Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Csak a pénztelenség az akadály

A hegyeshalmi „ipszilon” ügyében a helyzet több mint nyugtalanító. Egy körforgalom megépítése lenne a legbiztonságosabb, ám ennek még a tervezésére sem futja.
Fotóillusztráció: Vajkó László A veszélyes csomópont: A biztonság mindenkinek járna.
Az átadását követő öt évben huszonegy rendőri intézkedést igénylő baleset történt a Hegyeshalomból kivezető és Levélen át Mosonmagyaróvár irányába futó 1-es számú főút, valamint az M1-es autópálya felhajtója és a határátkelőre tartó 101-es út találkozásánál. A ma is csak ipszilonként emlegetett kereszteződésben ez idáig hárman lelték halálukat. (A szomorú statisztika okaival lapunk június 23-i számában foglalkoztunk.)

A helyzet több mint nyugtalanító, ezért a jobb megoldást keresve egyeztető megbeszélést hívtak össze az érintettek megszólításával Hegyeshalomban.

Manőver erőgépekkel

Az alapproblémát minden résztvevő jól ismerte, így bevezetőjében Vincze Zoltán polgármester egy kevésbé tudott tényezőre hívta fel a figyelmet: a rendkívül balesetveszélyes csomópont elkészültével megközelíthetetlenné vált a szomszédos, mezőgazdasági művelés alatt álló, ötvenhektáros tábla is. A gazdák egészen furcsa manőverekre kényszerülnek nap mint nap erőgépeikkel, hogy bejussanak földjükre.

A rendre bekövetkező tragédiákból viszont egyértelműen kitűnik: az emberek mentalitásán, szokásain csak lassan és nagyon nehezen lehet változtatni, a közlekedők érdekében tehát a forgalmi rendet kell biztonságosabbá tenni. Teljes mértékben egyetért a változtatás szándékával Gergó Gábor alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője.
A találkozón kifejtette: a kereszteződés ügyét vizsgálva az emberi tényezőt kellene leginkább szem előtt tartani, az új elképzelés megfogalmazásakor a tévedés lehetőségét minimálisra csökkenteni. Erre a körforgalom építése alkalmas eszköz lenne. Ezt a rendőrség adatai egyértelműen alátámasztják.

A tervezésre sem futná

A megyei közútkezelőt képviselő, Jónis György forgalomszabályozási osztályvezető szerint az egyik legbiztonságosabb csomóponti megoldás a körforgalom, amelynek megépítésére a megrendelésre dolgozó kht. jelenleg semmilyen anyagi lehetőséget nem lát. A társaság minimális pénzügyi eszközökkel rendelkezik, saját erejükből még a tervezésre sem futná.
Az összejövetelen kitűnt: a tervezés is milliós tételt jelentene, ám a műszaki terv elkészülte mégis fontos kapaszkodót nyújtana. A megvalósítás viszont már politikai kérdés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi útra terelik az iskolabezárás ügyét

A megszűnésre ítélt Bartók-iskola tantestülete és szülői munkaközössége nem nyugszik bele a döntésbe… Tovább olvasom