Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

˝Csináld magad˝ lesz a szociális temetés

Januártól kérhetik a rászorulók a szociális temetést az önkormányzattól a temetkezési törvény módosítása értelmében. Az elmúlt hónapokban többen fogalmaztak meg aggályokat a temetkezésnek e módjáról.
Januártól kérhetik a rászorulók a szociális temetést az önkormányzattól a temetkezési törvény módosítása értelmében. Az elmúlt hónapokban többen fogalmaztak meg aggályokat a temetkezésnek e módjáról. (Lapunkban korábban többször is foglalkoztunk már a témával. Legutóbb: Kisalföld, 2013. november 27.) Miként is működik majd a gyakorlatban mindez Mosonmagyaróváron?

– Ha egy ember meghal és nincs hozzátartozója, akkor az önkormányzat köteles eltemettetni. Ez eddig is így volt – szögezte le érdeklődésünkre Buch Sándorné, a mosonmagyaróvári Anubisz Temetkezési Kft. vezetője, aki közel negyven éve dolgozik már ebben a szakmában. – Ezt a formát nevezik köztemetésnek. Ennek lényege, hogy az önkormányzattal kötött szerződés alapján, az abban foglaltaknak megfelelően végezzük a temetést – folytatja az ügyvezető. – Idén eddig huszonhét ilyen köztemetést végeztünk, ami lényegesen több, mint a korábbi években.

A sírásás számos veszéllyel járhat. A temetkezési vállalat munkatársai külön képzést kapnak munkájukhoz.
A sírásás számos veszéllyel járhat. A temetkezési vállalat munkatársai külön képzést kapnak munkájukhoz.

Buch Sándorné kiemelte: sokan nem tudják, de a köztemetést nem felváltja a szociális, hiszen ezt a lehetőséget továbbra is igénybe vehetik a rászorulók. A szociális temetéshez az önkormányzat a Feketeerdői úti új köztemető tizenötös parcelláját jelölte ki. Az ügyvezető hozzátette: míg a köztemetés esetében az elhunytat akár a családi sírhelyre is temethetik, addig a szociális temetésnél kizárólag ez a parcella vehető igénybe. Ráadásul ez egyszeri sírhely, a későbbiekben nem lehet megváltani.

Úgynevezett hant nélküli temetkezési forma, ahová semmiféle síremléket nem lehet emelni. A szociális temetéshez az állam biztosít koporsót, urnát, sírjelet. A temetéshez csak ezeket az állam által biztosított kellékeket használhatja fel az eltemettető. A halott szállítását, hűtését és esetleges hamvasztását az állam fizeti. Erre hatósági árakat határoztak meg a szolgáltatóknak.

Az ügyvezető hozzátette: szociális temetés esetén a hozzátartozóknak maguknak kell kiásniuk a sírt. Az előírások szerint erre a munkára senkit sem kérhetnek fel pénzért. Ez azért is aggályos, hiszen számos veszéllyel jár a sírásás – például az üreg könnyen beomolhat. A hivatásos sírásók éppen ezért megkapják a szükséges képzéseket ehhez a munkához. Ugyancsak a hozzátartozók feladata az elhunyt szállítása a ravatalozótól a sírig, majd a sírba helyezés és a betakarás is.

Buch Sádorné elmondta: cégük felkészült erre a temetkezési formára is a törvény által előírtak szerint. A hozzátartozóknak kell majd mérlegelniük, hogy e módon szeretnék-e megadni a végtisztességet szerettüknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött a 86-oson, Mosonmagyaróvárnál

A baleset miatt félpályás lezárás van a 86-os érintett szakaszán péntek délelőtt. Tovább olvasom