Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Csak a barna kukába rakhatjuk majd a füvet

Lehullott falevelekkel, levágott fűvel, ágakkal teli zsákok tucatjai csúfítják az utcákat Mosonmagyaróváron.

Öt éve vezették be a városban a házaknál szelektíven gyűjtött zöldhulladék – elsősorban fű- és ágnyesedék, avar – elszállítását. Erre a rendezett városkép érdekében volt szükség. Előre meghatározott időpontokban, átlagosan kéthetente vitték el térítésmentesen a házak elé zsákokba kihelyezett zöldhulladékot. A szállítás költségét évek óta tartalmazza a szemétszállítási díj. Éppen ezért is háborított fel sokakat, hogy hetek óta hiába rakják ki a zsákokat a ház elé, nem jön azokért senki. Szünetel a zöldhulladékgyűjtés Mosonmagyaróváron. Talán azért is, mert egyelőre késik a végső megállapodás az új hulladékszállító cég létrejöttéről. Ez meg is látszik a város utcáin, már szinte minden ház előtt zsákok halmozódtak fel. A hársfákkal szegélyezett utcákban – számos ilyen van városszerte – már kritikus a helyzet. Ugyanis itt a növények lehulló lombjai napról napra újra betakarják az árokpartot és a járdákat.

 
Városszerte zöldhulladékkal teli zsákok csúfítják az utcaképet. Hetek óta szünetel ugyanis ezek összegyűjtése.
Városszerte zöldhulladékkal teli zsákok csúfítják az utcaképet. Hetek óta szünetel ugyanis ezek összegyűjtése.

A lapunk által megkérdezett lakók közül volt, aki azt mondta: már nem is gyűjti össze a faleveleket, mert nem tudja hová tenni. Mások pedig a levágott füvet inkább – amennyiben maradt még benne hely – a saját kukájukba tették. Abban mindenki egyetértett, hogy tarthatatlan ez a helyzet. Hiszen mint mondták: az önkormányzat megköveteli, hogy mindenki tartsa rendben a portája környékét. Ugyanakkor a zöldhulladék elszállításáról nem gondoskodnak. Ráadásul az elmúlt hetekben semmiféle tájékoztatást nem kaptak arról, mi az oka a szállítás szüneteltetésének.

A Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. lapunkat úgy tájékoztatta: a házhoz menő zsákos zöldhulladékgyűjtést a jövőben alkalmazandó barna színű, 60 literes biohulladék-gyűjtő edények kiosztásáig, átmenetileg szüneteltetik. A közszolgáltató mától egy alkalommal Mosonmagyaróvár összes utcájáról begyűjti a közterületre zsákban vagy edényben már korábban kitett nyesedéket.

A szállító járművek egy utcában csak egyszer haladnak el. Kérik, hogy az elszállítás után zöldhulladékot a közterületre további értesítésig ne helyezzenek ki.

A barna színű, 60 literes, biohulladék-gyűjtő edényeket a nem díjhátralékos ügyfelek tarifa nélkül átvehetik használatra július 22-től a Rekultív kft. Barátság utcai telephelyén, illetve kampányszerűen a város több pontján augusztus 31-ig. Erről a társaság ígérete szerint tájékoztatja a lakókat. A Barátság utcai telephelyen már most is térítésmentesen igényelhető komposztálóedény a nyesedék otthoni kezelésére.

Hová lehet vinni a szemetet? A Mosonban megépült hulladékgyűjtő udvar üzembe helyezéséig a Barátság utca végi hulladékátadási pontra már nem lehet szemetet vinni. Ez a mosoni hulladékudvar megnyitásáig térítés ellenében a jánossomorjai depónián rakható le.

Olvasóink írták

 • 17. abszurdisztán 2013. július 23. 18:58
  „Mit csináljak egy 60 literes kukával ? Akinek kertje és növényei vannak, ráadásul füvet nyír hetente, röhögőgörcsöt kap a 60 literes kukától és beteszi azt a kamrába a befőttesüvegek közé.... kisebbet nem tudnak adni ? Nincs értelme a zöldhulladék szállításnak. Vagy itt is a rezsicsökkentésről van csak szó ???”
 • 16. Contar 2013. július 19. 22:42
  „14.embertelen
  Megnyugtatásodra közlöm: a panelos évek után 17 éve már zöldövezetben lakom, rendszeresen nyírom a füvet és a sövényt , de elszállításig a saját területemen tárolom!

