Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

˝Csikágó˝ Mosonban - A megoldás kulcsa a hatóságoknál van

„Moson érdekeit tartjuk szem előtt, számos megoldandó problémával kell megküzdenünk, s ezek közül a közbiztonság javítása elsődleges" – hangsúlyozta Kránitz László, a Mosoni Polgári Kör nemrég megválasztott új elnöke.
Húsz éve képviseli a városrész érdekeit a Mosoni Polgári Kör, melynek vezetését Nagy Mihály alapító elnök nemrég adta át Kránitz Lászlónak. Az egyébként önkormányzati képviselő, vállalkozó, új egyesületi elnököt faggattuk terveiről és elképzeléseiről.

– Közel tíz éve tevékenykedem a Mosoni Polgári Körben, évek óta a vezetőségben is. Jelenleg mintegy százötven tagot számlál az egyesület, ebből 15–20 aktív tag. Mivel többségében az idősebb korosztály képviselői, egyik fontos célom a szervezet fiatalítása. Hétfőnként este 6 órától a Fehér Ló Közösségi Házban gyűlünk össze – nyári hónapokban kéthetente –, ide várjuk azokat a fiatalokat, akik szívesen tennének lakókörnyezetükért – emelte ki az új vezető.

Munkáját Horváth Jánosné, Roll László és Knausz Ferenc alelnökként, Németh László és Hatvani Emőke vezetőségi tagként segíti, míg a tiszteletbeli elnök Nagy Mihály.

Új vezetőség irányítja a húszéves Mosoni Polgári Kört (Kránitz László a fotó bal oldalán).
Új vezetőség irányítja a húszéves Mosoni Polgári Kört (Kránitz László a fotó bal oldalán).

Kránitz László úgy véli, hogy ugyan számos felmerülő problémát sikerült civilként orvosolniuk, de akad még tennivalójuk. Ezek közül szerinte az egyik legfontosabb a közbiztonság javítása.

Az emberi együttélés normáiról" és „Csikágó" Mosonban című írásunkban foglalkoztunk az Aranyossziget utca–Rábl köz sarki „fantomházban" és környezetében kialakult áldatlan állapotokkal.

– Rendet kell teremteni – szögezi le Kránitz László, aki szerint a megoldás kulcsát nem a lakóknál kell keresni, de még csak nem is a városrészi egyesületnél, hanem a különféle hatóságoknál. Szerinte a helyzet rendezéséhez megfelelő jogszabályi háttér is szükséges lenne. A rendőrségnek, idegenrendészetnek kell együttműködnie az önkormányzattal, jegyzővel.

Társadalmi munkában újítják és tartják karban a padokat a mosoni szabad strand melletti zöldterületen.
Társadalmi munkában újítják és tartják karban a padokat a mosoni szabad strand melletti zöldterületen.

Ellenőrizni kell, hogy rendben vannak-e a közegészségügyi állapotok. További kérdések, hogy ki az ingatlan tulajdonosa, kiknek adja ki, az ott lakók gyerekei járnak-e iskolába, óvodába? Ám további problémás hely az Enge János utca egy része vagy a piactér környéke is. A közbiztonság erősítése mellett a városrész tisztaságát is szem előtt tartja az egyesület, s szorgalmazzák az útjavításokat is. Ugyanakkor a polgári lakások rehabilitációja mellett az iskolatömb hasznosítását említette még az új elnök.

A szervezet vállalta a Rudolf liget karbantartását. Itt egy alkalmazott felel a fűnyírástól a szemétszedésig a rendért. Társadalmi munkában ezentúl is szépítik a további zöldterületeket, a Gabona rakparton padokat, asztalokat újítanak fel vagy újakat helyeznek ki, akárcsak a Duna utcai szabad strandon.

Nyárbúcsúztató Mosonban


Augusztus 30-án, szombaton 8 órától a Duna utcai szabad strandon főzőversenyre várják a gasztronómiában jeleskedőket, nem hiányzik majd a zene és a tánc. Este fél 9-től pedig karneváli vízi felvonulás és tűzijáték színesíti a rendezvényt, Roy és Ádám élő koncertjével (a részletes programra még visszatérünk).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány a kórháznak, mentőknek

A Rotary klub a napokban a Karolina Kórházban a Szent Kristóf Mentőalapítványon keresztül a mentőállomás részére félmillió forintot adott át. Tovább olvasom