Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Családi hagyomány a véradás

Egymás mellett fekve a nagymama utoljára, unokája pedig első alkalommal adott vért a minap Mosonmagyaróváron.

Nagy Lászlóné több mint harminc éve nyújtotta először karját, hogy így segítsen más embereken. Mint mondja: az elmúlt évtizedek alatt – egy rövidebb kihagyással – rendszeres véradó volt. Összesen közel negyven alkalommal segített így. Mindig a jó szándék vezérelte, hiszen ezzel más emberek életét mentheti meg. Kora miatt azonban most mehetett utoljára véradásra. A Nagy családban egyébként hagyománya van a segítésnek, fia is hosszú időn át rendszeresen adott vért, ám egészségügyi okokból sajnos már nem teheti. Nagy Lászlóné éppen ezért úgy gondolta, most unokáját állítja be maga helyett. Így a minap együtt mentek el a kinek első, kinek utolsó véradásra. A nagymama egyébként mint mondja: sajnálja, hogy nem adhat több vért, pedig szívesen tenné továbbra is, évente legalább egy alkalommal.

A Magyar Vöröskereszt mosonmagyaróvári területi szervezetének vezetőjét meghatotta, amikor a Nagy nagymama közölte, hogy mivel nem tud több vért adni, gondoskodik az utánpótlásról.
A Magyar Vöröskereszt mosonmagyaróvári területi szervezetének vezetőjét meghatotta, amikor a Nagy nagymama közölte, hogy mivel nem tud több vért adni, gondoskodik az utánpótlásról.

Az unoka, Nagy Eszter örömmel viszi tovább a családi hagyományt. Ám elismerte, tartott egy kicsit a tűszúrástól. A nagymama biztatása és a segíteni akarás azonban jóval erősebb volt ennél a félelemnél. Sőt, az első alkalom után már úgy véli: nem is volt mitől tartani. Eszter, mint mondja: lelkesen folytatja a családi hagyományt és szeretne ő is rendszeres véradóvá válni, így segíteni az embereken.

Horváthné Piller Editet, a Magyar Vöröskereszt mosonmagyaróvári területi szervezetének vezetőjét meghatotta, amikor a nagymama közölte, hogy mivel nem tud több vért adni, gondoskodik az utánpótlásról. A helyi Vöröskeresztnél még nem találkoztak hasonló esettel, ám olyan családokat ismernek, ahol a szülők hozzák magukkal gyermeküket is, miután az betöltötte tizennyolcadik életévét.
Horváthné Piller Edit hozzátette: noha a Mosonmagyaróvári kistérség országos szinten hosszú évek óta dobogós helyen áll a véradók magas számával, mindig örülnek az első véradóknak. Mint mondja: közülük legtöbben a tűszúrástól félnek, ám az ő figyelmüket mindig felhívják arra: vérükkel másokon segíthetnek, sőt, akár életet is menthetnek. Fontos, hogy az első véradás ne legyen kellemetlen élmény. Így nagyobb valószínűséggel válik valaki rendszeres segítővé.

Új véradónak nemcsak fiatalabbakat várnak, hanem bárkit, aki elmúlt tizennyolc éves, de még nem töltötte be a hatvanadikat. A véradó nem lehet könnyebb 50 kilogrammnál. Kizáró ok lehet az alacsony hemoglobinszint, a magas vagy alacsony vérnyomás, vagy a fél évnél nem régebbi piercing vagy tetoválás. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosították a városi díjak adományozásának szabályait

Több ponton megváltoztatta a képviselő-testület az önkormányzat által adományozható díjak és… Tovább olvasom