Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Csak turistaként, transzparensek nélkül vonulhatnak

Bár továbbra is csak konkrétumok nélküli ígéretek vannak a hegyeshalmi kishatár megnyitásáról, ám a holnap találkozó az osztrákokat sem hagyja hidegen.
Úgy tűnik, az osztrák és a magyar részről egyaránt megmozgatta a „szálakat" a levéli Nagy Attila vasárnapra szervezett akciója, amivel a hegyeshalmi kishatár mintegy két éve húzódó problémájára szeretne rávilágítani. Amint arról lapunkban korábban már hírt adtunk (Kisalföld, 2006. január 7.), a levéli férfi békés gyaloglást szervez az átkelőre január 15-én, vasárnap délután 3 órára, hogy ezzel ismét felhívja a figyelmet az ügyre, miután két aláírásgyűjtés, számos be nem váltott ígéret és egy pozitívnak remélt, közös osztrák–magyar kormányülés után továbbra is ugyanott tart az ügy, mint két évvel ezelőtt. A két ország illetékesei egyeztetnek és azt ígérik: már nincs messze a megoldás.

– Az elmúlt mintegy két év alatt, amióta próbáljuk elérni a kishatár megnyitását, még egyszer sem fordult elő, hogy osztrák részről megkerestek volna. A magyar belügyminiszterhez és a burgenlandi tartományfőnökhöz írt nyílt levelem – amiben a közös békés sétára invitáltam őket – után megkerestek többek közt az osztrák közszolgálati rádiótól is. Sőt, a bécsi magyar nagykövetség illetékese is felkeresett, hogy tájékoztasson a helyzet jelenlegi állásáról.

– A nyílt levél megfogalmazása után – meglepő módon – mintegy három hónap várakozási időt követően meghallgattatásra talált a burgenlandi tartományfőnökségnek írt levelem is. Válaszukban leírták, hogy a szándék megvan a kishatár megnyitására, ám a határ menti települések lakói félnek a megnövekvő forgalomtól. Ezért az átkelő után olyan útvonalat kívánnak kialakítani, ami a forgalmat közvetlenül rávezeti az autópályára.

Bízom abban, hogy most már valóban belátható időn belül megoldás születik az ügyben. Amennyiben ez még vasárnap előtt megtörténik, úgy a figyelemfelhívó gyaloglás helyett egy örömsétát vagy autózást tartunk a kishatárnál – hangsúlyozta Nagy Attila.

A holnapi rendezvény az osztrák hatóságokat sem hagyja hidegen. A szervezővel a napokban aláírattak egy nyilatkozatot, amiben tudomásul veszi, hogy a jogszabályok értelmében magyar állampolgárok nyilvános rendezvény tartására engedély nélkül csak turistaként léphetnek át Ausztriába. Törvénybe ütközik, ha transzparensekkel vonulnak, vagy beszédet tartanak osztrák területen és szabálysértési eljárást von maga után, ami pénzbüntetéssel jár. A nyilatkozat kitér arra is, hogy amennyiben ezt a jogsértő cselekményt a felszólításra sem hagyják abba, úgy ez elzárással büntethető.

Továbbra sincs konkrét időpont

A bel- és igazságügyi miniszterek tegnap Bécsben tartott informális ülésén is napirendre került a hegyeshalmi kishatár ügye. Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár polgármestere, országgyűlési képviselő arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a megbeszélésen Lamperth Mónika belügyminiszter hiába kérte osztrák kollégáját konkrét időpont megnevezésére a kishatár személyautó-forgalom előtti megnyitásáról, nyugati szomszédaink ezt nem kívánták megtenni.

A tanácskozáson elhangzott: magyar részről már minden szükséges feltételt megteremtettek a határ megnyitásához. Az osztrákok azonban még időt kértek, hogy részükről is megvalósuljanak a feltételek, ám mint mondták, mindent megtesznek ennek érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Símaszkban raboltak kaszínót

Két fegyveres, sötét símaszkot viselő támadó rontott be csütörtök hajnali négy óra körül Mosonmagyaróváron, a városközpontban működő játékterembe. Az elkövetők pisztolyukkal megfenyegették a kaszinóban lévő női alkalmazottat és a biztonsági őrt, miközben követelték az aznapi bevételt. A támadók, miután megszerezték a pénzt, megkötözték az alkalmazottat és a biztonsági őrt. Tovább olvasom