Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Csak néhány évig bírta az aszfalt Mosonmagyaróváron

Míg a városvezetés egymilliárdos útalap létrehozásán gondolkodik, amiből a ciklus végéig hetven katasztrofális állapotú utat újítanának fel, addig az alig néhány éve az útalapprogram keretében épült lakóutcák közül is egyre több ismét aszfaltozásra szorul.

Lapunkban a minap számoltunk be (Kisalföld, 2011. augusztus 1.) a Gát utcában élők panaszáról. A házuk előtt alig két éve épített aszfaltcsík mára szinte tízméterenként keresztbe repedt. A kivitelező ugyan ötéves garanciát vállalt a munkájára, ám úgy tűnik, ezt a város nem tudja érvényesíteni, ugyanis a céget két év elteltével már nem találják. Írásunk megjelenését követően több utcából is megkeresték szerkesztőségünket, akik szintén az útalapprogram keretében, fejenként több százezres befizetéssel kaptak aszfaltot a házuk elé. Ám ez mára megrepedt, megsüllyedt, töredezett.

Találomra választottunk ki egy tucat utcát, amiket az elmúlt tíz évben aszfaltoztak le az ott élők és az önkormányzat pénzén közösen. Lakóutcák lévén többnyire kismértékű ezeken a forgalom, emiatt nem keletkezhet kátyú vagy nyomvályú a burkolaton. Ennek ellenére mégis találtunk ilyen hibákat az általunk bejárt aszfaltcsíkok csaknem felén.
Alig hét éve gurították végig a söröshordót az Április utcán az ott lakók, hogy így ünnepeljék utcájuk szilárd burkolatát. A mintegy 14,4 millió forintos beruházást csaknem 9 millióval támogatta az önkormányzat, a körzet akkori képviselőjének keretéből 3,1 millió jutott erre a célra, míg a többit a lakók dobták össze. Mára a burkolat több helyen repedezett, nagyobb darabok is kitörtek belőle. Vélhetően a nem megfelelő alapozás miatt süllyedéseket is kerülgetniük kell az arra autózóknak. Egy nagyobb esőzés után jól láthatóak a Táncsics utcában is a süllyedések, több helyen megáll a víz az út közepén, amit alig tíz éve aszfaltoztak. Emellett az autósok még egy méretes mélyedést is kerülgethetnek az utca elején.

Mint ahogy nem bírta tíz évig a Horgász utca burkolata sem: toldozások-foldozások nyomai láthatók rajta.

A lakók hozzájárulásával leaszfaltozott Hadirokkant utca néhány év alatt több helyen megsüllyedt, mára végigrepedt és kátyúk is keletkeztek rajta – mutatja Szűcs János, az utca egyik lakója, aki szint
A lakók hozzájárulásával leaszfaltozott Hadirokkant utca néhány év alatt több helyen megsüllyedt, mára végigrepedt és kátyúk is keletkeztek rajta – mutatja Szűcs János, az utca egyik lakója, aki szintén hozzájárult a költségekhez.


Mindezek a hibák talán fel sem tűnnének a Hadirokkant utca lakóinak, akik az alig hét éve aszfaltozott útjukon ma már csak lépésben tudnak végigautózni a kátyúk és süllyedések miatt. A silány minőségű burkolat már az átadást követő évben tönkrement, pedig a lakók itt is nagy összeggel járultak hozzá a költségekhez. Akkor a kivitelező még garanciában elvégezte az új burkolaton a foltozásokat, ám mára az út teljesen tönkrement. Az aszfalt a közműépítések nyomvonalában megsüllyedt, szinte teljes hosszában ujjnyi repedések keletkeztek rajta, valamint már több helyen kátyúk nehezítik a közlekedést.

– Összecsapott silány munka, amit itt végeztek – fakadt ki a Hadirokkant utca egyik lakója, látva, ahogy az aszfalt hibáit fotózzuk. Percek alatt többen is összeverődtek az utcán, a lakók egyöntetűen adtak hangot felháborodásuknak azért, hogy a befizetett pénzükért ilyen utat kaptak. Az elmúlt években sokat kilincseltek azért a hivatalban, hogy megoldást találjanak a problémájukra, ám mára feladták a szélmalomharcot. Így marad a bosszankodás és a gödrök kerülgetése az utcában.

Olvasóink írták

 • 9. INVEKTUS 2011. augusztus 13. 14:49
  „mondtam”
 • 8. Alex64 2011. augusztus 13. 10:38
  „Nem kelen <moderálva> minden szire-szóra behajtási engedélyt adni és akkor a járda minőségű burkolat (mert ugye ez olyan) nem menne tönkre. Mikor a boltot bezáró nagysága kocsival megy be mert nem tud sétálni. Éppen tegnap láttam az akciót.”
 • 7. pancser 2011. augusztus 12. 21:04
  „6.hoz! Igazad van. De mint mondtam egyszerűen nem tudnak igényes kivitelezőt találni, pedig van ilyen. Én magam sohasem a legolcsóbbat keresem bármit veszek, hanem azt ami használható és az igényeimet kielégíti. Itt meg még el is dicsekednek vele, hogy a legolcsóbbat választották!”
 • 6. akela4 2011. augusztus 12. 19:34
  „A főutcán sem lehet végigtolni egy babakocsit, hogy az ember ne emlegetné a felelősök felmenőit a mindenhatóval egyetembe!
  Gyalázat, ami ebben a városban és még sokban megengedhető!
  Sajnos az elmúlt időket figyelembe véve még kilátásunk sincs, hogy valami érdemi változás legyen!
  Vajon miért kellett a Magyar utcát az aszfaltos burkolat többszöröséért járhatatlanná tenni, mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok számára azzal az imitált középkorinak nevezett förmedvénnyel!”
 • 5. Legate 2011. augusztus 12. 19:18
  „Ne a céget keresgéljék hanem a cég egykori vezetőjét, tulajdonosát, stb. !”
 • 4. pancser 2011. augusztus 12. 19:03
  „Hiba minden útépítésnél előfordul, főleg akkor ha az építők kiválasztása nem gondosan történik. Mindig az nyer aki a legolcsóbbat kínálja, vszleg azért mert mind között az a legtrehányabb. Olcsó húsnak híg a leve. A jót, a tökéletesek meg kell fizetni, de a legjobbak kiválasztására a mai gyakorlat nem megfelelő.”
 • 3. Boli 2011. augusztus 12. 17:39
  „Azért tessék utána nézni (nem nehéz), hogy mennyibe kerül ténylegesen egy ilyen munka (no persze kit kell megkérdezni, azt is tudni kell) és mennyiért kapja meg a polgár a várostól. Azután lehet gondolkodni, hogy a különbözet merre és mire is megy el. A minőség szégyenteljes, a garancia névleges és nevetséges - toldás, foldás? Felelősség? Kinek a felelőssége? Egy vicc... A Balkán az itt kezdődik!”
 • 2. kenderice 2011. augusztus 12. 16:07
  „"Na nagy lovét felvenni gyorsan dolgozni hogy még gyorsabban legyen munka"
  És még gyorsabban eltűnni.Banánköztársaság!”
 • 1. INVEKTUS 2011. augusztus 12. 15:06
  „Na nagy lovét felvenni gyorsan dolgozni hogy még gyorsabban legyen munka”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október közepén választ polgármestert és képviselőket Hédervár

A képviselő-testület augusztus harmadikán, rendkívüli ülésen oszlatta fel magát. Tovább olvasom