Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Csábítóan alacsony szlovák adókulcsok

Magyar cégek tucatjai települhetnek át Szlovákiába az uniós csatlakozást követően. Az ottani adók és járulékok ugyanis jóval alacsonyabbak, mint nálunk, ezért már közepes nagyságú cégeknek is megfontolandó a székhely áthelyezése.
Az uniós tagországgá váló Magyarországon és Szlovákiában a szabad tőke- és munkahelyvándorlás májustól már nem gördít akadályt a különböző vállalkozások áttelepítése elé. Erre pedig lehet – s már van is – igény: a társasági nyereségadó itthon 16 százalék, s ugyan alacsonyabb a szlovákok 19 százalékánál, ám az egyéb, magas hazai terhek és járulékok a szlovákiai adózás felé csábítanak.

Akik sok pénzt vesznek ki a vállalkozásukból osztalék formájában, azoknak megérheti a költözés: ilyenkor északi szomszédunknál 19 százalékos kulccsal adózhatnak az itthoni 38 százalékhoz képest.
Információink szerint már több magyarországi vállalkozó is elindította az ottani cégalapítással járó procedúrát. A többség – így a dunakiliti konzervüzem is – egyelőre csak tájékozódik az uniós csatlakozás kínálta lehetőségekről.

Olcsóbb munkaerő, fejletlen infrastruktúra

Szlovákiában ráadásul ismeretlen az iparűzési adó, ami nálunk a cég teljes bevételének két százalékára is rúghat. Ez egy tízszázalékos nyereséggel dolgozó vállalkozás esetében máris húszszázalékos profitadót jelent, amihez még jelentős bérköltségek is járulnak. A magyar adórendszerben meghatározott szakképzési és innovációs hozzájárulás egyaránt ismeretlen Szlovákiában. Így hiába magasabb a tb-járulék, a személyi jövedelemadó a legtöbb esetben csak feleannyi, mint nálunk. A magyarországi 5,5 százalékkal szemben ott 17 százalék körül van a munkanélküliség, s főleg betanított munkásból jelentős a kínálat. Az ilyen jellegű beruházások, cégek áthelyezését és mozgását csak az ottani infrastruktúra fejletlensége – például az autópályák kiépületlensége – akadályozhatja.

Ott kell adót fizetni, ahol több az ingatlan

Információink szerint már több magyarországi vállalkozó is elindította az ottani cégalapítással járó procedúrát. A dolog ma még nehézkesebb – jó néhány engedélyt be kell szerezni –, de a májusi EU-csatlakozás után teljesen szabadon lehet majd céget alapítani odaát is. Arra egyébként nincs feltétlenül szükség, hogy a székhely Szlová-

kiában legyen. Ha egy magyar cégnek van ottani leányvállalata, akkor abban a hivatalban köteles az adóját befizetni, ahol tevékenységének nagyobb részét folytatja vagy ahol a legtöbb ingatlannal rendelkezik. Az ingatlanpiacon is már érzékelhető a váltás, mert egyre több magyar vásárol a szlovák fővárosban lakást. Ha ugyanis állandó lakhelyként Pozsonyt jelölik meg – állampolgárságtól függetlenül –, akkor a szlovák törvények szerint adóznak: a személyi jövedelemadó pedig csak fele az itthoninak.

Doborgazon nem éri meg

Boráros József, a határ túloldalán fekvő Doborgaz (Dobrohost) polgármestere lapunknak elmondta: mivel viszonylag közel vannak Pozsonyhoz, ezért náluk alaposan felverték a spekulánsok a telekárakat. Az építési telkek négyzetmétere 600–700 korona (mintegy 4600 forint) Doborgazon. Egy lerobbant állapotú családi házat másfél millió koronáért (közel tízmillió forintért) árulnak, míg a kétszobás lakások ára 2 millió korona (13,3 millió forint) felett van. Talán éppen ezért a településre még egyetlen magyar vállalkozó sem jelentkezett be, sőt, lakást sem vásároltak.

A pozsonyi lakásárak ugyan megközelítik a budapestit, de Dunaszerdahelyen már a magyar főváros átlagos négyzetméterárának feléért lehet lakóingatlant vásárolni. Az áttelepülő cégeknek a termelőkapacitásukat is át kell vinniük a határon. A nagy külföldi cégek ezt már meg is teszik: legutóbb a Kraft-csokoládégyár jelentette be, hogy Magyarország helyett Szlovákiába és Ausztriába költözik. Az autóiparban a koreai Hyundai és a francia Peugeot mellett a Rover is szlovákiai gyár építését tervezi.

Egyelőre csak érdeklődnek

Lengyel Ferenc, a dunakiliti Greenhouse-konzervüzem vezérigazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: a napokban hozzá is eljutottak információk a kedvezőbbnek tűnő szlovákiai adóviszonyokkal kapcsolatban. Azt is hozzátette: pontos kimutatásokra van szükségük – ezek beszerzésével meg is bízta munkatársait –, s érdeklődnek az ottani lehetőségek iránt, ám egyelőre nem terveznek konkrét lépéseket tenni az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven százalékkal emelték a vízdíjat

A darnózseli székhelyű Szigetközi Vízszolgáltató Kht. januártól negyven(!) százalékkal emelte… Tovább olvasom