Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Családi fészket terveztek a Futuránál

„Én örülnék a legjobban, ha nem ilyen állapotban lenne ez a ház. De ezen a környéken, az itteni viszonyok miatt sajnos nem tudunk mást tenni" – állítja a Futura környéki egyik romos ház tulajdonosa.
A férfi – aki kérte, hogy nevét ne írjuk le, mert már így is többször megfenyegették ingatlana hívatlan látogatói – azután kereste meg lapunkat, hogy a minap ismét foglalkoztunk a mosoni főutca romos házaival.

Amint megírtuk, több mint két év elteltével sem történt érdemi előrelépés a Futura környéki leromlott állapotú épületek rendbetételében. Akkor adott ki ugyanis a képviselő-testület – élve az építési törvény adta akkori lehetőséggel – településrendezési kötelezéseket a mosoni városrészben, a Szent István király úton lévő romos épületekre. Ez a probléma már hosszabb ideje fennállt, ám érdemi előrelépés eddig nem történt. Időszerűségét viszont akkor a Futura megnyitása adta. Ezen ingatlanok mind jelentősen rontják a településképet, állaguk csak romlik, jó részük lakatlan. A kötelezések ellenére a Futurával szomszédos ingatlanok közül sok továbbra is lakatlan, meglehetősen leromlott állapotú.

A tulajdonos szerint amikor megvették, lakható volt, mára a fosztogatók miatt romos a ház.
A tulajdonos szerint amikor megvették, lakható volt, mára a fosztogatók miatt romos a ház.

„Nem befektetési céllal vettük ezt a házat. Tizenöt éve azért vásároltuk meg, mert úgy terveztük, két gyermekünk itt építkezik majd. Jól ki is gondoltuk az egészet, egyiküknek a meglévő házat újítottuk volna fel, másikuknak pedig a hosszú udvar végében épült volna egy kis ház" – mondja a Fehér Ló Közösségi Házzal szembeni egyik romos ingatlan tulajdonosa. Ma már viszont nagyon bánják mindezt. „Amikor megvettük, ez egy lakható ház volt, melléképületekkel. Minden ajtó, ablak zárható. Nézze meg most. Teljesen széthordták, mindent elloptak, amit lehetett" – mutatja a férfi az ablakokról lefűrészelt rézkilincsek helyét és a falból kitépett kábelek maradványait. Mint mondja: rendszeresen jártak a házhoz, gondozták az udvart, ennek ellenére folyamatosak voltak a fosztogatások. Még a tetőt is megbontották, a bejárati ajtót legalább egy tucatszor javította már a tulajdonos, ám mindig berúgják, szétverik a hívatlan látogatók. Előfordult olyan eset is, amikor az sem érdekelte a fosztogatókat, hogy a tulajdonos az udvaron nyírja a füvet. Így is bementek a házba, amikor pedig szóvá tette, megfenyegették. Egy ideig havonta üvegeztették be az ablakokat az utcafronton, de már ebbe is belefáradtak, hiszen folyamatosan kitörik az üveget.

A férfi szerint amíg ebben a városrészben nem változnak a mostani viszonyok, ilyen romos marad a környék. Emiatt a család már lemondott az eredeti elképzeléséről az ingatlannal kapcsolatban. Pedig azt gondolták, a Futura megépítésével előrelépés történik Moson fejlődésében is. Ám nem így lett. Ők viszont próbálják eladni az ingatlant, ám egyelőre senki sem lát lehetőséget ebben a környékben. Egyelőre halasztást kértek az önkormányzattól a rendbehozatalra. „Ha a város rendbe hozatja a homlokzatot, a költségeket pedig ráterheli az ingatlanra, már az sem érdekel. Legyen az övék" – tette hozzá a tulajdonos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Csikágó˝ Mosonban - Hangoskodnak, zaklatnak, szökőkútban fürdenek az erdélyi romák

˝Csikágó ez, esküszöm!˝ – fakad ki előttünk a magát őslakosnak mondó mosoni roma, amikor a városrészben (megint) kialakult áldatlan állapotokról beszélgetünk. Tovább olvasom