Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Csak hozzáértők adhatnak lovat a turisták alá

Dunasziget - Az új lovas törvény életbelépésével a minőségi lovas turizmus megteremtése a cél: az általános és tárgyi feltételek mellett csak hozzáértők adhatnak lovat a turisták alá, s szakképzett túravezetőkkel indulhatnak útnak. A Magyar Lovas Turisztikai Szövetség alelnöke szerint ez tiszta helyzetet teremthet.
A kezdetektől fogva máig lovas turisztikai szolgáltatást bárki, szakmai hozzáértés nélkül is végezhetett, mivel szakmai feltételeknek nem, csupán az általános vállalkozási kritériumoknak kellett megfelelni. Ebből adódóan minden előképzés és szakmai ismeret nélkül nyíltak sorra a lovardák. A ’90-es évek végétől a hazai lovas élet erőteljesebb közös fellépéssel határozott változásokat indított el. Elsőként minősítették az arra alkalmas szolgáltatókat – egytől öt patkóig értékelhető – minőség szerint.

Kilencévi előkészítő munka után aztán nemrégiben megjelent az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium rendelete a lovasszolgáltató-tevékenységről. Ez a jogszabály minden, üzletszerűen idegenforgalmi lovas szolgáltatást végzőre vonatkozik, betartatásáért első fokon a helyi jegyző felelős. A rendelet a személyi feltételeket, a tárgyi követelményeket és a szolgáltatás működtetését próbálja minimálisan szabályozni. Meghatározza a nyilvántartásba vételhez kötött lovasszolgáltató-tevékenységeket: a feltételeket a már működő lovardáknak egy éven belül kell teljesíteniük, a képzésre vonatkozó feltételekre viszont három év a haladék. Az új létesítmények e követelmények teljesítése nélkül nem kezdhetik meg tevékenységüket.

Szabályozva: Jónak tartja az új lovardatörvényt Szelle Kornél (jobbra), akinek lovasudvara ötpatkós minősítést kapott.
Szabályozva: Jónak tartja az új lovardatörvényt Szelle Kornél (jobbra), akinek lovasudvara ötpatkós minősítést kapott.

Szelle Kornél, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség alelnöke, a Magyar Póni Klub Szövetség elnöke Dunaszigeten üzemeltet lovasudvart. Ő is üdvözölte a hatósági szabályozást. „Tiszta helyzetet teremt a piacon, s a legfontosabb, hogy a vendégek számára biztonságosabbá válik ez a sport. Üzleti megfontolásból saját érdekünkben mi már megelőztük a rendeletet. A minősítés során a maximális 5 patkót értük el, ketten rendelkezünk a most előírt lovastúra-vezetői szakképesítéssel, ami a működés feltétele. Véleményem szerint a jogszabály senkit sem akar kizárni a szolgáltatók köréből, hanem az a célja, hogy egy biztonságos, minőségében jobb lovas turizmust teremtsen" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazatok támogatásért

Mosonmagyaróvár - „Gazdálkodj és segíts okosan" címmel indult program a közelmúltban, amelynek… Tovább olvasom