Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csalinak használta a kiskacsát

Egy olasz vadász csalinak használt egy kicskacsát, kikötözte és megcsonkította a madarat.

illusztráció
A Megyei rendőrfőkapitányság „Marcal" beavatkozó alosztálya nemrégiben Kisbodakon tartott ellenőrzést: a Duna–parton egy kíséret nélkül vadászó olasz férfit találtak, aki amelett, hogy nem tudta felmutatni engedélyét, csaliként használt a tó közepén egy dróttal összekötözött, szárnyának evezőtollaitól megcsonkított kiskacsát.

Januárban Véneken ellenőriztek egy olasz vadászt, aki szintén engedély nélkül vadászott. A Marcal kommandósok a kisbodaki Duna–parton szabálytalan módszerrel vadászó férfire bukkantak a közelmúltban. A rendőri ellenőrzés során kiderült, hogy a récékre leső olasz úrnál nincs fegyvertartási engedély. Ráadásul módszeréül az állatkínzást választotta. Egy élve elfogott kacsának dróttal összekötözte egyik lábát, s egy másik hosszabb dróttal a mederhez rögzítette.

Ezután megcsonkította: levágta egyik szárnyának evezőtollait, majd a vízbe dobta a madarat. Így várta, hogy a védtelen áldozatra lecsapó vadrécék a közelbe jöjjenek. Ez a módszer teljesen illegális: vagy mű–csalikacsát használnak, vagy pedig a korábban lelőtt madarat – récét, libát – olyan helyzetbe teszik ki a mocsaras, lápos részre, mintha éppen táplálkozna – ezáltal maga köré csalja a többi társát, s szabad prédákká válhatnak a vadászok számára. Az olasz férfit – aki egyedül nem is vadászhatott volna – autójához vitték a rendőrök, ahol megtalálták az előző napi kísérője (!) puskáját is. Ezután a férfit előállították, s – többek közt állatkínzásért, amely már bűncselekménynek számít – rendőrségi eljárás indulhat ügyében. Vizsgálat és büntetésPintér Csaba a Megyei Földművelésügyi (FM) Hivatal vadászati és halászati osztályának vezetője elmondta: a kisbodaki vadászat esetében ők is vizsgálatot indítottak a rendőrség jelentése alapján. Minden bizonnyal megállapítható a vadász és a vadgazdálkodó szervezet felelőssége.

Az olasz férfi a hivataltól büntetésül a vadászati engedély visszavonását és pénzbírságot kaphat, a vadgazdálkodó esetében szintén pénzbüntetésre számíthatnak. Január végén az Alsó–Szigetközben, Véneken egy hasonló ellenőrzésnél is olasz férfit fogtak el a rendőrök: ő is engedély nélkül vadászott. Az ügyben az FM hivatal már határozatot is hozott.

Korábban ugyanebben a körzetben tevékenykedő társaság vadászmesterét állították elő, aki egy őzet tulajdonított el: ebben az esetben állítólag azóta a rendőrkapitányság megszüntette az eljárást. Ellenben a nemrégiben orvvadászaton ért, megyében élő nyugállományú rendőr és nyugdíjas tűzoltóparancsnok hasonló ügyében vádemelési javaslat érkezett az ügyészségre. Arra a kérdésünkre, miszerint a Szigetközben valóban egyre több–e az olasz vadász, Pintér Csaba elmondta: a térségben szép számmal – az osztrákok és a németek után a legtöbben – vannak Itáliából érkező vadászok: ez általában a vadásztatóval korábban megkötött üzleteken múlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jelent kell túlélni, a jövő biztató

Bezenye évek óta költségvetési hiánnyal küzd, de ha a következő időszakot átvészelik, a néhány éven belül létesülő élmény- és kaszinóváros biztosíthatja a település fejlődését. Bezenye évek óta pénzügyi nehézségekkel küzd, a túlélés stratégiáját gyakorolja, ez idáig sikerrel. Egyre magasabb a költségvetési hiányuk, az idei évre közel húszmillió forint. Tovább olvasom