Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Csak az intézményműködtetési kötelezettség biztos

Az ország jövő évi költségvetési javaslata jelentősen átszabja a normatív támogatás eddig ismert rendszerét.
Legutóbbi ülésén tárgyalta és fogadta el a képviselő-testület Mosonmagyaróvár 2013-as költségvetési koncepcióját. A nagymérvű változások oka az államigazgatási feladatok járási rendszerbe s a köznevelési intézmények állami fenntartásba kerülése. A normatív támogatási rendszer átalakulása miatt a koncepció készítésekor nem voltak erre vonatkozóan konkrétumok. Csak annyi bizonyos, hogy a központi finanszírozás, illetve az ellátandó feladatok változása miatt az önkormányzat költségvetésének tervezése nagymértékben eltér az eddig megszokottól.

A januártól létrejövő járási hivatal elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszi át. Így az ezekhez kapcsolódó kiadások, bevételek már nem az önkormányzat költségvetésében jelentkeznek. Az iskolák államosításával ezek a kiadások, bevételek sem a város büdzséjében szerepelnek majd. Csak az intézményműködtetési kötelezettségek terhelik az önkormányzatot.
A helyi tervezet készítői szerint a gazdasági környezet bizonytalanságai is kockázatokat rejtenek. Az éves likviditás kérdése kiemelten kezelendő a következő évben.

Az önkormányzat várható adósságkonszolidációja, a lényegesen csökkenő likviditási hiteligény megváltoztatná a város fizetőképességét, ezért új tervezési metodikára lesz szükség.
A helyi adók alakulását szinte minden adónemben az idei szinthez hasonlóan várják, csupán az iparűzési adónál fogalmaz meg bizonytalanságokat a koncepció. Mivel még nem ismert az iparűzési adó helyben maradó részének nagysága, így a bevétel ezen része nem tervezhető. A koncepció készítői szerint a helyi adókulcsok év végi átgondolása a finanszírozási helyzet tükrében javasolt.

A felhalmozási bevételek közül kiemelt figyelmet fordítanak az ingatlanértékesítésekre. A korábbi évek tapasztalatai alapján ugyanis nagymértékű alulteljesítés volt e téren. A tervezet talán egyetlen konkrétuma, hogy a dologi kiadások a járási hivatalhoz kapcsolódó feladatátadásokkal csökkennek majd, hiszen a Bástya utcai épület rezsiköltségei a járási hivatalt terhelik, míg a közösen használt területek kiadásait megosztják.

A tanácskozáson az ellenzéki képviselők mindegyike kifogásolta a számos bizonytalanságot. Nagy István polgármester kijelentette: a törvényi korlátok mellett tudásuk legjavával állították össze a tervezetet. A testület végül egy ellenszavazat és három tartózkodás mellett fogadta el a koncepciót.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját otthonában lánccal fojtogatták a hegyeshalmi nőt

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a nagyigmándi férfit felfegyverkezve elkövetett önbíráskodással… Tovább olvasom