Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Csalás és orgazdaság a halászi papöngyilkosság hátterében?

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vádemelési javaslattal a napokban adta át az ügyészségnek a tavaly júniusi halászi paphalál iratait. Az idegenkezűséget végleg kizárták, viszont két ember esetében csalás, egy másikéban pedig orgazdaság bűntettében megalapozott a gyanú. A kár huszonhárommillió forintos.
„ Halálom oka P. Zoltán, aki komoly összegeket vitt el tőlem. Bocsásson meg a Jóisten, mert így nem tudtam tovább vállalni az életet." Ezt a búcsúlevelet hagyta hátra a tragikus sorsú Nagy József halászi plébános tavaly június 16-án.

Az idegenkezűség kizárható

Az idén februárban lezárult államigazgatási eljárás egyértelműen kizárt mindenféle idegenkezűséget – tájékoztatta a Kisalföldet Horváth Csaba mosonmagyaróvári kapitányságvezető. Az alezredes hozzátette: az ügy egy szálon indult, aztán kettőn folytatódott. Előbb zsarolás, majd csalás bűntettében nyomoztak a mosonmagyaróvári rendőrök. Most vádemelési javaslattal adták át az iratokat az ügyészségnek.

A tragikus eset körülményeiről lapunk több ízben is beszámolt. Megszólalt nálunk többek között az ügy két főszereplője is. P. Z. Pápai Zoltánként adott nekünk interjút, Sz. F. pedig előzetes letartóztatásban Sztojka Ferencként beszélt arról, hogy a rendőrség előtt miért hallgat.

Horváth Csaba most hangsúlyozta: igen alaposan, mindenre kiterjedően vizsgálódtak mind az öngyilkosság, mind az ebből kiágazó bűncselekmények kapcsán. Huszonhat tanút hallgattak meg, s vizsgálódtak Ausztriában is. Arra a kérdésünkre pedig, hogy érte-e az eset kapcsán a rendőrséget valamiféle politikai vagy egyházi nyomás, az alezredes határozott nemmel felelt. Hozzátette: a győri püspökség is konstruktív volt, minden megkeresésükre gyors és precíz választ kaptak. Ugyanígy a megkérdezett plébánosok is igen segítőkészek voltak.

Elvetett feltételezések

Az államigazgatási eljárásba pedig – azután, hogy az elhunyt Nagy József bátyja kétszer is panasszal élt az idegenkezűség kizárása miatt – írásszakértőt és az Országos Igazságügyi és Toxikológiai Intézetet is bevonták. Ám azt is vizsgálniuk kellett, különösen a búcsúlevél nyomán, hogy mi volt a tett indítóoka s történt-e bűncselekmény az önkezűség kapcsán. Az adatokból kiderült, hogy négy éve az atya pszichológiai kezelés alatt állt, s korábban már foglalkoztatta az önpusztítás gondolata.

Az első információkból az is valószínűnek látszott, hogy pénzt zsarolhattak ki Nagy Józseftől. Ekkor feltételezésként megfogalmazódott, hogy a plébános magánélete az egyház normáival nem volt összeegyeztethető, illetve kaptak bejelentést arról is, hogy korábban tanúként milyen szerepet játszott egy, a megyében történt, egyházat is érintő bűnügyben. (A győri egyházmegyei kincstárból eltűnt tabernákulum kapcsán indult sikkasztásról van szó. – A szerk.) Ám a tanúk meghallgatása után mindkét verziót elvetették, s ezután már csalás gyanújával folyt az eljárás.

Csalók és trükkök

A búcsúlevélben emlegetett kapuvári P. Z., illetve Sz. F. korábbról ismerték egymást. Először P. járt akkori élettársával üzletszerűen koldulni, többek között Halásziban is. József atya segítőkészen alkalmanként néhány ezer forintot adott nekik. Tavaly már egy másik élettársával többször is felkeresték Nagy Józsefet, s 30–80 ezer forintokkal távoztak. P. máshol is alkalmazott trükkje volt, hogy mindig kölcsönt kért, s kisebb összegeket olykor vissza is adott. Ezzel egyrészt bizalmat keltett maga iránt, másrészt legközelebb nagyobb pénzekre számíthatott. P. egyszer eldicsekedett Sz.-nek, hogy ő Halásziban könnyen tud pénzhez jutni. Ezután együtt mentek el Nagy Józsefhez.

Második alkalommal már azt adták elő, hogy P. nagyobb örökséghez jutott külföldön, de ennek járulékait ki kell fizetni, csak akkor vehetik fel a pénzt. Ekkor erre Sz. 90 ezer forintot kapott Nagy atyától. Ebből P. ötezer forint „közvetítői" díjhoz jutott. Ezt a trükköt többször is eljátszották, sőt, később már dörzsöltebbek voltak: úriemberként öltözködtek, s valakivel, aki ügyvédjük titkárnőjének adta ki magát, is felhívatták a papot, újabb pénzeket kérve.

ELŐZMÉNYEK:

Az atya a halálba menekült (2003-06-29) >>
Keresik a plébános zsarolóját (2003-07-02) >>
Kételyek a halászi atya halála körül (2003-10-16) >>
Plébánoshalál: zsarolás vagy csalás (2003-07-12) >>
Szabadlábon a paphalál gyanúsítottja (2004-02-10) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy víz áldás, ám bevételkiesés

A szigetközi hullámtér elárasztása áldás a környezetnek, bevételkiesés a turizmusból élő helyi… Tovább olvasom