Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Csökkentették a képviselői tiszteletdíjakat

Politikai csatározásoktól mentes egyhangú döntések és hatékony munka jellemezte a mosonmagyaróvári önkormányzat új képviselő-testületének első érdemi ülését.
Politikai csatározásoktól mentes egyhangú döntések és hatékony munka jellemezte a mosonmagyaróvári önkormányzat új képviselő-testületének első érdemi ülését.

A napirendek sorában a városatyák döntöttek munkabérhitel felvételéről, mivel az önkormányzat pénzügyi helyzetére való tekintettel – figyelembe véve a várható bevételek alakulását – így tudja csak a biztonságos bérkifizetéseket teljesíteni. A nettó havi munkabér átlagosan mintegy 150 millió forint, az állami támogatás ezzel szemben változó, a kifizetésekre nem elegendő. Ezért az önkormányzat novembertől munkabérhitelt vehet fel, aminek nagyságát és gyakoriságát a mindenkori szükséglet határozza meg. Az alkalmanként igénybe vett hitelt harminc napon belül kell visszafizetni az önkormányzat bevételeiből.

Határozat a juttatásokról

A testület határozott az önkormányzati képviselők, valamint bizottsági elnökök és tagok juttatásairól. Az erről szóló rendelet módosításával némileg csökkentek a városatyák juttatásai. Ennek alapján, ha a képviselő nem tagja egyetlen bizottságnak sem, az illetményalap kétszeresét kapja alapdíjként, ami 73.600 forint. Ez a juttatás nem változott az előző szabályozáshoz képest. Amennyiben a képviselő egy bizottság tagja, az alapdíj 140 százalékát, 103.040 forintot kap tiszteletdíjként, ez 7360 forinttal kevesebb, mint korábban. Amennyiben több bizottsági tagságot is vállal, úgy az alapdíj 145 százaléka, 106.720 forint jár neki, ami 3680 forintos csökkenés. A külsős bizottsági tagoknak az alapdíj 40 százaléka, 29.440 forint tiszteletdíj jár, 7360 forinttal kevesebb, mint korábban. A bizottság elnöke az alapdíj 150 százalékát, 110.400 forintot kap tiszteletdíjként, 36.800 forinttal kevesebbet, mint korábban.

Az új szabályozás szerint, ha egy képviselő adott hónapban egy bizottsági vagy testületi ülésről hiányzik igazolatlanul, a tiszteletdíját 12,5 százalékkal, ha többről, akkor 25 százalékkal csökkentik. A polgármester ezentúl az ülésen való megjelenést havonta ellenőrzi, míg korábban negyedévente tette ezt.

Az új rendelet szabályozza a polgármester gépjármű-használati jogát. Eszerint jogosult a hivatali autó hivatalos és magáncélú használatára, azonban a gépjárművet terhelő cégautóadót és annak járulékait meg kell térítenie.

Tízmilliós éves megtakarítás

Nagy István alpolgármester elmondta: az új képviselő-testület eltökélt szándéka, hogy olcsóbb önkormányzatot működtessenek. Ennek a célnak felel meg a juttatásokat szabályozó új rendelet is. Hozzátette: kevesebb bizottsággal, egy alpolgármesterrel és az alacsonyabb tiszteletdíjakkal évente mintegy 10,3 millió forintot takarít meg az önkormányzat.

Nem volt meg a védőtávolság

A testület döntött egy ipartelepi telekrész értékesítéséről. Az önkormányzat korábban eladott a Tekesport Kft. részére egy városi ingatlant rendkívül kedvezményes, 3 ezer forintos négyzetméteráron, így is támogatva a tekesportot, mivel az ingatlanon a vevő egy négysávos pályát kívánt építeni. Az építkezés megkezdése után építésrendészeti ellenőrzés során nyilvánvalóvá vált, hogy az építtető nem tartotta be a szomszéd felé előírt védőtávolságot. A szomszédos telken az önkormányzat a kistérség összefogásával az új Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézményét kívánja felépíteni. A szabálytalan tekepálya-építés miatt azonban az intézményhez szükséges telket a szomszédos fiatalok otthona felé meg kell növelni. A tulajdonosi bizottság javaslata szerint ezzel együtt a védőtávolság biztosítására az önkormányzat az ingatlanból mintegy 4 méteres sávot elad a Tekesport Kft. részére piaci áron, 15 ezer forintért négyz etméterenként. Szabó Miklós polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat az alacsony telekárral támogatta a tekepálya felépítését, ám a tulajdonos nem tartotta be az előírásokat. Nem akarják ellehetetleníteni e sportág fejlődését, de rendnek kell lennie, ezért az építtető vagy elfogadja a testület döntését, vagy lebontja a tekepályát.
A testület határozott továbbá a városi tűzoltóparancsnok saját kérésére történő nyugdíjazásáról, valamint a megüresedő álláshelyre pályázat kiírásáról.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a Karolina kórházigazgatója

Dr. Vörös László vasárnap benyújtotta lemondását a mosonmagyaróvári önkormányzathoz. „Ez november hatodikától lép életbe, november hetedikétől megbízott igazgató vezeti a kórházat. Személyéről a képviselő-testület zárt ülésen dönt" – mondta Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester tegnap délelőtt. Tovább olvasom