Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Csemeték a múlt árnya alatt Héderváron

Szombattól utódai vigyázzák az Árpád-fát. A hét vezért jelképező csemeték ültetésében a megjelentek mindegyike részt vett egy-egy kapányi földdel.
Ősi szokás volt hajdan a Sziget- és Csallóközben, hogy tölgyfákat ültettek a templomok közvetlen szomszédságába. Így akarták „elválasztani" egymástól a szakrális és a természeti teret. A történelmi időket idéző köszöntőjében – többek között – ezt is említette Bolla Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjának elnöke. Így történt hajdan Héderváron is, ahol sajátos módon folytatva az ősi hagyományt szombaton hét, az Árpád-fa terméséből nőtt kocsányostölgy-csemetét ültettek el a Nagyboldogasszony-kápolna udvarán. Az ünnepélyes ültetésben a megjelentek mindegyike – gyerek, felnőtt egyaránt – részt vett egy-egy kapányi földdel. A kis fákat dr. Galla Gábor esperes áldotta meg.– Fontos esemény közösségünk életében, hogy a hét vezért jelképező csemetéket a több mint nyolcszáz éves Árpád-fa árnya alá, ebbe a különleges térbe ültettük. Bízunk abban, hogy utódaink megértik és képviselik a múltban gyökerező jövő üzenetét és nem felejtik el testüket-lelküket tápláló gyökereiket – hangsúlyozta Juhász József polgármester.
A csemetéket családjával együtt nagy gonddal és szeretettel nevelő dr. Kovács Péter erdésztechnikus, agrármérnök lapunknak elmondta: – Megindító érzés és öröm, hogy annak idején a fűből rendületlenül szedegetett, az Árpád-fa által hullajtott makkokból több évtizedes sikertelen próbálkozás után egyszer csak életképes csemeték nőttek, amelyeket most karéjban az ősi, tiszteletet parancsoló tölgymatuzsálemmel szemben elültettünk. Évszázadokat köt össze és remélem, hogy évszázadokat vetít előre ez a hét kis fa. Szakmai tapasztalatom alapján mondhatom: tizenöt-húsz év múlva össze fog érni a lombjuk. Ennek tükrében remélem, hogy a mi új hét vezérünknek sokkal előbb össze fog érni a keze és a lelke nemzetünk érdekében.
A frissen ültetett Árpád-fa-utódok mögött a résztvevők meghatottan állva énekelték el a Himnuszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának rohantak autóval Mosonmagyaróváron

A Ligetsoron egy autó három utassal fának rohant, a mosonmagyaróvári tűzoltók végezték a mentést. Tovább olvasom