Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Csingis lovak, díszes fogatok

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés kísérte a Halászi főutcáján végigvonuló díszes lovas fogatokat tegnap délelőtt.
Szent Márton, Halászi védőszentje a legenda szerint lovas katonaként találkozott egy didergő koldussal. A lovas szent ekkor megfelezte köpenyét a számára Jézust jelképező koldussal. E legendára emlékezve tartják hagyományosan a szigetközi faluban a „csingis-lovas" felvonulást a búcsúi nagymise után.

A helyi fiatalok napokig készültek a jeles eseményre. Selyempapírból, szalmadarabokból füzéreket, színes papírból dróttal rózsákat és hosszú fonatokat készítettek, melyekkel aztán a hintókat és a lovakat díszítették.
A díszes lovas fogatok ezúttal is a helyi lovasbandérium felvezetésével vonultak végig a településen. A fogatokra kapaszkodó ifjú legények ostordurrogtatása és a lovakra aggatott csengők csilingelése az utcára invitálta a falu apraja-nagyját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános az ételfertőzési lista

Az ÁNTSZ országos listájára felkerültek azok az egységek, melyek élelmiszer eredetű megbetegedést okoztak az elmúlt néhány hónapban. Olyan közétkeztetők, vendéglátóegységek, valamint élelmiszergyártók és -forgalmazók adatai kerültek fel az internetre, melyek augusztus után bizonyítottan ételfertőzések és ételmérgezések okozói voltak. Tovább olvasom