Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Csökkent a tenyésztői kedv

Fennállásának harmincötödik évfordulóját ünnepelte a minap a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Mosonmagyaróvári Szervezete. A jubileumi összejövetelen a vezetőség értékelte a szervezet eddigi munkáját és megfogalmazta a tennivalókat.
A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének (MEOE) Mosonmagyaróvári Szervezete harmincöt évvel ezelőtti megalakulásáról emlékezett meg a közelmúltban. A helyi szervezet tizenkét lelkes alapítóval 1968. december 18-án született meg a volt állatkórház területén.

Kezdetben nagy volt a lendület

A szervezet vezetői és tagsága nagy lendülettel láttak munkához és 1970-ben már CAC-kiállítást rendeztek Mosonmagyaróváron. Ezt követően még hat alkalommal – utoljára 1992-ben – szerveztek hasonló seregszemlét. 1971-ben országos agárversenynek, több alkalommal pedig országos kotorékversenynek adott otthont Mosonmagyaróvár. 1974-ben német, angol és hazai előadók részvételével nemzetközi terrierkonferenciát rendeztek – tájékoztatott Gnám Károly elnök.

A mosonmagyaróvári csoport az országos rendezvények keretein belül 1999-ben tájjellegű kiállítást szervezett, majd egy évvel később tenyészszemlét, a 2001-es elképzelésüket azonban az Európában jelentkező száj- és körömfájás meghiúsította. Az elmúlt évben aztán 820 nevezéssel, 137 különböző fajtával sikeres CAC-kiállítást bonyolítottak le. Az idei jubileumi évben pedig Mosonmagyaróváron elsőként őrző-védő magyar bajnokságot szervezett a helyi csoport.

Negyvenen kiképzésben

A szervezet házirendezvényei közül ötéves múltra tekint vissza a kutyás futtatás, nyári kutyás tábor, a keverék kutyák szépségversenye és különböző bemutatók. Kiképzőpályájukon is folyamatos a munka, egyszerre közel negyven eb vesz részt a képzésben. A kiképzők önfeláldozó munkája révén az alapképzést térítésmentesen tudják biztosítani. Az alapképzés mellett a szervezet több tagja vett részt hazai és külföldi őrző-védő sportversenyeken kiváló eredményekkel.

A dömping a minőség rovására ment

– A tenyésztői kedv az öt évvel ezelőttihez képest negyedére esett vissza. A csökkenést a körülmények változása, illetve a környező országok elvárásaihoz igazodó intézkedések eredményezték. A dömpingszerű „kutya-előállítás" már a minőség rovására ment. A született kutyák fajtánkénti megoszlása is változott, míg tíz évvel ezelőtt a nagy testű, főként pásztor és őrző-védő fajták domináltak, jelenleg a társasági és vadászkutyák, illetve kopók és magyar fajták száma jelentősebb – mondta Gnám Károly, majd hozzátette: terveik közt szerepel az önálló egyesületté válás és a MEOE-ből megalakuló magyar kinológiai szövetséghez való csatlakozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékezetes események az óévből

Egy év alatt mindenki életében történtek emlékezetes események, örök emlékek. A Kisalföld ezúttal… Tovább olvasom