Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Családi bunker egymilliótól

Egy éve létesült az első magánóvóhely, azóta egy tucat épült, a legolcsóbb 1 millióba kerül.
Az állami óvóhelyek karbantartására nincs pénz, a magánbunkerek iránt nő a kereslet.
– Aki tehetősebb, anyagi készleteket halmozott fel, hajlandó rá milliókat költeni, s esetleg családját is megóvná a veszélyektől, az magánóvóhelyeket építtet – állítja Bodnár Richárd, az efféle létesítmények kivitelezésére szakosodott Védép Kft. munkatársa.

Uniós mintára ugyanis már Magyarországon is lehet bunkert rendelni: az elavult légópincék karbantartására ugyanis az önkormányzatoknak nincs pénze, így nekik is megnyugtató lenne, ha minél több épülne a magánlétesítményekből. Kész házakhoz építésiengedély-köteles a bunker: ennek átfutási ideje két hónap, s három hónapig tartanak az építési munkálatokat. A legolcsóbb óvóhely egymillióba kerül, a felső határ a csillagos ég: több tízmilliós luxusbunkereket is meg lehet rendelni.
A statikai védelem lökéshullámoktól és a romtehertől véd, de gamma- és mikrohullámú sugárzás elleni óvóhelyet is építenek, sőt, a lehallgatástól is óvhatják a megrendelőt. Bodnár Richárd szerint egyre nagyobb az érdeklődés a bunkerekre.

Családi házaknál és lakóparkokban

– Másfél éve terveztük meg az első ilyen létesítményt, néhány hónap múlva pedig már el is készült. Azóta már egy tucat épült hazánkban, s újabb néhány egy-két hónapon belül elkészül. A kisebbeket tehetősebb vállalkozók családi házaihoz, a nagyobbakat cégek által épített lakóparkok közelébe építjük. A legtöbb megrendelő Budapesten és környékén, illetve a nyugati régiókban van: a velünk kötött szerződések titkosak, így a pontos helyszínek nem publikusak. Több helyen csak megerősítésre, átalakításra vagy egyes berendezések beszerelésére van szükség: ez néhány százezres tétel. Egy komplett bunker ára egymillió forintnál kezdődik.

Milliók a biztonság miatt

– Legtöbbször olyan tehetősebb emberek jelentkeznek nálunk, akik családjuk védelme mellett felhalmozott vagyoni értékeiket is ilyen létesítményben védenék. Ennek érdekében megtehetik, hogy milliókat fizessenek ki erre a költséges biztonsági módszerre. Ezek az emberek persze nem arra készülnek, hogy megtámadják az országot, ám – akár a paksi atomerőmű közelében élők – óvatosak minden lehetséges veszélyforrással szemben. Olyan ez, mint amikor valaki azért szerelteti be a cserépkályháját, hátha egyszer gázkimaradás lesz lakásában – mondta a cég illetékese.

Temelin indok lehet?

– A hozzánk legközelebb eső atomerőmű a Csehország déli részén – alig több mint kétszáz kilométerre a magyar határtól – épített temelini létesítmény. A helyszín kiválasztása nem volt éppen körültekintő, ugyanis ott egy száz kilométeres sugarú körben tízmillió ember él. A környezetvédelmi és politikai nyomás ellenére tavaly októberben a cseh atomenergetikai hivatal másfél éves próbaidő után engedélyt adott a folyamatos működtetésre.

Az állam közel 100 milliárd koronát ölt az építésébe. Az atomerőmű egyes blokkja tavaly 16 napig nem üzemelt különböző rendellenességek okán. A legsúlyosabb júniu sban következett be, amikor a primer körből háromezer liter radioaktív víz folyt ki. A második reaktoron húsz napig különböző hibákat javítottak. A vizsgálatokat végző kutatók az alkalmazottak és a környéken lakók egészségi állapotában nem fedeztek fel az átlagtól eltérő elváltozásokat, a megengedettnél jóval nagyobb sugárzás nem veszélyezteti őket.

Mosonmagyaróváron veszély esetén 27 légópincében háromezer embert tudnának elhelyezni. Ezen óvóhelyek többsége elavult, önkormányzati pénz nincs felújításukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyérmet nyert az Ungária

Aranyéremmel jutalmazták az Ungária Zongorané- gyest a Japánban rendezett zongorista… Tovább olvasom