kampányszerűen, egyéb időszakokban pedig eseti jelleggel hajtja végre, így segítve az igazgatási osztály és a lakások kezelését végző Movinnov Kft. munkáját. A csoport működtetése azért is eredményes lehet, mert demonstrálja az önkormányzat szándékát, miszerint elvárja a bérlőitől, hogy tartsák rendben bérleményeiket, másként eleshetnek ettől a szolgáltatástól. A csoportot az igazgatási osztály vezetője, illetve lakásügyi ügyintézője, a szociális bizottság elnöke és egy tagja, a Movinnov Kft. munkatársa és a cigány kisebbségi önkormányzat képviselője alkotja.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén Nyitrai József (Labe), a szociális bizottság elnöke elmondta: a csoportot hosszú távon akkor érdemes fenntartaniuk, ha jogkörük is lesz hatékonyan fellépni a renitens bérlőkkel szemben. Dr. Nagy Lajos (MSZP) a csoport létrehozását támogatja, ám azzal nem értett egyet, hogy politikusok is részt vállalnak ebben a munkában. Kovács Gergely (MSZP) azt kifogásolta, hogy a kisebbségek közül csupán a cigány önkormányzat tagja vesz részt a csoportban. A képviselő szerint úgy tűnhet, mintha ellenük jött volna létre ez a szervezet. Szabó Miklós polgármester hangsúlyozta: nem ellenük hozták létre a csoportot, ám a szociális bérlakások igénybe vevőinek jelentős része a cigány kisebbséghez tartozik.

Olvasóink írták

 • 9. Steff 2010. március 05. 17:19
  „Na igen csatlakozom az elöttem szólokhoz.Én is éppen most költöztem egy ilyen "bérlakásba"és mit ne mondjak,van rajta mit alakítanom hogy valami ugy nevezett HÁZ vagy LAKÁS formája lesz.A falak agyon-vissza festve minden érdekes dekoratívnak nem nevezhető és semmilyen kultúrális csoportba nem sorolható alkotással.Egy ismerősöm festő-mázoló és a "lakásra"nézve csak annyit mondott hogy (haveri alapon is olcsón megszámolva olyan 200,000 kemény magyar forint lenne az,hogy fehér legyen a fal,és ebben nincs benne a munkabére)Akkor kérdezem én hogy hol van az úgy nevezett "Lakás-ellenőrzési csoport"és eddig hol voltak?Ha én csinálnék valami hasonlót a "lakással"azt holt biztos hogy bevasalnák rajtam.Esély egyenlőség?PHH!”
 • 8. Janos111 2010. március 04. 23:26
  „Vegre, egy jo intezkedes!!!”
 • 7. invektus 2010. március 03. 13:45
  „Csoporttal ellenőrzik a bérlakásokat
  ? HEEEE
  IMÁDOM A KISZALFÖLDET
  ÖSZINTÉN EZ JOBB MINT A CHAT .HU
  :p”
 • 6. invektus 2010. március 03. 13:38
  „P”
 • 5. Van! 2010. március 02. 22:13
  „Igen Griffin!
  Köszönöm! Mégpedig azt köszönöm, hogy konstruktívan, szóltál hozzá(m).
  Ez a probléma egy kinyílt olló, és most okozatokra mozdult rá az önkormányzat. (itt jegyzem meg, hogy tiszteletem a probléma kezelési erőfeszítés miatt!) Az a gond, hogy ez az eljárás azért nem fog működni, mert ez máshol is van (mármint bérlemény ellenőrzés) és a renitenciára semmilyen integráló hatást nem ér el. Jelzem, hogy sem a roma, sem a nem roma lakosság körében!!!
  Ami a másik gond, hogy ha a romákról van szó, akkor tisztában kell lenni azzal, hogy évtizedekig nem engedtük őket integrálódni, most meg azon csodálkozunk, hogy nem integrálódtak, és fel is rójuk ezt a hiátust nekik. Azt is fontos tudni, hogy a romaság jó része asszimilálódott a társadalomba (dolgozik, tanul, rendezett életet él), és semmilyen közösséget nem vállalnak a leszakadt roma réteggel. (Velük jó néhányan, akikről a cikk szól)
  Megoldás? Mindenre van megoldás! De ugye nem gondolja senki komolyan, hogy egy évtizedek óta duzzadó, egyre égetőbb problémát egy olyan öt főből álló bizottság meg tud oldani pár ellenőrzéssel, akik semmilyen (társadalmi tárgyú) szakmai képzettséggel nem rendelkeznek? (tiszteletem a bizottság tagjainak, és azt feltételezem, hogy ők humánus gondolkodású, lelkiismeretes emberek, a lakosság szolgálatában!)
  Ezt nem tudja 5 ember megoldani! Ezt csak a társadalom tudja megoldani!
  Társadalmi igény van arra, hogy a renitens bérlők problémája megoldódjon! Tessék az önkormányzatnak ERRE reagálni, és a mentálhigiénés eszközöket erősíteni! Családlátogató, jól képzett, motivált, szociális munkásokat kell foglalkoztatni, akiknek az a munkája minden nap, hogy felkeresi a renitens bérlőket, és segítő, támogató munkával utat mutatnak egy minimum elfogadható állapothoz. Mondjuk: ,,ÉN" és környezetem projekt néven.
  Ez egy a megoldási lehetőségek között! Borzasztó sok türelemre, kitartó munkára, és sok-sok időre van szükség. Ezért mondom, hogy társadalmi - önkormányzati összefogásra van szükség, párbeszéd, és együttműködés kell, nem ,,rendészeti" bizottság!”
 • 4. Griffin 2010. március 02. 17:24
  „3.-hoz
  nyilvánvaló, hogy semmilyen ellenőrzés nem fog változtatni semmit, ahogyan pontokba szedve ezt megállapítottad. Valóban szociológiai probléma, de hol a megoldás? Mert megoldani úgyis helyben kell, az önkormányzatnál, ugyanis a probléma nem hallgatott szociológiát, és nem érdekli őket más,csak a megoldás”
 • 3. Van! 2010. március 02. 15:26
  „Volt már egyszer ez a téma itt, de nem változott a véleményem!

