Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Csipkeangyalkák a falu végén

A kisbodaki Németh Miklósné Teri néni karácsonyi díszeket horgol. Az egyedi darabok kizárólag a nagycsalád karácsonyfáit díszítik majd.
Kisbodak legszélső házában angyalkák laknak. Különös ismertető jelük, hogy hófehér fonalból készült karcsú alakjuk horgolótűvel formálódik, cukorszirupba mártózik, majd arany- vagy ezüstglóriát kap. Társaik szívek, harangok és különböző csillagok.

Csak a családnak

Az apró csipke karácsonyi díszek a kisbodaki Németh Miklósné Teri néni keze nyomán születnek. A 81 éves asszony kislánykorától kezdve kézimunkázik, ám az angyalkakészítés mesterségét másfél évvel ezelőtt sajátította el. Azóta sokan biztatják, hogy ha úgy is kedvét leli e szépségek horgolásában, miért nem készít belőlük eladásra. De Teri néni hajthatatlan és kizárólag a családi megrendeléseket hajlandó teljesíteni, így is több mint háromszáz figura készült nyár óta.
Legfőbb segítsége férje, a 83 éves Miklós bácsi, aki rendre keresi a megfelelő rámákat az angyali szoknyácskáknak és harangoknak. Mint mondta, a kávéscsésze és a likőröspohár vált be leginkább e feladatra.

Öröme és bánat benne

Teri néni szeret kézimunkázni, számos terítő és gobelin tanúskodik e hobbijáról. Kikapcsolódást jelent számára ez a tevékenység. Minden munkája különleges, mert benne van szíve, lelke, öröme és bánata. Sok műtéten esett át az évek során, manapság már elég rosszul lát, de még így is szívesen horgolja a karácsonyi csipkecsodákat. A veseműtéte előtt fogadta meg, ha sikerrel túljut a beavatkozáson, megtanulja a kalocsai hímzést és csipkeverést. Így történt. Aztán mezőkövesdi mintákkal és szűrmintával is megpróbálkozott. Számos egyedi tervezésű és saját fantáziája szülte színvilágú asztalterítő tanúskodik szenvedélyéről. A hímzésen, horgoláson és csipkeverésen kívül kötni és varrni is tud. A háború idején még cipőt is készített gyermekeinek.

Hatvan éve együtt

A házaspár tavaly ünnepelte hatvanadik házassági évfordulóját. Sokat megéltek egymás mellett, voltak nehezebb és könnyebb éveik. Hat gyermeket neveltek, állatokat tartottak és kertészkedtek. Miklós bácsi kétszer járt a fronton, súlyos medencesérülésből gyógyult fel és hadifogságban is járt. De szerencsére hazatért és azóta is együtt örülhetnek Teri nénivel a közelgő ünnepeknek, gyermekeiknek, tíz unokájuknak és tizenhárom dédunokájuknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ősmagyarok télen sem fáznak

A Tengri Íjász- és Hagyományőrző Egyesület egy háromnapos program részeként a havas erdőbe invitálta… Tovább olvasom