Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Csip helyett inkább kidobják a kutyákat

Mosonmagyaróvár - Egyre többen szabadulnak meg kutyáiktól, mióta elkezdődött az ebösszeírás Mosonmagyaróváron, mert úgy tudják, az ebek egyedi azonosítása kizárólag drága mikrocsip beültetésével lehetséges. A jelenleg hatályos rendelet szerint még elfogadott a tetoválás is.
A közelmúltban kezdték meg a mosonmagyaróvári ebek összeírását. A Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. – igazolással és kitűzővel rendelkező – munkatársai dokumentálják, hogy melyik portán, ki hány kutyát tart. Mindez amellett, hogy törvényi előírás, azért is fontos, mert a kilencvenes évek eleje óta nem történt ilyen összeírás a városban, így semmiféle nyilvántartás nem áll rendelkezésre a kutyákról. Egy 1997-es helyi rendelet értelmében egyébként kötelező a városban tartott ebek bejelentése. Az összeírók által felkeresett gazdik egy nyomtatványt is kézhez kapnak, melyet az átvételtől számított 15 napon belül kell kitöltve eljuttatni a polgármesteri hivatal igazgatási osztályára. Ezen felhívják a figyelmet arra is, hogy a kötelezettséget elmulasztókat 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják. A bejelentőlapon fel kell tüntetni a kutya egyedi azonosító adatait is.

A tájékoztatás – illetve a helyi rendelet – szerint az ebet a bejelentést követő két hónapon belül egyedi azonosítóval kell ellátni. Szerkesztőségünket megkereső több kutyatulajdonos is ezt a szabályozást sérelmezi. Többen ugyanis azt a felvilágosítást kapták, hogy az egyedi azonosítás kizárólag mikrocsip beültetésével lehetséges. Emiatt az elmúlt hetekben sajnos egyre többen próbálnak ilyen-olyan módon megszabadulni négylábúiktól, mivel nem akarják vállalni a csip beültetésével járó több ezer forintos költséget.

A kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgásának állat-egészségügyi szabályairól szóló miniszteri rendelet alapján az állat tartós egyedi megjelölésére mikrocsip beültetése vagy – 2011. július 3-ig – az egyértelműen olvasható tetoválás fogadható el. Ráadásul a több mint tízéves helyi ebtartási rendelet sem rendelkezik mikrocsip-beültetésről, csupán egyedi azonosításról.

Az ebösszeírás megkezdése óta megtöbbszöröződött a bejelentések száma a helyi állatvédőknél a kidobott, kóbor kutyákról. Sokan pedig azért keresik fel az egyesületet, hogy új gazdát találjanak négylábújuknak, mert nem tudják vállalni a mikrocsip-beültetés költségét, illetve ennek hiányában szankcióktól tartanak. Ondré Péter, a Menedék Állatvédő Alapítvány munkatársa a Kisalföldnek elmondta: az ebösszeírás elindulása óta sajnos egyre több kidobott kutyával találkoznak. Többen kérték tőlük, hogy vigyék el az ebüket, mert a polgármesteri hivatalban úgy tájékoztatták őket: egyetlen lehetőség a mikrocsip beültetése. Az alapítvány szerint fontos, hogy elkészüljön a helyi ebnyilvántartás és megvalósuljon végre a kutyák egyedi megjelölése. Így azonban nem hoz megfelelő eredményt.

Dr. Németh Andrea aljegyző a Kisalföld érdeklődésére elmondta: jelenleg a mikrocsip és a tetoválás egyaránt elfogadott az egyedi azonosításra. Az önkormányzat azonban tervezi, hogy ősszel módosítja az ebrendeletét, amiben – az uniós előírásoknak megfelelően – adott határidővel már csak a mikrocsipet fogadják el. Keresik annak a lehetőségét is, hogy miként tudják a majdan kötelező csipbeültetés díját elérhetőbbé tenni mindenki számára.

 A mikrochipről

A mikrocsip az állatok egyedi azonosítására szolgáló modern technikai eszköz. Segítségével bármelyik állatorvos percek alatt a gazda nyomára juthat. A rizsszem nagyságú, bőrbarát üvegkapszula egy kis antennát és egy csipet foglal magába, ami egy 15 számjegyből álló kódot tárol és a beültetés helyén megtapad. Egy speciális leolvasó segítségével lehet lekérdezni a csipben tárolt számsort és összevetni a megfelelő adatbázissal. A csip ára állatorvosonként változó: 5–10 ezer forint

.

