Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Csak az üzemeltető más, a zsúfoltság marad a határátkelőn

Hegyeshalom - A vagyongazdálkodási tanács döntése értelmében a jövőben az autópálya-kezelő üzemelteti tovább a hegyeshalmi határátkelőt. Ez azonban nem hatalmazza fel a társaságot az átkelő átalakítására.
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a napokban döntött arról, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vagyonkezelésébe kerül vissza 48 egykori határátkelő, amik hazánk schengeni csatlakozásával funkciójukat vesztették. A vagyongazdálkodási tanács tájékoztatása szerint az ingatlanok könyv szerinti bruttó nyilvántartási összértéke 6,97 milliárd forint. A tanács egyúttal felhatalmazta az MNV vezérigazgatóját, hogy kössön üzemeltetési és karbantartási szerződést az átvett ingatlanok jelenleg nem útként nyilvántartott, de útként használt ingatlanrészei üzemeltetésére.

A 48 átkelő szinte mindegyikénél a Magyar Közút Kht. lesz illetékes. A két legnagyobb létesítmény – amelyek autópálya mellett fekszenek –, Rajka és Hegyeshalom esetében viszont az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-vel állapodik meg a vagyonkezelő. Ezzel azonban úgy tűnik, egyelőre továbbra sem oldódik meg az a probléma, amivel a hegyeshalmi átkelőn szembesültek mindazok az autósok, akik egy-egy forgalmasabb augusztusi hétvégén órákat araszoltak a dugóban.

Kevés a hely: Az átkelőn lévő parkoló nem győzi az esetenkénti hatalmas forgalmat.
Kevés a hely: Az átkelőn lévő parkoló nem győzi az esetenkénti hatalmas forgalmat.

Amint arról lapunkban korábban több alkalommal is beszámoltunk, a nyári – egyébként szokásos – hatalmas forgalom idején bizonyossá vált, hogy az átkelő tavaly decemberi átalakításának tervezésekor több szempontot nem vettek figyelembe. Ennek a levét aztán az a több ezer autós itta meg, aki a kánikulában órákat várta, hogy beléphessenek Magyarországra. Noha a határellenőrzés december vége óta már megszűnt, az autósoknak most az átkelőn lévő parkoló szűk kapacitása miatt kellett araszolniuk. A probléma megoldására már elképzelés is született, ám az autópálya kezelője mindeddig tehetetlen volt, hiszen ez a terület nem hozzájuk tartozott. Az üzemeltetést most ugyan megkapják, ám úgy tűnik, továbbra sem lesznek illetékesek az átépítésében.

Winkler-Virág András, az ÁAK szóvivője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a társasággal csupán az autópálya-szakasz üzemeltetésére és karbantartására kötnek szerződést. Az átkelő átalakítása beruházói tevékenység, amiről csak a tulajdonos határozhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a bölcsődei hely, sok az igénylő

Kistérség - Egy bölcsődei férőhely fenntartása évente 1,2 millió forint, ebből alig ötszázezer… Tovább olvasom