  13.permanganat írta, hogy ma reggelre elszállították a zöldhulladékot, este azomban már újabb két zsák volt kirakva a Kálnoki és Tűzliliom utca sarkára a villanyoszlop tövébe! Na, ez az ami felhábórít!”
 • 15. anuvuk 2013. július 19. 21:56
  „"Csak a barna kukába rakhatjuk majd a füvet"

  Micsoda mondva csinált problémák ezek!
  A társasház előtti füvet lenyírjuk és ott marad, semmi gond vele,legalább lesz tápanyaga!
  A platán fák leveleit is ugyan úgy összevágjuk a fűnyíróval ősszel és nincs gond!
  Győr Tihanyi Á 33-37”
 • 14. embertelen 2013. július 19. 11:15
  „12. Contar Egyszerű a válasz, a hulladékot összegyűjtöttem és kinthagytam az utcán, majd azt becsülettel, gond nélkül elvitték. Nem kellett a hulladékot 60 literes barna minikukába begyömöszölnöm! Hozzászólásaidból látszik, hogy semmi közöd a városi zöldövezeti utcákhoz, talán panelban, vagy zöldhulladékkal nem érintett területen laksz. Jobb lenne, ha abbahagynád az észosztást, megkímélnéd magadat attól, hogy mindenki ferde szemmel nézzen rád!”
 • 13. permanganat 2013. július 19. 08:02
  „Sikerült elvinniük a zöldhulladékot végül, de most tényleg az éjszaka közepén kell ezt ? 3 körül arra ébredtem hogy rettenetes zaj van kinnt.”
 • 12. Contar 2013. július 18. 22:34
  „6.embertelen !
  Hozzászólásomban arra céloztam, hogy a zöldhulladék szállítás kéthetenkénti napjait előre megadta a szolgáltató. (volt, amikor 1-2 napot késett vele). A T. városlakóknak ehhez kellett volna igazítaniuk a fű- és sövénynyírást, lombgyűjtést. Ennek ellenére rengetegszer láttam, hogy a szállítás után egy-két nappal már kint voltak az utcán a hulladékos zsákok. Erre gondoltam, amikor nemtörödöm lakókról szóltam.
  Ja, és a szolgáltató kérte, a zöldhulladékot csak a szállítást megelőző este helyezzük ki (ez vonatkozik a háztartási hulladékos kukára is! ) ! Mivel az utolsó előre jelzett szállítás június 17.-én volt, azóta nem kerülhetett volna ki az utcára zöldhulladékos zsák!
  Egy konkrét kérdésem is volna hozzád: Ez a szállítási rendszer 5 éve létezik, előtte hogyan rendezted el a javarészt önkormányzati zöldhulladékodat?”
 • 11. justitia18 2013. július 18. 22:00
  „A zöldhulladék szállítás jegyében az utcánkban kb. 4 hete semmit nem vittek el, ott rothad és büdösödik minden. Ha hetente nem viszik el, semmit nem ér az egész.”
 • 10. Alex64 2013. július 18. 15:57
  „7. John_Doe Figyelem! Rezsicsökkentés az egyik oldalon adó emelés a másikon. Voltak ezek az "ingyenes" szállítások (zöld hulladék; lomtalanítás) és ezek ellenére is tele voltak az illegális lerakók. Hát most újra tele lesznek. Jó fajta magyar szokás a folytatás még nem biztosított az eddig megszokott formában, de a régit már megszüntetik. Egyébként János és a szemétlerakó közti terület folyamatosan tele van (volt, lesz) szeméttel. 60 literes heti szinten sem sok de havi szinten már elég ha megfelelően meleg van akkor ugyanis elrohad ami benne van és folyamatosan rakható.”
 • 9. Mate78 2013. július 18. 10:40
  „Eddig úgy volt, hogy 240 liter lehetett a maximális méret zöld hulladéknál, amit ürítettek.
  1 éve vettem egy 240 literes kukát csak erre a célra, 10ezer Ft felett volt.
  Most meg 60 liter lehet a maximális?”
 • 8. kotorék 2013. július 18. 10:28
  „És mi lesz 60 ,80, 120, lakásos stb, társasházak zöld hulladékával?”
 • 7. John_Doe 2013. július 18. 10:28
  „Figyelem! Rezsicsökkentés volt!
  2012-ig 240 liter zöldhulladékot vittek el
  2013 nyaráig 120 litert
  2013 nyarától 60 liter!
  Ez nagyon jó, mert 3 éve direkt vettünk egy 240 literes kukát, amit
  most pénzért leadhatok Jánossomorján!