Olvasóink írták

 • 14. Állatbarát01 2008. október 19. 15:08
  „Egy állat tartása egy olyan dolog, hogy azért az állatért mint pl: egy kutya, azért az felel aki gondozza. Ha már van egy állat akit mindennap megsétáltatunk, etetünk, megfésüljük, simogatjuk, beoltatjuk, ha van valami betegsége akkor orvoshoz visszük.... ez mind felelősség. Az hogy évente oltatjuk a kutyát ami 2500 ft-os oltásba kerül, nem fogja földhöz vágni magát ha azt a 8000 ft-os chippet is beülteti. Valamint még a chip nem kötelező, az állatok lejelentése kötelező, a chip csak a későbbiekben. Valamint nem rossz dolog mert akármikor elveszhet, elcsavaroghat vagy akár ellophatják az állatot és a chip-kód amivel az állat rendelkezik szerintem nagyon jó dolog, hogy megtaláljuk kedvencünket. Az állat tartása nem kötelező, aki nem szeretné az életét chippekkel "bonyolítani" az keresse meg a legközelebbi menhelyet és adja örökbe az állatot. Egy kutya nem takarmány állat amit majd ha meghizott levágjuk. Felelősség Felelősség Felelősség. Ha valakinek kutyája van az tartsa úgy mintha a saját gyereke lenne. Tegyen meg érte mindent.(meg fogja hálálni)”
 • 13. Lexxyy 2008. szeptember 10. 10:55
  „Kedves Panelos! Az állatok világnapja alkalmából az állatorvosok többsége féláron ülteti be a chipet, tehát 2500Ft-ért. Ezt senki nem fogja támogatni, arra várhat mindenki...”
 • 12. Jakutika 2008. szeptember 06. 19:42
  „Jó ötlet Panelos, de az önkormányzat mostanában nem igazán bőkezű. ebben nem bíznék a helyedben, de legyen igazad.”
 • 11. Panelos 2008. szeptember 06. 13:31
  „Mennyi időm van a kutya bejelentésére? Vagy a panelokba is jönnek összeírni,várjam meg őket?? A chippel még várok,amíg az önkormányzat támogatottá teszi.”
 • 10. Jakutika 2008. szeptember 05. 21:10
  „Ez nem helyi rendelet, hanem ultimátum. Havonta legalább 8-10 e forintot költök a kutyámra (mert akkora, mint egy póniló) és most nem örülök, hogy két hónapon belül újabb 5 10 e forintot kell kiadnom (természetesen nem kérdés számomra, hogy beültetjük a chipet). Vannak emberek, akiknek ez valóban komoly kiadás. Nagyon komoly. Ingyen jutott a kis testű kutyhoz és havonta egy két ezret költ rá. Na most ez milyen? Most mit csodálkoznak, hogy kidobják a kutyot, amikor megfenyegetik őket egy jókora büntetéssel. 2012-ig. Itt MOST b...m... Mondjuk ha adnak legalább egy fél évet. Ha átgondolod akkor ez szemétség, de akink van pénze persze, hogy nem érti.”
 • 9. Kriszta78 2008. szeptember 05. 08:39
  „kínai étterem ezzel ugye nem arra akarsz utalni,hogy megfőzöd őket,mert akkor kezet foghatsz azokkal,akik kidobják a kutyáikat!”
 • 8. kínai étterem 2008. szeptember 04. 22:30
  „Nehogy kidobjátok a kutyát! Hozzátok el nekem!”
 • 7. bv 2008. szeptember 04. 14:22
  „Oké...elviszi az állatorvoshoz.....,de kérdem én miért nem 1áras...a chip?????Vagy mennyi egy chip előállítási költsége?

  Miért nem 5000?-sok ember....inkább az sztk-ban sorakozik...hónapokig..magára nem költ 5000.-
  nem azért mert nincs igénye....hanem...,mert nincs pénze.”
 • 6. Kriszta78 2008. szeptember 03. 14:37
  „kedves krisztina01 látszik hogy nem vagy tisztában azzal amiről írsz.ez a kutyának abszolút nem fáj, pláne ha még pici korban elvégzik ezt a kb 5perces beavatkozást.ez kb annyi fájdalommal jár,mint mikor neked születés után kilyukasztották a füledet.
  dog-nak pedig üzenném,hogy egy 10 éves kutya még közel sem biztos hogy a sír előtt áll. lehet téged előbb üt el egy autó!
  nagy általánosságban pedig, aki arra vetemedik,hogy kutyát tart, az felelősséget vállal, ebből kifolyólag, akinek van egy csöpp esze, az rájön hogy ez a chip hasznos dolog és elviszi az ebet az állatorvoshoz.
  röviden ennyi”
 • 5. hori33 2008. szeptember 03. 13:30
  „Uniós előírás, miszerint az összes magyar ebet 2012-ig csippelni kell. Nem állatkínzás, a kutya alig érez valamit, és ha később elkóborol, sokkal könnyebb a gazdához visszajuttatni.”
 • 4. dididi 2008. szeptember 03. 07:55
  „Mit várunk akkor,amikor ,bárhonnan kapunk valami hivatalos levelet,a vége mindig valami fenyegetés! "Ha nem fogadsz szót Jancsika apuka jól elfenekel!"Az emberek már úgy is annyi félelemnek vannak kitéve,hogy csak egy "állat" miatt nem fognak büntetéseket fizetni.El kéne gondolkodni az illetékeseknek,hogy fenyegetések helyett alternatívákat kellene felajánlani,vagy együtt keresni a megoldásokat.És ezt nem csak a kutyatartásra értem.Talán akkor a sokszor sanyargatott kisember is megértené,hogy "veled vagyok nem ellened"!”
 • 3. dog 2008. szeptember 03. 07:42
  „A sír előtt álló , tíz éves fölötti kutyákat kár lenne megjelölni!”
 • 2. pan.cser 2008. szeptember 03. 07:32
  „Nem tudom Uniós előírás-e vagy nem. Sejtem, hogy ez nem igaz. Az Unió nem foglalkozik azzal, hogy MO-on milyen azonosítóval jelölik a kutyákat. Már megint átesünk a ló másik oldalára, szokás szerint a "rettegett" Unióra hivatkozva. A kutyaösszeírás fontos dolog, a csip pedig jó dolog, de nem kötelezhető rá senki, kivéve a hivatalos tenyésztőket!”
 • 1. krisztina01 2008. szeptember 03. 07:06
  „Uniós előírás?! Mikrochip?! Szerencsétlen kutyák. Az ember ismét kínozza az állatot. Az állat pedig nem tud ellene tenni semmit. Semmit....:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves az ipartestület

Kistérség - Fennállása 100. évfordulóját ünnepli szeptember 12–13-án a Mosonmagyaróvár és… Tovább olvasom