Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Csökken a kereslet a helyi termékek iránt

Mosonmagyaróvár - Csökkent a vásárlóerő, kevesebb az osztrák, szlovák vevő, a szárazság miatt gyenge a termés, ami áremelkedést von maga után – így összegezhetnénk az árusok egybehangzó véleményét a mosoni piacon.
A ruhaneműkön, száraz, vágott és cserepes virágokon, saját termesztésű zöldségeken, gyümölcsökön keresztül az illatos házi süteményekig, ínycsiklandó savanyúságokig bő a választék a mosoni városrész piacán. A csütörtöki piacnapon csak egy-két asztal árválkodott gazdátlanul.

– Nyugdíjas korom óta, 2000-től járok ki termékeinkkel a mosoni piacra – meséli Szakács Istvánné, akinek családja hatezer négyzetméteren termeszt gyümölcsöt, zöldséget. Nyár elejétől korai cseresznyével, egészen november végéig pedig friss termékekkel várja a vásárlókat. Kezdetben a vevők fele osztrák, szlovák volt, de mostanra igen megcsappant a vásárlóerő. A helyiek – többnyire visszatérő vendégek – fordulnak meg az asztalánál és válogatnak időszakonként a friss körte-, alma-, barackfajták vagy zöldségek közt.

– A piac lehetőség a találkozásra, beszélgetésre – erősíti meg Szakács Istvánné. A vásárlókkal, akik főként ismerősökből kerülnek ki, megbeszélik mindennapi gondjaikat, receptet cserélnek, sőt, ötleteket is adnak egymásnak a befőzéshez.

– A helyi szupermarket megnyitása óta érezhetően csökkent a forgalom – panaszolja egy idősebb férfi, akinek a mosoni piacon húszéves tapasztalat áll a háta mögött. A feleségével közösen megtermesztett portékákra korábban nagyobb volt a külföldi kereslet, mostanra ismerősök jönnek, akik közül sokan visszatérő vendégek. A csütörtöki reggelen látogatásunkkor a paradicsom elfogyott, az aranysárga szőlő, alma és szeder még gazdára várt.

A szárazság nemcsak a gyümölcs-, zöldségtermesztőket nem kíméli, de a méhészek is érzik a hatását. Szelíd Pál is arra kényszerült, hogy a méz csökkenése miatt megemelje 100 forinttal az árakat: így az akácméz kilója nála 1000 forintba, a vegyes méz pedig nyolcszáz forintba kerül.

Látszólag főként az idősebb korosztály vásárol a piacon. Mint mondják, messze van gyalog, kerékpárral a helyi szupermarket és itt, a közelebbi piacon egyszerűbben beszerezhetik a szükséges gyümölcsöt, zöldséget.

Árak
Bab: 580 Ft/kg
Burgonya: 90–150 Ft/kg
Paradicsom: 180–250 Ft/kg
Paprika: 180–350 Ft/kg
Alma: 180–200 Ft/kg
Körte: 200 Ft/kg
Szőlő: 400–450 Ft/kg
Sárgadinnye: 280 Ft/kg
Többen is ismerős termelőktől vásárolnak, akikben megbíznak: tudják, mindig friss, kevésbé vegyszerezett árut találnak itt és kedvükre válogathatnak.

Egy osztrák hölgy mézvásárlás közben elmondta: igaz, hogy már nincs nagy különbség a magyar és az osztrák termékek ára közt, de ha fodrásszal és kozmetikussal is összeköti idelátogatását, akkor még mindig megéri átjönni.

Mészely Réka

Olvasóink írták

  • 1. six66 2008. szeptember 30. 14:38
    „Ismer valaki ennél drágább "balek-fogó" piacot ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fafaragáshoz be kell érni

Bezenye - A fa a világ legszebb anyaga, ami a bölcsőtől a koporsóig elkísér minket – vallja… Tovább olvasom