Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Csatorna lesz augusztusra

Dunaremete tavaly 46,2 millió forint támogatást kapott a szigetközi tájrehabilitáció keretében
Dunaremete tavaly 46,2 millió forint támogatást kapott a szigetközi tájrehabilitáció keretében, amelyből a Kisbodak–Dunaremete–Lipót közötti – magántelkek  végében kialakított – csatorna földmunkálatait végezték el.

Már terv szerint

Május elején el is kezdődtek a rehabilitációs munkálatok: mederkotrást, betonbontást végeznek és műtárgyakat építenek. A második szakaszban a műtárgyak (zsilipek és átjárók) kialakítása folyik: a lipóti műtárgy betonozása, blokkrésze már el is készült.  A csatorna átadása a tervek szerint

augusztus végén lesz. A Szigetköz elárasztása, vízpótlása ugyan lassította a munkálatokat, hiszen megemelkedett a talajvíz és a betonozásnál szivattyúzni kellett, ám Marovics Géza polgármester bízik abban, hogy a szakemberek a további munkálatokat a tervezett ütemben tudják végezni.

Bíznak a pályázatban

A kisközség anyagi helyzete stabil, viszont évek óta a hátrányos helyzetű települések közé tartozik. Idén is benyújtották pályázatukat az „önhikire". Bíznak a sikerben, hiszen pozitív elbírálás esetén több tervüket is meg tudják valósítani. Az utak karbantartását, kátyúzását már elvégezték, de további javításokra lenne szükség. A volt hajóállomás területén tervezik az emlék- és pihenőpark bővítését, egy újabb emlékhely kialakításával. Marovics Géza ezt szívügyének tekinti: személyesen is részt vesz a munkálatokban, a terület gondozásában.

Emellett folyamatosan gondozzák a többi zöldterületet is, ami most már könnyebb lesz a közelmúltban félmillió forintért vásárolt önjáró fűnyíró traktorral. Az önkormányzat kapott egy számítógépet, internet-hozzáférésük azonban még nincs.

Tovább működtetik

Dunaremete Püskivel és Kisbodakkal közösen tartja fenn az  iskolát. Beléptek a Mosonmagyaróvár központú többcélú kistérségi társulásba is. A normatívák változása miatt az iskola fenntartása az idei évben egymilliós többletköltséget jelent a községnek. Ennek ellenére a további működtetés mellett döntöttek.

A konyhát viszont vállalkozásba adták ki. A következő évben már érezni fogják ennek előnyét, hiszen a dolgozók bére nem az önkormányzatokat terheli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekek nélkül nincs iskola

Máriakálnokon és Újrónafőn tagintézményként helyben működik tovább az iskola, míg Várbalogon és Lipóton ősztől bezár. Utóbbi két településen nyolc, illetve tíz gyerek maradt volna szeptemberre. Az épületek hasznosítására még nincs ötletük az önkormányzatoknak. Két településen az utolsó tanítási napokat élik meg tanárok és diákok, ősztől ugyanis költözniük kell. Tovább olvasom