Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Csak idén háromszáz fogyatékossággal élő beteget kezeltek a speciális fogorvosi rendelőben

Mintegy másfél éve alakították ki a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban a helyi Rotary Club együttműködésével a fogyatékossággal élő gyermekek fogászati rendelőjét: idén mintegy háromszáz beteget kezeltek. Aneszteziológus hiányában azonban csak néhányukat altatásban, miközben nagy a várólista.
2009 októberében nyílt meg a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban a fogyatékossággal élő gyermekek fogászati rendelője. Ennek kialakításában a helyi Rotary Club vállalt jelentős szerepet.

– Szakember hiányában kevés kezelést tudunk altatásban végezni, hiszen országos tendencia, és ez a Karolina számára is gondot jelent, hogy nincs elég aneszteziológus szakorvos – panaszolja dr. Budaházy György főorvos, aki a fogászati rendelő létrehozását még soros Rotary-elnökként indította el. Az orvos szerint a szellemi fogyatékossággal élő gyermekek fogászati ellátása speciális környezetet és felkészültséget igényel, kezelésük altatásban célszerű. Míg kezdetben hetente egy alkalommal nyílt lehetőség az altatásos beavatkozásra, mára – szakember hiányában – csupán havonta egy beteget tudnak kezelni. Pedig igény lenne rá, hiszen jelenleg tucatnyian szerepelnek a várólistán, és további érdeklődés is mutatkozik erre az ellátási formára. „A többieknek időpontot sem tudunk mondani, mikor kerülhetnek sorra" – teszi hozzá a szakember.
A régióban egyedülálló rendelőbe egyébként nemcsak Mosonmagyaróvárról és környékéről, de megyénk más településeiről és a szomszédos megyékből is sokan érkeznek.

A fogyatékos gyerekeknél korábban fogmegtartó kezelés nem létezett, egyszerűen kihúzták a szuvas fogat. További gondot jelent, hogy ezen gyermekek szájhigiénéje is rossz.

– Dr. Kuta Danuta doktornő keresett meg bennünket ezen speciális fogorvosi rendelő ötletével. A kórházzal együttműködve Eőry Ferenc projektvezetővel akkori soros elnökként együtt indítottuk el a fogászat kialakítását. A beruházás nyolc és fél millió forintba került, sok helyi vállalkozás támogatta létrehozását – emlékezik vissza a főorvos. A rendelőben egyébként más fogyatékossággal élő gyermekek ellátása, de fogszabályozás is történik, így maximálisan kihasznált.

A fogyatékossággal élő gyermekek kezelése speciális ellátást igényel. A felvételen altatásra készülnek a szakemberek.
A fogyatékossággal élő gyermekek kezelése speciális ellátást igényel. A felvételen altatásra készülnek a szakemberek.


Kezdetben hetente egy alkalommal nyílt lehetőség az altatásos beavatkozásra, mára csupán havonta egy beteget tudnak kezelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalomút a nemzeti parkba

A mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskola az állatok világnapjára kiírt „Rajzolj az… Tovább olvasom