  1 a lakástörvény szerint a bérleményeket évente ellenőrizni kell. (kellett volna eddig is) A törvény mindenkire vonatkozik, tekintet nélkül arra, hogy a bérlő hová sorolja magát, vagy őt hová sorolják.
  2 kihegyezik az ügyet a romákra, ami feleslegesen okoz etnikai feszültséget.
  3 nem fogják őket a lakásba beengedni
  4 ha beengedik, akkor az teljesen hatástalan marad, mert attól nem lesznek kultúráltabbak a renitensek, hogy ötösével jár egy bizottság ellenőrizni.
  5 ha kilakoltatják a romákat, abból országos botrány lesz (lásd Edelény, kalapács ügy)
  6 a kilakoltatott romák már másnap viszkető szociális problémát jelentenek a városnak, mert nem lesz hol lakniuk, ott állnak majd a hivatal előtt lakásért sorba.
  7 tényleg viccesen néz majd ki az 5 ember egy-egy lakás ellenőrzése közben! Ez a létszám sok!
  A cikk által feszegetett probléma szociológiai probléma, amit nem lehet jogi, és közgazdasági eszközökkel megoldani.”
 • 2. Griffin 2010. március 02. 13:22
  „csatlakozom: ne csak a mások által "cigánynak" bélyegzett bérlőket ellenőrizzék, hanem a magukat "magyaroknak" tartó bérlőket is, ugyanolyan következetességgel! Meglepő eredményeket fognak kapni...”
 • 1. frezia63 2010. március 02. 12:47
  „Ugy van.A kisebbségröl megint gondolkoznak,hogy legyen lakása,de aki létminimumért dolgozik és alig birja fizetni az albérletét,vagy a hitelét,az nem számit hogy utcára kerül.Pedig ök valószinü,hogy nem szednék fel a parkettát eltüzelni,vagy nem szednék le a radiátort eladni.Ezen nem gondolkoztak a tisztelt városvezetök?Nekik nem lóg kilónyi arany a nyakukban.Nem mennek méreg drága autóval segélyért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatják a 13 éves lányok HPV-vírus elleni oltását

A méhnyak rosszindulatú daganata okozta korai halandóság 95 százalékkal haladja meg az országos… Tovább olvasom