Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Csak a határon túl fizet a biztosító

A megkötött utasbiztosítás csak az utazás külföldi részére érvényes. Az oda- és visszaút magyarországi szakaszára nem.

A megérkezés előtti utolsó órákban vált rémálommá a nyaralása annak a közel negyvenfős – többségében mosonmagyaróvári – csoportnak, akik a napokban tértek vissza egy erdélyi körutazásról. Már csupán néhány száz kilométer volt hazáig, amikor a 4-es főúton, Kenderesnél a szemük láttára égett porig a turistabuszuk, benne az összes holmijukkal.

A következő sokk ezután érte az utasokat. Poggyászbiztosításuk ugyan volt, ám – amint utólag kiderült – a megsemmisült csomagok után csak akkor fizetett volna a biztosító, ha még a határ túloldalán gyullad ki a busz. A károsultak most közösen fordultak ügyvédhez, remélve, kaphatnak valamilyen kártérítést. Okulásként osztotta meg lapunkkal történetüket az egyik pórul járt utas.

Néhány perc alatt porig égett a turistabusz, az utasoknak sikerült még időben kimenekülniük a járműből. (Fotó: Kisújszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság)
Néhány perc alatt porig égett a turistabusz, az utasoknak sikerült még időben kimenekülniük a járműből. (Fotó: Kisújszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság)


„A negyvenedik házassági évfordulónk alkalmából ajándékként kaptuk ezt az utat a családtól. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen rémálom lesz a vége" – kezdi a történetüket a mosonmagyaróvári Győrig Kálmánné, aki férjével utazott a buszon. Az asszony elmondta: az utazási szerződés nem tartalmazott utasbiztosítást, így azt maguknak kellett kötniük. Baleset- és poggyászbiztosítást kötöttek annak tudatában, hogy az az egész utazásra érvényes. A szerződésen is ez állt: a biztosítás érvényessége egész Európa. Kaptak ugyan mellé egy tájékoztató füzetet is, ám azt nem tanulmányozták át részletesen.

– Az egyhetes utazásból már hazafelé tartottunk. A magyar határ átlépését követően megálltunk pihenni, majd továbbindultunk – folytatja a történetüket Győrig Kálmánné. – Körülbelül fél órát mentünk, már mindenki telefonált az otthoniaknak, hogy néhány óra múlva otthon vagyunk. Egyszer csak a busz hátsó részében utazók kiabálni kezdtek, hogy azonnal álljon meg a sofőr, mert ég a jármű.

A sofőr rögtön megállt és gyorsan mindenki leszállt a buszról. Annyi időnk sem volt, hogy a fent lévő csomagjainkat magunkkal vigyük. Szerencsére a kistáskám az ölemben volt, így az irataink, telefonjaink nem égtek el. A többieknek azonban az is odaveszett. Néhány perc múlva már lángokban állt az egész jármű. A tűzoltók ugyan gyorsan kiérkeztek, ám porig égett a busz, s vele együtt mindannyiunk holmija is – meséli az asszony.

Az utasokért rövid időn belül megérkezett egy másik busz, ami mindenkit hazaszállított. Győrig Kálmánné még hazafelé felhívta a biztosítótársaságot a történtek miatt, ahol rögtön közölték: nem jár az elégett holmikért kártérítés, mivel mindez már Magyarországon történt. Az utasok hitetlenkedve fogadták ezt a hírt, ám a következő napokban kiderült, a biztosítás valóban csak az út külföldi részére érvényes.

Ez a vaskos tájékoztató füzetben is szerepel, egy soron. A pórul járt utasok most közösen bíztak meg ügyvédet annak érdekében, hogy valamilyen mértékben mégis kártalanítsák őket elégett holmijaikért.

A mintegy negyven károsultat képviselő dr. Méhes László ügyvéd elmondta: az utasoknak egyenként százezres nagyságrendű kára keletkezett a tűzben. Most azt vizsgálják, hogy az utas-, illetve poggyászbiztosítás helytáll-e ebben az esetben. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a busz kötelező felelősségbiztosításán követelik majd a kártérítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberölés Darnózselin? Szakértők előtt a nyomok - fotó

Szakértői vizsgálatok eredményeire vár a rendőrség a május 27-én eltűnt darnózseli N.-né Kovács… Tovább olvasom