Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Csak fellebbezésre került előzetesbe

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári taxisok mindegyikét megdöbbentette, hogy néhány nap fogva tartás után szabadon engedték azt a férfit, aki a múlt hónapban késsel megfenyegetve rabolta ki egyik kollégájukat. A bíróság csak tegnap, másodfokon rendelte el a gyanúsított előzetes letartóztatását.
Mosonmagyaróvár taxisait megdöbbentette az az eset, ami a múlt hónapban történt egyik kollégájukkal, akit késsel megfenyegetve rabolt ki egy férfi. Második megdöbbenésüket és felháborodásukat pedig az váltotta ki, hogy a rendőrség ugyan néhány nap alatt elfogta a bűncselekmény gyanúsítottját, ám rövid időn belül ki is kellett engedniük, miután a bíróság nem rendelte el az előzetes letartóztatást.

Amint arról lapunkban már hírt adtunk (Kisalföld, 2007. augusztus 22.), a taxist Mosonmagyaróvár külterületén kora hajnalban rabolta ki az elkövető. Több helyre is elvitette magát a taxissal, majd egy külterületi bekötőúton hirtelen kést vett elő, amivel mintegy 20 ezer forint készpénze és más értékei átadására kényszerítette a sofőrt. Ezután a taxissal helyet cserélt, majd az autót pár száz métert vezette. Ám nem tudta kezelni a gépkocsit, ezért kiszállt. Ezt a taxis kihasználta, kiugrott a kocsiból és elfutott.

A személyleírás és egyéb nyomok alapján a rendőrség elfogatóparancsot adott ki a 35 éves mosonmagyaróvári M. Péter ellen, aki körülbelül másfél hónapja kedvezménnyel szabadult a rá szintén rablás miatt kiszabott börtönbüntetésből. A férfit közfeladatot ellátó személy ellen feladata teljesítése során elkövetett rablás bűntettével gyanúsítják. A rendőrök az eset után néhány nappal el is fogták M. Pétert, akinek előzetes letartóztatását indítványozta az ügyészség. A letartóztatást azonban a bíróság nem rendelte el, így a gyanúsítottat a rendőrök kénytelenek voltak elengedni.

A mosonmagyaróvári taxisok nem értik, miért engedték szabadon egy ilyen súlyos bűncselekmény elkövetőjét, akinek ráadásul nem ez volt az első ilyen esete. A sofőrök most amellett, hogy felháborodtak, félnek is, mert mint mondják: így már tényleg semmi nincs, ami megvédje őket.

– Nem sokon múlt, hogy csak rablás és nem gyilkosság történt azon az éjszakán – mondja a megtámadott taxis. – Fogalmam sem volt, mi fog történni, a kést folyamatosan nekem szegezte és azt hangsúlyozta, hogy nincs semmi vesztenivalója. Álmomban sem gondoltam volna, hogy velem ilyen megtörténik. Amikor beszállt az utas a kocsiba, volt egy rossz érzésem, de erre azért nem számítottam.

– Nagyon megkönnyebbültem és örültem, amikor hívtak a rendőrök, hogy elkapták. Ez az öröm azonban gyorsan elmúlt, amikor néhány nappal később az egyik kollégám hívott, hogy találkozott a városban a férfival.

– Ez nem csupán felháborít, de félek is, hiszen a rablás közben több alkalommal is megfenyegetett, hogy baja esik a családomnak, ha értesíteni merem a rendőrséget – mondja a fiatalember.

A taxisok elmondták: jelenleg semmi nincs, ami megvédje őket az ilyen támadásoktól. Csupán annyit tudnak tenni, hogy időnként hívják egymást telefonon és ellenőrzik, minden rendben van-e. Így történt ez a mostani rablásnál is. Mivel a fiatalember már majd két órája nem jelentkezett, kollégái telefonon érdeklődtek tőle. Erre azonban csak azt válaszolhatta, hogy minden rendben van, mivel támadója a kés pengéjét nyakához szorította. A mosonmagyaróvári taxisok most egy pánik-riasztórendszer kialakítását tervezik.

Bár első fokon elutasította a bíróság az ügyészség indítványát, tegnap mégis előzetes letartóztatásba került a gyanúsított. Dr. Németh Csaba, a Mosonmagyaróvári Városi Bíróság elnöke lapunknak elmondta: M. Péter előzetes letartóztatását a nyomozási bíró nem rendelte el. Lakhelyelhagyási tilalom mellett döntött, mivel a gyanúsított életvitelére és kedvezőtlen előéletére figyelemmel indokolt volt kényszerintézkedést elrendelni. A bíró elegendőnek találta ezt az enyhébb formát, mivel M. együttműködő volt a hatóságokkal és nem kellett tartani attól, hogy megnehezíti a bizonyítási eljárást. Az ügyészség azonban fellebbezett az ügyben. A megyei bíróság tegnapi határozatával megváltoztatta az elsőfokú döntést és elrendelte M. Péter előzetes letartóztatását, amit a rendőrség már foganatosított is.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hétig maradtak lift nélkül

Mosonmagyaróvár - A lift vezérlőrendszere meghibásodott, így egy tízemeletes panelház lakói két… Tovább olvasom