Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Csökkentenék az illegális lerakókat

A Rekultív Kft. „kukás matricákkal” szűrnék ki a hulladék elszállításért nem fizetőket.
A kistérségi társulás alelnökei és tagjai a településeiket érintő gondok miatt keresték meg a Rekultív Kft.-t. A megbeszélésen az új ügyvezető igazgató, Nagy Lajos mellett Martin Zuser tulajdonos is részt vett. Az első „napirendi pont" a szelektív üveggyűjtő edények hiánya volt. A cég korábban arra hivatkozott, hogy az üvegek elszállítása nem nyereséges számára: ezért jó néhány településen ki sem helyeztek az utóbbi időben ilyeneket.

Márciustól üveggyűjtés

Csaplár Zoltán alelnök tájékoztatása szerint erről most megegyezés született: a kft. vásárol ilyen edényeket, s eleget tesz a kérésnek. Márciusban egyszer biztosan elszállítják az üveghulladékot, korábbi szerződésük szerint. A másik kérdés a lomtalanítás volt. Eddig évente egyszer lakosonként 100 litert ingyenesen elszállított a cég: ennél azonban jóval többet tettek ki a gyűjtőkbe az emberek. A többletköltség azonban már az önkormányzatokat terhelte.

A társulási delegáció most arra kérte Martin Zusert, csökkentsék valamilyen módon az önkormányzatok terheit. A korábbi szerződésre is hivatkoztak, ami alapján szerintük ez megoldható lenne. Ebben ugyanis az szerepel, hogy a kft. segít az illegális szemétlerakók felszámolásában, ám ennek eddig nem tett eleget. A társulás azt kérte, az erre fordított összeget „tegyék át" a lomtalanításba. A Rekultív további tárgyalásokra kérte a polgármestereket, s március 27-én kaphatnak konkrét ajánlatot a problémáról.

Matricát kaphatnak a kukák?

A harmadik téma a „zsákos" szemétgyűjtés volt. Jó néhány településen nem lehet megvásárolni ezeket a száz forintba kerülő rekultívos zsákokat (csak Mosonmagyaróváron), amelyeket a kukásautó a gyűjtőedény mellől is elszállít. Az önkormányzatok most helyben vállalták ezt az értékesítési feladatot.

Tóth István társulási alelnök szerint a megbeszélésen egyébként Martin Zuser egy felmérésre is hivatkozott, miszerint a lakosság 5–10 százaléka nem fizet az elszállítás után: a kukásautó azonban nem tudja eldönteni, melyik kitett edényt viheti el. Megoldási lehetőségként a kukák „felmatricázása" jött szóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállás nélkül elhajtott

Hárman sérültek meg abban a közlekedési balesetben, amit egy ismeretlen kamion okozott a 86-os… Tovább olvasom