Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csángó gyerekek vendégjárása

Mosonmagyaróvár - Kilenc csángó iskolás gyermek nyaral július utolsó hetében Mosonmagyaróváron Külsőrekecsinről. A fiatalok már nem először jártak a városban a „Legyen ön is keresztapa!" program keretében.
A „Legyen ön is keresztapa!" program magyaróvári éltetője dr. Pető Péter, aki már évek óta vállalja csángó gyermekek keresztapaságát.

– Ez elsősorban oktatási program, hisz Moldvában még 1955-ben megszüntették a magyar nyelvű oktatást, s megfosztották a magyar nyelvű istentisztelettől is a csángó magyarokat. 2000-ben szervezte újra a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége az anyanyelvű oktatást, s ma már Külsőrekecsin 240 gyermeket írattak be a 2006/2007-es tanévben magyar oktatásra – mondta Pető Péter, aki évekkel ezelőtt kapcsolódott be a programba, amely szerinte kitűnően alkalmas a személyes kapcsolatteremtésre is.

A program lényege az, hogy aki egy gyermek oktatási költségét vállalja – a román állam nem támogatja a csángók magyar nyelven való művelődését – tiszteletbeli keresztszülővé válik. Az egyesület segít kapcsolatot teremteni egy csángó fiatallal, aki bemutatkozó levélben jelentkezik. Ez később személyes ismeretséggé is bővülhet.

Itt tartanak ma Petőék, s mindent megtesznek barátaikkal együtt a program népszerűsítéséért, s újabb keresztszülők fölleléséért. S hogy nem sikertelenül, azt az is jelzi, hogy a kilenc csángó gyermek mosonmagyaróvári vendéglátásáról számtalan család, szervezet gondoskodott.

– Senki nem mondott nemet kérésünkre – mondja büszkén Pető Péter, aki a nyaralást firtató kérdésünkre csak annyit válaszolt, hogy neki és feleségének ez a nyaralás.

A gyerekek bejárták a szigetközi falvakat, s ellátogattak Pozsonyba és Bécsbe is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fafaragáshoz be kell érni

Bezenye - A fa a világ legszebb anyaga, ami a bölcsőtől a koporsóig elkísér minket – vallja… Tovább olvasom