Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Csak saját forrásból jut idén községi útfelújításra

Ki többet, ki nagyon keveset tud költeni idén útfelújításra: a hónap folyamán több település is tervezett aszfaltozást, kátyúzást. A falvak pályázati pénzre nem számíthattak, így saját forrásból végzik el a munkálatokat.

Csak magukra számíthatnak az önkormányzatok. Az amúgy is szűkös költségvetés terhére kell az egyre romló önkormányzati utakat felújítaniuk, karbantartaniuk. Pályázati támogatásban hiába reménykedtek többen. A megkérdezett községek vezetői elmondták: idén vagy nem volt számukra megfelelő pályázat, vagy nem jártak eredménnyel.

A Mosonmagyaróvári kistérségben a ráfordított összeg tekintetében az egyik élenjáró község Rajka. Bazsó Lajos polgármester szerint az elmúlt négy év alatt több mint százmillió forintot költöttek az utakra, ebből idén mintegy negyvenmillió jutott erre a célra. Pályázatuk nem nyert, így önerőből újítják fel a Mártírok utcát, a Papkert sor megkezdett aszfaltozását befejezik, és a Fűzfa utcában is folyamatban vannak a munkálatok.

Máriakálnokon az önkormányzat útfelújítási programja szerint ütemezetten haladnak a munkálatokkal. Idén mintegy tizenhárommillióból dolgoztak önkormányzati utcákon. Annak ellenére, hogy nem jutottak központi forráshoz, saját erőből vállalták egy utca teljes burkolatcseréjét.

Emellett felújítást és kátyúzást végeztek. Széles Sándor szerint a karbantartások ellenére hasonlóan rossz az 1406-os út állapota, viszont jó hír a bringásoknak, hogy megépült a települést Mosonmagyaróvárral összekötő kerékpárút. Ennek műszaki átadása egyébként pénteken lesz.

A lébényi Bartók utcában teljes felújítást végzett az önkormányzat saját forrásból.
A lébényi Bartók utcában teljes felújítást végzett az önkormányzat saját forrásból.

Máriakálnokéhoz hasonló összeget fordít útjaira Lébény is. – A mostani testület egyik fő célja volt, hogy minden évben legyen útfelújítás. Idén ez nagyon nagy teher, de folytatnunk kell az eddigi munkát, még ha saját forrásból is – hangsúlyozta Kovács Gábor polgármester. Hozzáfűzte: a Bartók utcában teljes felületű felújítást végeztek, a Kormos és Vörösmarty utcákban részlegeset.

Halásziban szűkösebb keret jutott az iskolakorszerűsítés miatt az utakra. Majtényi Tamás polgármester elmondta: Évente egy utat aszfaltoznak, idén a Püski utcában tervezik, de a kátyúzásokra is fordítanak.

Mosonszentmiklóson saját forrásból, közel ötmillió forintból az Akácos utca és a Petőfi utca eleje újulhatott meg, de Bedő Csaba polgármester szerint félmillió forintot költöttek a kátyúzásra és a kavicsos utak murvával való feltöltésére. Károlyházán mintegy ötmillió forintot terveztek be, ebből Szép Károly szerint az egyik utca kátyúzását oldják meg és a Hársfa utca újul meg. Hegyeshalomban már befejezték a Fő utca egy szakaszának aszfaltozását 2,9 millió saját forintból. Szőke László a további tervekről is beszámolt: augusztus közepén a Zrínyi utcában találkozhatunk munkagépekkel, a kátyúzás is ekkorra várható. Az Óvári utca minőségén is javítottak, de a csemeztanyai és márialigeti utakra is figyelmet fordítanak.

Kétévente egy-egy utca felújítását tudja vállalni Várbalog önkormányzata. Idén Odor Ernő polgármester szerint csupán kátyúzásra futotta kétszázhatvanezer forintból, de tervezik az egyik kavicsos út portalanítását is a közeljövőben. Héderváron nem rossz az úthálózat, az előző években sokat tettek ezért. Juhász József polgármester kifejtette: az útszéli murvázásra mintegy kétszázezer forintot fordítottak.

Újrónafőn az utóbbi két évben három utca újulhatott meg teljesen harmincötmillió forintból, ehhez pályázati pénzt is szereztek. Kertész Attila hozzáfűzte: a faluban még a negyedik vár felújításra, itt pályázati forrásokban reménykednek. A császárréti bekötőút kátyúzása már tart.

Olvasóink írták

 • 6. Bogika 2010. augusztus 06. 11:03
  „hogyisne! teljesen igazad van!”
 • 5. Bogika 2010. augusztus 06. 11:02
  „Hegyeshalomban az csak kátyúzás volt,ha azt annak lehet nevezni!Vagy esetleg az új buszmegállókra gondolnak?:))
  Mikor fogják már a többi utcát is járhatóvá tenni? Lassan már csak lyukakból fognak állni az utcák!Persze nem mind ,mert ahol "olyanok" laknak,ott rendesen meg van csinálva! Az "olyanokat" nem részletezném,mindenki azt gondol amit akar!”
 • 4. hogyisne 2010. augusztus 06. 10:01
  „közelednek az őszi választások, ilyenkor mindig akad egy kis lóvé....”
 • 3. janika 2010. augusztus 06. 08:13
  „Miért nem úgy pályáztak, hogy ez is a templombe vezető út és ahhoz tartozik! Akkor biztos nyerők , lettek volna pár millióra!”
 • 2. RickCartman 2010. augusztus 05. 18:14
  „tescoba biztos olcsóbb, szóljál már nekik”
 • 1. denes 2010. augusztus 05. 16:45
  „Mosonszentmikóson 5 millióba került 25 m aszfalt? megőrülök..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárás aszfaltterítés miatt Mosonmagyaróváron

Az elmúlt hetekben különféle munkafázisok zajlottak a mosonmagyaróvári Barátság utcán, melynek… Tovább olvasom