Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Csak az elárasztottak permetezhetnek

A szigetközi szúnyogok elleni védekezésre mégis érkezhet állami többletfinanszírozás. Az a néhány település, melyet a májusi dunai elárasztás leginkább érintett, a megyei területfejlesztési tanácson keresztül fordulhat a Belügyminisztériumhoz.

Szúnyog: Lesz külső irtás, de csak néhány szigetközi településen.
Segítséget kértek

A külső vizes élőhelyeken való szúnyogirtáshoz nemrégiben katasztrófavédelmi, majd belügyi segítséget kértek a szigetközi települések. Tóth István, a Felső-Dunatáj Tájrehabilitációs és Térségfejlesztési Társulás elnöke a Kisalföldnek elmondta: a megyei területfejlesztési tanácstól nemrégiben levelet kapott. Ebben azt kérik, hogy a belügyminisztériumi beterjesztéshez előbb a területfejlesztési tanács vis maior alapjához nyújtsanak be pályázatot. Igaz, a belügyminisztériumi közlés szerint a támogatás elnyerésére a reméltnél jóval kevesebb településnek lesz lehetősége.

Csak az érintettek

– A BM tájékoztatása alapján csak olyan önkormányzatok pályázhatnak, akiket érintett a magyar–szlovák egyezmény alapján végrehajtott tavaszi dunai elárasztás és az amiatt kialakult szúnyoginvázió – kezdte a polgármester. – Nem lesz könnyű a feladatunk: a pályázathoz csatolni kell a szakértői nyilatkozatot, képviselő-testületi határozatot arról, hogy a helyzetet a helyi önkormányzat nem tudja megoldani.

Emellett a helyi költségvetési rendeletre, a szúnyogirtási árajánlatra van szükség, s a munkák befejezésének időpontját kell még leadnunk. Az idő is sürget bennünket: a projektet ma kell benyújtanunk.

Kevesebb lesz

Számításaim szerint a dunai elárasztás 4–6 települést érintett, így külső irtásra szánt többletforrásokra is csak ők számíthatnak. Ezzel több tucat község kiesett az állami pénzért folytatott küzdelemből. Az általunk kért összegről egyelőre nem tudok nyilatkozni, ám valószínűleg – az érintett községek száma miatt – kevesebb lesz a korábban igényelt harminckétmillió forintnál. Úgy tervezzük: a belterületek háromszorosát kellene egy-egy településen a vizes élőhelyek irányába megcélozni. A Belügyminisztériumtól igényelt összeget is ennek arányában határozzuk meg – mondta Tóth István.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gombamód szaporodó kínai üzletek

Gombamód szaporodnak a kínai üzletek, Mosonmagyaróváron már tíz ilyen boltban kínálják a kedvező árú… Tovább olvasom