Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Csinosodik a nyolcszáz éves falu

˝Hédervár 800+˝ címmel rendezvénysorozatot indítottak, parkok szépültek meg, játszótér épült és átadták a pálinkaudvarházat. Idén a malom újulhat meg, apartmanházat emelnek és ismét lesz benzinkút.

A Hédervári Baráti Kör kezdeményezésére 2010-ben ünnepelt a település a ˝Hédervár 800+˝ rendezvénysorozat keretében.

Ősszel megnyílt a Héderváry Pálinka Udvarház, melyben látványfőzde, múzeum és gyümölcsaszaló is helyet kapott.

A turisztikai attrakció mellett a település is szépült. LEADER-támogatással parkokat újítottak fel, játszóteret alakítottak ki. A kistérség több településével összefogva egy közös pályázat keretében buszmegállót korszerűsítettek.A költségvetés – mely tavaly 211 millió forint volt – eddigi stabilitását az önkormányzat saját ereje biztosította, ezért nem is volt eddig hitele az önkormányzatnak.

Juhász József
Hédervár polgármestere
Juhász József polgármester a tavalyi év eredményei közül arra is büszke, hogy a település a Virágos Magyarországért vetélkedőn a falu kategóriában győzedelmeskedhetett.

Idén a község egyik legrégebbi épületét, az egykori malmot korszerűsítik. Itt a Feketeerdőn élő Grózer Csaba tradicionális íjaihoz alapanyagokat gyártó üzemet nyitna. A már működő lovarda közelében egy apartmanház építését tervezik, ezzel tovább gyarapodik a helyi vendéglátóhelyek száma.

– A kastélypark felújításában is reménykedünk, erre a tulajdonossal közösen pályázik az önkormányzatunk. A projekt nem csak a park növényzetét érinti, kialakítanánk egy sétálóutat, öt új hidat emelnénk és turisztikai táblát is kihelyeznénk – vázolta a polgármester. E hónap folyamán pályáznának továbbá egy új fűtési rendszer kiépítésére megújuló energiából. Idén egy benzinkút kiépítését is tervezi a korábban megszüntetett régi helyén egy magánvállalkozó a szigetközi úton.
Az összes engedélye megvan, az építkezés várhatóan tavasszal kezdődhet el.


A hédervári kastély a tervek szerint pályázati támogatással szépülne meg.
A hédervári kastély a tervek szerint pályázati támogatással szépülne meg.

A polgármester örömmel mesélte, hogy a turisztikai fejlesztések, vendégcsalogatók mellett a település vonzó a fiatalok számára is. A lakosság lélekszáma enyhe emelkedést mutat.

– Célunk, hogy idén is biztosítani tudjuk intézményeink működését. Odafigyelünk, hogy megtarthassuk iskolánkat. A költségvetés – mely tavaly 211 millió forint volt – eddigi stabilitását az önkormányzat saját ereje biztosította, ezért nem is volt eddig hitele az önkormányzatnak. A jövőben az állami pénzek, normatívák nagyságától függően a saját erőn kívül más forrásokat is igénybe kell vennünk, akár már 2011-ben – összegzett a községvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi Aranypor Mosonmagyaróváron

A karácsonyhoz méltó ünnepi köntösben és tartalommal jelent meg nemrégiben az Aranypor című… Tovább olvasom