Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Csak a menekültek nevesíthetnek

Miközben a szlovákiai földek nevesítése lassan politikai üggyé válik északi szomszédunknál, itthon kiderült: a kitelepítetteket a magyar állam kárpótolhatja. Azok azonban, akik a kitelepítés elől menekültek el a Csallóközből, nevesítési eljárást indíthatnak, ha korábban nem államosították őseik földjét.
A közigazgatási eljárással visszaszerezhető, a Benes-dekrétum okán elkobzott földeket csak szlovák állampolgárok igényelhetik vissza. Ezzel szemben azok a területek, melyek tulajdonosai ismeretlen helyen tartózkodnak, a járásbíróságokon elindítható örökösödési eljárással kaphatók vissza: ehhez nincs szükség szlovák állampolgári bizonyítványra. Vagyis a szlovák szabályok szerint csak az igényelheti vissza a földet, akit nem kitelepítettek, hanem magától ment el szülőföldjéről.

Kárpótlás, földtulajdon, nevesítés

Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártjának frakcióvezetője szerint a szlovákiai politikusok egy része szándékosan „mossa össze" a kárpótlás és a nevesítés kérdését.

– Magyarországról nézve a nevesítetlen földterületek ügyében elég nagy a káosz Szlovákiában. Ön is így látja a helyzetet?

– Itt három különböző témáról van szó, amit sajnos nagyon sokan összekevernek. Az első a kárpótlás, az úgynevezett restitúció kérdése. Ezt az igényt csak szlovák állampolgárok nyújthatják be, akik állandó lakhellyel rendelkeznek Szlovákia területén. Másik dolog a földtulajdon kérdése: itt leszármazottként lehet örökölni, akár külföldi állampolgárnak is. A harmadik azon nevesítetlen földek kérdése, melyeknek még nem ismert a tulajdonosuk.

Itt már bonyolultabb a helyzet: 2006-ban – ha addig nem találnak gazdára – az állam tulajdonába kerülnek. Egy tavaly elfogadott törvény szerint azonban onnan az illetékes önkormányzatok kaphatják meg. Igaz, nem lesznek tulajdonosai, tíz évig csak bérbe adhatják azokat. Ha időközben bizonyítottan előkerül a gazdája területnek, akkor ő még visszaszerezheti birtokát.

– Magyar állampolgárok is megkaphatják ezeket?

– Igen, ám csak abban az esetben, ha nem telepítették ki s földjét sem államosították. Sokan a kitelepítés elől menekültek Magyarországra, hátrahagyva birtokaikat. Nekik lehet esélyük a földjeik, esetleg erdőik nevesítésére. A kitelepítettek értékeinek kárpótlásáért a Csorba-tói egyezmény alapján a magyar államnak kell felelősséget vállalnia.

Cselekedni kell

– Robert Fico, az ellenzéki SMER párt elnöke nemrég a földkérdés ügyében elővette a „magyar kártyát".

– Szándékosan mossák össze a restitúció és a nevesítés kérdését. Politikai dilettantizmus lett az egészből, több kárt okozott már, mint hasznot. Többen azt hangoztatják: a magyarok a szlovákok földjeit akarják.

– Mit tanácsol az egykoron földjeiket hátrahagyó magyaroknak? Hogyan kezdjenek hozzá a nevesítési eljárásokhoz?

– Minden eset egyedi. Először az illetékes szlovákiai földhivatalokat kell felkeresni, s tájékozódni a birtokok helyzetéről. Ha azt nem államosították, akkor lehet megkezdeni a nevesítési eljárást. A Magyar Koalíció Pártja is segít az ügyben. A Fidesz gazdatagozatától – a tanácsadásuk jó szándéka ellenére – több téves információ szivárgott ki. Úgy vélem: most kevesebbet kell beszélni, ám annál többet cselekedni az ügyben.

Mások is érdeklődtek

A nyolcvanhárom éves mosonmagyaróvári Ürge János nemrégiben a szenci kataszteri hivatalban (az ottani földhivatalban) járt, hogy egykori családi birtokai után érdeklődjön. P sajnos nem járt sikerrel. Mint mondja, kiderült: az egykoron kereskedéssel foglalkozó, kitelepített család birtokait államosították. Ráadásul megtudta, hogy kitelepített magyar állampolgárok nem kaphatják vissza földjeiket. A szenci hivatalban egyébként jó néhány magyarral találkozott, akik szintén őseik birtokai után érdeklődtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fődíjat nyerték falujuknak

Mosonszentmiklóson pénteken délelőtt játszóteret avattak. A Szabadság tér átalakulása egy sikeres… Tovább olvasom