Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Csallóközbe látogattak a levéli diákok

A Levéli Német Nemzetiségi Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul! keretében ismerkedhettek meg a szlovákiai csallóközi térséggel.
A Levéli Német Nemzetiségi Általános Iskola 7. osztályos tanulói 18 fővel június 4-6-ig a szlovákiai csallóközi térséggel ismerkedtek meg. A pályázat lehetőséget teremtett arra, hogy diákjaink megismerjék Csallóköz földrajzi, botanikai, zoológiai, néprajzi és kulturális adottságait, illetve hogy jó kapcsolatot építsen ki a határ túloldalán élő magyar kisebbséggel.

A projekt keretében közelebb kerültünk közös felfedezéssel a magyarság múltjához, életéhez. Kéz a kézben, nevetve, mosolyogva, vidáman képesek voltunk eltölteni együtt napokat, órákat a csallóközcsütörtöki diákokkal, nevelőkkel. Határtalan élményben volt részünk. Barátságok születtek, s az élmények összekötnek életünkben!

Levéli diákok a Csallóközcsütörtöki Magyar Tannyelvű Alapiskolában.
Levéli diákok a Csallóközcsütörtöki Magyar Tannyelvű Alapiskolában.

A Nemzeti Összetartozás Napján június 4-én megtartották a pályázathoz kapcsolódó Nemzeti Összetartozás – Határtalanul! témanapot, melyet ez az izgalmas és tanulságos téma övezett.

Csallóközcsütörtök a Kisalföld északnyugati részén van, Pozsonytól 14 km-re. Lakosságának többsége magyar nemzetiségű, 2011-ben 1770 lakosából 1271 magyarnak vallotta magát.
A Nemzeti Összetartozás Napján utaztak ki a diákok és kísérőik a Csallóközbe Csallóközcsütörtökbe. 

Vendéglátójuk a Csallóközcsütörtöki Magyar Tannyelvű Alapiskola tantestülete és diáksága volt. Reggel Levélről indulva a kirándulók megismerkedhettek Magyarország Alaptörvényének XXIX. cikk-ével. Még a buszon értelmezték a nemzetiséghez tartozók jogait, nemzetközi kötelezettségvállalásokat a kisebbségi jogok biztosítása terén, (gyermeki jogokról szóló egyezmény 30. cikk) valamint a Magyar Köztársaság 1999. évi XL törvénnyel kihirdetett Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartáját, melyben a közoktatásunk biztosítja a kisebbségi nyelvek használatát (8. cikk).

Kirándulók a Somorja előtti Pipagyújtónál.
Kirándulók a Somorja előtti Pipagyújtónál.

Megérkezve megismerkedtek az iskolával, ellátogattak a Szentgyörgy család építette Szent Jakab templomba. A templom plébánosa segítségével megismerkedtek a település és a templom történetével. A bemutatás végén Nagy Adélka Mária tanárnő orgonakíséretével elénekelték a magyar Himnuszt. A kirándulók részt vettek egy ünnepségen is a Somorja előtti Pipagyújtónál, ahol 7 magyar honvéd esett el az 1848/49-es szabadságharcban. 

Az emlékhelynél Sike Csaba tanár úr Szlovákia és Magyarország történelmének egy rendkívül izgalmas és tanulságos korszakát a Trianoni békeszerződést ismertette, majd az emlékhelyre elhelyezték a megemlékezés koszorúját. A megemlékezés végén a csallóközi diákokkal és nevelőkkel közösen kéz a kézben énekelték el Kossuth Lajos azt üzente című nótát.

Miért pont Csallóköz?Pályázati kötelezettségünk volt, hogy a kirándulást követően a diákok "számára bemutató foglalkozást tartsunk" - meséli Fenyvesi Gyöngyi igazgatónő. 

"Az 5-6. osztályosok számára valamint a 7. osztályos érdeklődő szülőknek és tanároknak tartottuk az előadást, ahol elmondtuk, hogy miért is döntöttünk a Csallóköz úti cél mellett. Képek segítségével bemutattuk a kirándulás napi programjait. Ebben segítségünkre voltak az útinaplók és a 7. évfolyam diákjai is. Bízunk benne, hogy felkeltettük a táj közelsége mellett a gyerekek érdeklődését Csallóköz szépségére, kultúrájára, szokásai mellett gazdag növény és állatvilágra, és nem utolsó sorban az alternatív erőforrások szükségességére, a természet- és környezetvédelem fontosságára.

De a legfontosabb mégis az volt, hogy arról mesélhettünk, milyen kedves és melegszívű embereket ismertünk meg a kirándulás alatt. Reméljük, hogy a cserekapcsolatokkal élni fognak a csallóközcsütörtöki diákok. Azt tervezzük, hogy a közeljövőben még egyszer visszalátogatunk e színes, vadvízi területre. Sokkal több „arannyal" érünk haza.

Köszönet illeti meg a 7. évfolyam szülőit, tanulóit és a résztvevő tanárokat a kirándulás megvalósulásáért" - emelte ki az igazagtónő.

Élményekkel gazdagodva"Június 13-án megtartottuk a 3 napos tanulmányi kirándulást lezáró értékelő órát. A tanulók 3 csoportban felkészülve foglalták össze maguknak és egymásnak az egyes napok élményeit, tapasztalatait, tanulságait a kiránduláson általuk készített fényképeket segítségül hívva.

Csoprotkép a diákokról és kísérőikről.
Csoprotkép a diákokról és kísérőikről.

Végül mindenki egyénileg válaszolhatott egy kérdőív kérdéseire és a válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a szállással és az étkezéssel elégedettek voltak diákjaink. (Ezúton is köszönjük a dunaszerdahelyi Thermál Hotel vendégszeretetét), a programok közül pedig a pozsonyi városnézés, libegőzés és a vajki tanösvény megtekintése volt a legnagyobb élmény közöttük az aranymosás, lovas kocsikázás, kecskefejés és simogatás" - összegezte a kirándulást Fenyvesi Gyöngyi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult végre a Lipót

Szombatig ingyen fuvaroz Lipót, a komp. A sok kudarc után a polgármester szerint végre biztonságosan… Tovább olvasom