Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Csallóközi magyar birtokok

A pontatlan nyilvántartás miatt hatszázezer hektár el nem kobzott földterület tovább keresi gazdáját Szlovákiában. 2004 végéig nevesíteni kell a területeket: az ősbirtokosok többsége magyar.
A szlovák kormány januárban kiadta a jelszót: nevesíteni kell azt a 600 ezer hektár földterületet, mely a Benes-dekrétumok és a lakosságcsere után a pontatlan nyilvántartás miatt most gazdátlanul maradt. A II. világháború utáni kitelepítések óriási káoszt okoztak a szlovákiai földviszonyokban. A Magyarországra – ezen belül jó néhányan a Szigetköz településeire – menekült emberek földjeiket és állataikat hagyták szülőföldjükön.

1947-ben a szlovákiai konfiskációs bizottságok faluról falura járva kobozták el a tulajdonos nélkül maradt földeket. Sokszor azonban rosszul tájékozódtak a telekkönyvekben vagy kihagytak egy-egy falut. Kilenc évvel ezelőtt derült ki, hogy több százezer hektárnyi földterületet nem vezettek fel a dokumentumokra.

A csallóközi területek legtöbbjének magyar tulajdonosa van. A Szlovákiában januártól bevezetett földtörvény értelmében nevesíteni kell ezeket a területeket, különben az jövő májustól az államra száll. Csak olyan földek visszaigénylésére van lehetőség, melyről megállapítják, hogy azt korábban nem kobozták el. Akik nevesíteni szeretnék egykoron otthagyott földjeiket, azoknak az illetékes szlovákiai kataszteri hivatalt kell felkeresniük, mely általában a járási székhelyen található. Itt ki kell kérni a névre szóló telekkönyvi kivonatot. Ha ezen elkobzási záradék van, akkor az a föld nem adható vissza.

A szükséges dokumentumokkal örökösödési eljárást lehet indítani az illetékes járási bíróságon. Jogászt csak akkor érdemes fogadni az igénylés során, ha nagyobb értékű földterületről van szó. A nevesítési eljárás során a tulajdonosoknak illetéket kell fizetniük. Január 1-jétől kerületi erdő- és földhivatal működik többek között Pozsonyban, Révkomáromban, Dunaszerdahelyen és Szencen.

A Magyar Koalíció Pártja is segít

Információink szerint akadt olyan magyar földtulajdonos, akit Pozsonyban a Magyar Koa- líció Pártja (MKP) keresett meg: megtalálták a család régi földterületeit és megkeresték azzal, hogy ezt vissza lehet igényelni. Igaz, neki jelentős, háromszáz hektáros területe forog kockán. Jelenleg ez a rész nincs nevesítve, és a szlovák törvények értelmében ezt vissza lehet igényelni, ha megfelelően igazolják a tulajdonosi jogot.

A szlovák földtörvény 2005 után lehetővé teszi, hogy állami vagy önkormányzati tulajdonba kerüljenek a nevesítetlen földek. Az MKP-nál telefonon várják az egykori tulajdonosok hozzátartozóinak jelentkezését (telefonszámuk: 00-421-521-97-684). A földek visszaigénylésére tehát már csak ez év végéig van lehetőség.

Rengetegen érdeklődnek

Korábban a budapesti Duna–Tisza Egyesület működtetett egy telefonszolgálatot, mely információt és tanácsadást nyújtott a lehetséges szlovákiai magyar földtulajdonosoknak. Május 28. óta ez a mellék megszűnt, bár az érdeklődés azóta is hatalmas. Mint lapunk az egyik illetékes munkatárstól megtudta, folyamatosan gyűlnek a tanácsot kérő levelek. Péntek délben – másfél hónappal az információs mellék megszüntetése után – a Kisalföld volt a nyolcadik érdeklődő aznap. Úgy tudjuk: néhány hónapja a Fidesz gazdatagozata foglalkozik az üggyel. Telefonszámuk, melyen érdeklődni lehet: 06-1/327-6191.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerős döntés a termálperben

A Fővárosi Ítélőtábla öt és fél éve húzódó perre tett pontot a napokban. Elutasították a… Tovább olvasom