Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Csáklyázzák a vizet a szlovák rendőr után

Szigetköz - Hétfőn a part mentén csáklyákkal tovább keresték a vasárnap vízi balesetben Dunaszigetnél eltűnt férfit. A hipermarketekben is kapható egyszerű gumicsónakból a folyóba esett pozsonyi rendőrön nem volt mentőmellény.
„Minden vízi turistának azt ajánlom: szánjanak egy napot az összehangolódásra. Üljenek csónakba, csak rövid távot evezzenek együtt, érezzék a kenut, mielőtt hosszabb útra indulnak" – mondta a Kisalföldnek Szirtl György túravezető, aki gyakran mutatja be a szigetközi mellékágrendszert vendégeinek. „A mentőmellény rendkívül fontos: nem a csónak dísze, fel kell venni. Sokan meg is teszik ezt, az övet azonban nem mindig csatolják be: így nem ér semmit az eszköz, ha vízbe borulnak, rögtön lecsúszik a testükről. A műtárgyak közelében figyelni kell: mindenhol piros-fehér-piros tábla jelzi, ha alatta nem lehet áthaladni. Ennek ellenére egyesek sportot űznek abból, hogy lecsúsznak a zsilipek alatt."

A zsilipek, hidak előtt legalább 50–100 méterrel érdemes kikötni, nehogy behúzza az ár a csónakot" – hangsúlyozta Szirtl György túravezető.

A helyszín: A pirossal bekeretezett részen, a dunaszigeti kőhídnál történt a vasárnapi vízi baleset.
A helyszín: A pirossal bekeretezett részen, a dunaszigeti kőhídnál történt a vasárnapi vízi baleset.

Eközben kiderült, hogy a dunaszigeti kőhídnál vasárnap szerencsétlenül járt pozsonyi rendőrön nem volt mentőmellény.

Az ötfős társaság két, hipermarketekben is kapható, viszonylag egyszerű gumicsónakkal ereszkedett le az elárasztás miatt sebesebb sodrású dunai hullámtéren.

A férfi egyébként a szlovák főváros rendőrkapitánysága bűnügyi osztályának munkatársa. Jelvénye előkerült, az a másik csónakban volt.

Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: tegnap tovább folytatták a keresést. „Veszélyes ez a folyószakasz, így a tűzoltósággal közösen inkább a parti részeken, s a műtárgyak környékén, többek közt csákánnyal dolgoznak munkatársaink." Sallai Péter mosonmagyaróvári tűzoltóparancsnok kevés esélyt lát a felkutatásra. „Tűt keresünk a szénakazalban" – tette hozzá.

Mellény nélkül: Sok szigetközi kajakos, kenus felelőtlenül, védőfelszerelés nélkül indul neki az itteni szakasznak.
Mellény nélkül: Sok szigetközi kajakos, kenus felelőtlenül, védőfelszerelés nélkül indul neki az itteni szakasznak.

A szigetközi hullámtér elárasztása május 11-ig tart. A szakemberek minden vízi turistát kérnek, hogy a műtárgyakat fokozott óvatossággal közelítsék meg.


Mentőmellény

Rengeteg vízi turista nem használ mentőmellényt. A szervezett utakon ez kötelező, ám vezető nélküli út során kenu- vagy kajakbérléskor is kapnak a kempingestől. Más kérdés, hogy hiába a figyelmeztetés, nem mindig használják azokat.Nyolc éve is hasonló tragédia történt

2001. május 31-én hasonló, tragikus eset történt a dunaszigeti kőhídnál: a kenuban evező két mosonmagyaróvári férfit az erős sodrás a híd tartópilléréhez vágta, s a csónakot kettétörte. Csak a harmincöt éves Á. Tibornak sikerült kimenekülnie, társa, a harminchét éves Sz. Csaba mintegy ötven méter sodródás után elmerült, s a vízbe veszett. Teste napok múlva került elő.

Olvasóink írták

  • 2. Haru 2009. május 07. 09:10
    „Mentőmellény?! Alapdolog emberek a hideg vízben. Egyébként nemcsak a hidegben!”
  • 1. MTT 2009. május 06. 10:48
    „Miért nem lehet a vizirendőröknek fokozottabban ellenőriznie a kenus, kajakos túristákat? Most nem elrettentő bírságokra gondolok, hanem arra, hogy figyelmeztessenek és jelenlétükkel hassanak oda a felelőtlen emberekre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majd százmilliójuk megmaradt

Jánossomorja - 2008 eredményes éve volt a jánossomorjai önkormányzatnak. Ugyanis a tavalyi évről 92… Tovább olvasom