Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Csitul a szlovák beköltözés

– Míg a meglévő telkek el nem kelnek, addig nem engedélyezzük az újabbak kialakítását – állítja a kilencvenes évek eleje óta a szlovák lakók miatt is majd megduplázódott lakosságú Feketeerdő polgármestere.

Több vállalkozás is jelezte a helyi önkormányzatnak, hogy további telkeket alakítana ki a Mosonmagyaróvártól kőhajításra lévő kistelepülésen, Feketeerdőn. Novák András polgármester szerint ezt addig nem engedélyezik, amíg a meglévők el nem kelnek. Az Almáskert lakópark 55 telkét már mind értékesítették, lassan beépül a terület. Néhányat közülük az új tulajdonosok kínálnak eladásra – tudtuk meg a településvezetőtől.

– A Déli lakópark 44 telkének tudomásom szerint mintegy ötödét adták el, és a tizenhét nemrég kialakított vízparti telek közül is több még vevőre vár. Nem szeretnénk, hogy a falu addig tovább terjeszkedjen, amíg ezekben foghíjtelkek találhatók. Az új területeken már működik a közvilágítás, ez az önkormányzat költségveté- sét terheli. Ugyanakkor a vízparti parcelláknál szükség lenne egy buszmegálló kialakítására is – hangsúlyozta Feketeerdő polgármestere, Novák András.

Új tájékoztató és utcanévtáblák Feketeerdőn. Novák András szerint addig nem terjeszkedik tovább a falu, míg a meglévő foghíjtelkek be nem épülnek.
Új tájékoztató és utcanévtáblák Feketeerdőn. Novák András szerint addig nem terjeszkedik tovább a falu, míg a meglévő foghíjtelkek be nem épülnek.

Feketeerdő lakossága a kilencvenes évek elejétől 42 százalékkal nőtt: ma már közel hatszázan lakják. Eleinte a Lajta-parti város közelsége hozott új lakókat, aztán évekkel ezelőtt a szlovákok fedezték fel maguknak. Novák András szerint most mintha csitulna a beköltözési kedv.

– A hetvenes évek óta nincs óvodánk, iskolánk. Ezt már a helyiek így szokták meg. Gyermekeinket Dunakilitire szállítjuk, míg sok szülő Mosonmagyar- óvárra viszi őket. Óvodánkat Dunakilitivel közösen tartjuk fenn, ez 4,5 millió forint kiadást jelent nekünk – magyarázta az egyébként 55 milliós költségvetésű falu vezetője. Feketeerdő idén a közösségi ház tízmillió forintos korszerűsítése mellett a Hét vezér utca járdáját újítaná fel ötmillió forintból. Egymillióból a ravatalozó tetőzetét tatarozzák majd. A Dózsa György utcában tervezik még egy látványtó kialakítását is.

Novák András arról is tájékoztatott, hogy idén négy embert foglalkoztatnak a közmunkaprogram keretében, akik a közterületeket gondozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszerveztek, kiszerveztek, megtakarítottak

Sok feladata volt az IMGSZ-nek, mely szervezet az év eleje óta végzi az oktatási intézmények máködtetését, és az ökormányzati intézmények számvitelét. Tovább olvasom