  Normálisak ezek!??? Mi a frászt kezdjek 60 literes küblivel?
  Nekem ne adjanak komposztálót, mert büdös és nem tudom használni, mivel nincs veteményesem!
  A keletkezet földszerű rothadt anyagot pénzért viszik majd el?”
 • 6. embertelen 2013. július 18. 10:25
  „Nem akartam ennyiszer hozzászólni ehhez a témához, de 5. Contar felvetése miatt még egy hozzászólást meg kell, hogy eresszek. Nálam és sokaknál a zöldhulladékos problémát az nem a saját, hanem az önkormányzati tulajdonú hulladék okozza! Rendeletileg köteleztek arra, hogy a házam előtt lévő - nem kicsi - füves önkormányzati területet nyírjam, az önkormányzati lombhulladékot szedjem össze, az elöttem lévő önkormányzati fák gallyait vágjam le. Ha nem teszem, megbüntetnek. Ezek után, mint ahogy fogalmazol, mint nemtörődöm lakó kint hagyom idő elött az önkormányzati zöldhulladékot, akkor büntessenek meg! Szerinted hová tegyem, amíg nem jönnek érte? Vigyem be az önkormányzati hulladékot a saját nappalimba, vagy a konyhámba?”
 • 5. Contar 2013. július 18. 07:59
  „Amíg nincs megállapodás, addig az eddigi szolgáltatónak kellene elszállítani a hulladékot ! Még jó, hogy a háztartásit elviszik!

  Az utcákat csúfító zöldhulladékos zsákok problémáját a nemtörődöm lakók okozzák az idő előtti kihelyezéssel . A közteresek igazán büntethettek volna már emiatt!”
 • 4. embertelen 2013. július 18. 07:48
  „2. kocsoggorog Köszönöm az ötletet, de a 400 literes zöld komposztálóm már majdnem tele van fűvel, az elsők között hoztam el. Engem változatlanul a barna kuka ürítési feltételei izgatnak.”
 • 3. amivarosunk 2013. július 18. 04:15
  „A keddi Lajta Pressben uezek az információk már olvashatók voltak. Ahhoz képest már fel lehetett volna tenni olyan kérdéseket,melyek már a barna színű, 60 literes kukák ürítésének feltételeire vonatkoznak. Menete? Ára?”
 • 2. kocsoggorog 2013. július 17. 23:39
  „Ha fizeted a szemétszállítás díját, ingyenesen kapsz komposztálót. Jól működik.”
 • 1. embertelen 2013. július 17. 19:34
  „Jó ötletnek tűnik ez a barna kuka, de nekem például egy utcai fűnyíráskor kéthetente 4-5 zsák tele szokott lenni, ami biztosan nem fog elférni egy 60 literes kukában. Az utcai fákról összel lehulló levelek is 15-20 nagy zsákot szoktak jelenteni. A cikkből nagyon fontos információk hiányoznak. Addig rendben van, hogy ingyen el lehet hozni a barna kukát, de az nem derül ki, hogy ingyenes lesz-e az ürítés, meg az sem, hogy havonta hányszor viszik el. Ha havonta csak egyszer fogják elvinni a 60 liter zöldhulladékot, az nem sokkal több, mint a semmi!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdték a búza aratását a járásban

Idén korábban, már június közepén megkezdődtek az aratási munkálatok. A szakemberek jó termést várnak. Tovább olvasom